Hogyan válasszunk sátrat túrázáshoz?

Egy hosszú, többnapos túra a szabadban nyáron legalább annyira élvezetes lehet a család minden tagja számára, mint egy welnesshétvége vagy egy külföldi városnézés. Úgy kerülhetünk a lehető legközelebb a természethez, ha az éjszakákat nem egy turistaházban, hanem egy sátorban töltjük. Biztonságunk és egészségünk érdekében azonban nem mindegy, milyen sátrat viszünk magunkkal a túrára.

sator.jpg

Időjárási körülmények

Az ideális darab kiválasztásánál elsősorban azt kell figyelembe vennünk, hol, milyen terepen és milyen időjárási körülmények között zajlik majd a túra; hiszen másfajta sátor kell egy kétnapos erdei kirándulásra, mint egy egyhetes sarki expedícióra. A várható időjárási körülmények feltérképezésekor főként azt gondoljuk át, az adott tájon és évszakban mennyire jellemzőek a nagy esőzések és viharok. Ha gyakoriak az esők, a sátorhoz szerezzünk be egy felszereléstartó hálót, hogy ráteríthessük az átázott ruhadarabokat. Ha pedig magas a levegő páratartalma, válasszunk egy tetőszellővel ellátott sátrat. Illetve, a sátornak az eső és a szél mellett a rovaroktól, a hidegtől és a portól is meg kell védenie a túrázókat.

Kopásállóság

A sátor kiválasztásánál fontos szempont a súly és a kopásállóság, amelyek azonban fordított arányban állnak egymással, hiszen minél vastagabb anyagból készül a sátor, annál jobban bírja a strapát, viszont annál nehezebb is. Ha egyedül indulunk túrázni, és az a lényeg, hogy a felszerelés minél kisebb súlyú legyen, válasszunk egy egyszemélyes bivaksátrat: ez nagyon könnyű, viszont a hálózsákon kívül más nem fér el benne. A jurta alakú sátrak már nagyobb védelmet nyújtanak az eső ellen, a szellőzésük is jobb, viszont a merevítésükre használt alumínium- vagy üvegszálas rudak miatt a súlyuk is nagyobb. Családok vagy nagyobb baráti társaságok számára ideális egy családi sátor, amely esőálló, és kényelmesen elfér benne mindenki. Magashegységekbe és trekkingtúrákra már tartós alumíniumötvözetből készült rudazatú túrasátorra van szükség, amely az erős szélnek és esőnek is ellenáll.

 

Ha a túra típusa és a résztvevők száma alapján sikerült megállapítania, milyen sátorra van szüksége, szerezze be azt egyszerűen, az aktivsport.hu kínálatából!

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr377222215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása