Kettlebell edzés – nem csak férfiaknak!

A kettlebelles edzés csak néhány éve terjedt el hazánkban, és mai napig sokan nem tudják hová tenni a furcsa, fogantyús golyóbisokat. Pedig sok előnye van ennek a különös kinézetű sportszernek. Nők és férfiak egyaránt szerelembe eshetnek vele, hiszen amellett, hogy remekül formálja és erősíti az izmokat, kiváló testsúlycsökkentő hatásáról is ismeretes, szuper zsírégető gyakorlatok végezhetők vele.

 

 

A kettlebell sokoldalúsága

A harangsúlyos edzés legnagyobb előnye, hogy sokoldalú, több cél beteljesítésére is alkalmazható, és változatos gyakorlatokat lehet végezni vele, vagyis a napi rutinba is könnyedén beépíthető, nem válik unalmassá.

A kettlebell azért kiváló eszköz, mert alapvetően az egész testet megmozgatja, hiszen még puszta tartása is több izomcsoport együttes munkáját teszi szükségessé. Éppen ezért az izolációs gyakorlatok terén ne számítsunk erre a sportszerre. Alapvetően azt kell megértenünk, hogy a kettlebell nem egyenlő a súlyzózással. Nem nyerünk vele hatalmas izmokat (egyes részeken), hanem az egész testet eddzük vele.

Bár alapvetően hasznos, elsősorban a vállizomzat erősítésében fejt ki a pozitív hatást. Ha a súlyemelést rossz technikával csináljuk, akkor nagy esély van arra, hogy megsérülünk. Elmondható, hogy ennek leginkább a vállak látják a kárát. Azonban kettlebell még ezen is segíthet, hiszen képes visszaállítani a normális izomstruktúrát és rászoktatni azt helyes mozgásra.

A harangsúlyos edzés szépsége, hogy be-, vagy visszaállítja a test „normális” (optimális) állapotát. Aki semmi izomzatot nem tud magára szedni a konditeremben, annak remek megoldás lehet, ahogy azoknak is, akik fogyni akarnak.

Végezetül mindenképpen ki kell még emelni, hogy a kettlebellel való edzés erősíti a törzsizomzatot és karban tartja az ízületeket. A nagy súlyokkal való hagyományos edzések hosszútávon sokaknál okoznak különböző szintű hátfájdalmat. Ezt akár a rossz beidegződések is okozhatják, néhány hibás mozdulat, melyet nem javított ki külső szemlélő, így rögzült. A harangsúlyos edzés azonban nem ritkán képes visszafordítani ezt a folyamatot azáltal, hogy megerősíti a tartóelemeket.

kettlebell2.jpg

Nők számra is kiváló

A harangsúlyos edzés egyik nagy előnye, hogy hölgyek is bátran edzhetnek vele, hiszen nem kell tartani attól, hogy általa túlfejlődik az izomzat. Ami a súlyokat illeti, elég nagy választékról beszélhetünk, 2 és 48 kilogramm között mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. Mindenkinek (de különösen a hölgyeknek) érdemes kisebb súllyal kezdeni és inkább folyamatosan szokni a terhelést. Alakformáló és testsúlycsökkentő képességei miatt a nők egyik nagy kedvence ez. Napi egy óra harangsúlyozás és meglepően hamar észrevehetőek lesznek a változások.



A kettlebell tényleg helyettesíti a hagyományos súlyemelést?

Nézzünk egy tévhitet! Régebben sokan csodálatos javulást vártak a szemtornától, hittek abban, hogy a „dobd el a szemüvegedet!” szlogen mögött igazi lehetőség nyugszik. A legtöbb szemorvos azonban azt ajánlotta, hogy amennyiben a szemtorna miatt eldobtuk a szemüvegünket, rögvest ugorjunk is utána, legalábbis amennyiben látni kívánunk továbbra is. Némiképp igaz ez a kettlebell edzésekre is. Sokan azok közül, akik már régóta használják az ágyúgolyókat, meggyőződéssel állítják, hogy mindenféle egyéb súlyemelés kiküszöbölhető velük. Azonban ez nem fedi a valóságot. Azok számára, akik nagy izmokat szeretnének, továbbra is kikerülhetetlen a súlyemeléses edzés. Itt is érvényes tehát a mondás, hogy ha eldobtad a súlyzókat, de mégis szeretnél nagy izmokat, akkor vesd magad utánuk (esetleg dobd el őket még párszor, ezzel javítva a dinamikus erőkifejtéseden).

 

Amire oda kell figyelni

Mint minden sportnak, a kettlebellel való edzésnek is megvannak a maga veszélye, amelyek azonban egy kis figyelemmel elkerülhetők. Először is érdemes szem előtt tartani, hogy végső soron súlyemelésről van, így a gyakorlatok megkezdése előtt végezzünk bemelegítést, nehogy megszakítsuk az izmokat. Mivel akár 48 kilogrammos is lehet egy ilyen ágyúgolyó, igen nagy fájdalmat tud okozni, ha ráesik valahova, ha eltalálja valamelyik testrészünket. Kettlebellel való edzés során inkább ne nézzünk TV-t, hiszen minden esetben szükséges a maximális összpontosítás.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr717772614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása