A megfelelő teniszütő kiválasztása

Ahhoz, hogy eredményeket érjünk el a teniszpályán, nem csak kitartónak és szorgalmasnak kell lennünk; az sem mindegy, milyen ütőt használunk. Az ideális teniszütő kiválasztása nem egyszerű, elsősorban az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni.

tenisz2.jpg

Markolat vastagsága

A markolat- vagy gripvastagságot a játékos tenyerének mérete határozza meg. Ha túl vastag az ütő markolata, a játékos csuklója és karja túl nagy terhelésnek lesz kitéve ütésnél; ha pedig túl vékony, akár ki is eshet a kezéből. Egyes ütők cserélhető nyéllel kaphatók. Két-két méret között mindössze kb. 1 mm-nyi különbség van, így eggyel nagyobb vagy kisebb méret használata még elfogadható. A grip kerülete 105 mm-től 117 mm-ig terjedhet.

Ütőfelület mérete

A fejméretet vagy az ütőfelület méretét cm2-ben, illetve in2-ben adják meg. A kisebb ütők fejmérete 90-97 cm2-es, a legnagyobbaké 107-115 cm2-es.

Tudásszint

A kezdő-középhaladó teniszezők számára a nagy (Oversize) ütők ajánlottak, amelyek nagyobb erejűek, és kevésbé jól irányíthatók. A középhaladóknak és haladóknak a közepes erejű, jól irányítható Midplus ütők ajánlottak. A haladóknak és a profiknak pedig a Midsize ütők, amelyek kiválóan irányíthatók, és kis erejűek.

Az ütő súlya

A teniszütők súlyát grammban vagy betűjellel (pl. SL: superlight, azaz extra könnyű) adják meg. A SL (superlight) ütők súlya kevesebb mint 250 g, a L (light, azaz könnyű) ütőké 250-290 g, a M (medium, azaz közepes) ütőké 291-325 g, a H (heavy, azaz nehéz) ütőké pedig több mint 325 g. A könnyebb ütők kezdőknek, a közepesek haladó amatőröknek, a nehezek pedig versenyzőknek ajánlottak.

Súlypont

Az ütő súlypontja elhelyezkedhet a fejrészen (fejnehéz), illetve a nyélrészen (nyélnehéz) is, valamint kiegyensúlyozott is lehet. Ezt az értéket a súlypont és a nyél távolsága mutatja meg. Fejnehéz ütők esetén ez a távolság nagyobb mint 345 mm, a kiegyensúlyozottaknál kb. 345 mm, a nyélnehezeknél pedig kisebb mint 345 mm. A fejnehéz ütők kezdők számára ideálisak alapvonaljátékhoz; a kiegyensúlyozottak haladóknak alapvonaljátékhoz; a nyélnehezek pedig profiknak egész pályás és röptejátékhoz.

Gyermekek esetén ezeken kívül az ütő hosszát is érdemes figyelembe venni. Az Aktivsport.hu kínálatában biztosan megtalálja az ideális teniszütőt.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr977322554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása