Söröző mint konditerem? – A sokoldalú asztalitenisz

A középiskolai 15 perces szünetek örökzöld kedvence az asztalitenisz. Már csöngetés előtt pár perccel ott van az ütő a kézben, míg a másik lefirkantja még a kétismeretlenes egyenlet utolsó lépéseit, aztán rohanás, nehogy másé legyen az asztal. Így már a játék előtt is igazi sportélményben lehet része a diákoknak, hiszen aki ebben a futóversenyben alulmarad, az már csak a néző pozícióját foglalhatja el, dühösen pörgetve a kezében az ütőt, várva a következő 15 percet. Hát igen, a ping-pong igazi klasszikus a diákévekben, de sajnos ezt követően sokan megfeledkeznek róla, pedig ez a sport minden korosztály számára tökéletes lehetőséget kínál az aktív mozgáshoz. Nézzük, milyen előnyei vannak!

 

A játék élménye

Az asztalitenisz lehet a végletekig kimerítő, vagy akár könnyed délutáni mozgásforma is. Ez attól függ, hogy milyen szinten, és milyen dinamikával, milyen vehemenciával űzi az ember. Legyen bárhogy is, az bizonyos, hogy a ping-pong igazi szenvedéllyé válhat. Az ebben rejlő potenciált könnyű felismerni: úgy mozgat át, úgy élénkíti a vérkeringést és égeti a zsírt, hogy közben nem válik terhessé, nem lesz unalmas, s nem keresünk kifogásokat, hogy miért kell ma ismét kihagynunk. Ez persze a legtöbb labdajátékra igaz, azonban a ping-pong, bár lehet nagyon is megerőltető, még azzal az előnnyel is rendelkezik, hogy nem feltétlenül igényel edzettséget. A focit például nem lehet megúszni intenzív futás nélkül, az asztalitenisz párbaj viszont jóval kevesebb mozgással is működőképes, és szórakoztató. Ezt pedig fel lehet használni arra, hogy egy kevésbé edzett ember folyamatosan, különösebb erőfeszítés nélkül tudjon javítani a kondícióján. Ha valaki fogyni szeretne, vagy egyszerűen csak egészségesebben szeretne élni, de közben úgy érzi, hogy nincs benne elég elszántság ahhoz, hogy naponta/kétnaponta járjon edzőterembe, nos, akkor a ping-pong kiváló megoldás lehet. A játékélmény miatt ez a mozgásforma élvezetes, így nem válik terhessé, s közben mindenki a saját üteme szerint tud fejlődni benne, míg el nem ér egy olyan kondíciót, amivel már más típusú edzések terén is kitágul előtte a világ.

pingpong2.jpg

 

Nem igényel nagy helyet és bárhol szembejöhet velünk

Habár olyan sportról van szó, amit egyénileg, de akár sporttársakkal is űzhetünk, az asztalitenisz mégsem igényel nagy, nyílt teret. Csupán egy síkra burkolt felület kell hozzá, ahol az asztal felállítható, ezen kívül kb. két nagyobb lépésnyi szabad tér minden irányba. Kül- vagy beltér nem lehet kizáró tényező, hiszen mindkét környezettípushoz elérhető megfelelő felszerelés. Kültéri ütő és labda esetében figyeljünk a strapabíróságra, hiszen ha minden alkalommal a kertben zajlanak a ping-pong ütközetek, a megszokás miatt nem ritka, hogy kint marad a felszerelés, és elkapja egy jó kis eső. Egy megfelelő minőségű kültéri ütő ezt kibírhatja. Annak előnyét pedig, hogy a szabadban sportolhatunk, kár volna részletezni. Friss levegő, napsütés, egészség.

Egy másik nagy előnye, hogy az egyleteken és a tornatermeken kívül a legmeglepőbb helyeken is bele lehet botlani egy ping-pong asztalba. Azt például kevesen tudják, hogy a belvárosban több olyan söröző vagy kávézó is található, ahol betértünkkor közvetlenül egy ping-pong asztal fogad. Ennél talán még jobb variáció, amikor a pincében helyezték el, egy-két raklap pad társaságában, a sarokban kis asztalokkal. Így egy egész termünk van az önfeledt, 2-3 órás csatározáshoz, aminek csak nyertesei lehetnek, legalábbis ha a kalóriák fogyatkozása felől nézzük a dolgot.



Valódi sport

Az asztalitenisz tehát egy kiváló sportolási lehetőség, hiszen otthonra, munkahelyre, csapatépítőnek, stresszoldónak, alakformálónak egyaránt megfelel. Javítja a koordinációs képességet, a kézügyességet, a kondíciót és az állóképességet. Nem ettől lesznek nagyok az izmok, de hozzásegíthet ahhoz, hogy a nulláról eljussunk ahhoz az állapothoz, ami által már egy konditeremben is hatékonyan lehet edzeni, ha az a cél. A versenyszellem pedig az egyik legjobb társ, ha előre akarsz lépni a fizikai fejlődésben, márpedig a ping-pong csatározások igazán komolyak tudnak lenni. Egy kemény forgó meccs után pedig senki nem fog kételkedni abban, hogy az asztalitenisz tényleg képes-e jól átmozgatni a testet.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr877676124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása