Szerezd meg a legjobb túrahátizsákot!

A mozgásban aktív élet egyik kulcsfontosságú eleme a túrázás. Akik életvitelszerűen túráznak, legyenek akár természetfotósok, geológusok, antropológusok stb. a legritkábban járnak fitnesz-, és konditermekbe, mégis tökéletes formában vannak. Persze a túrázástól nem lesznek duzzadó izmaik (legalábbis nem a felsőtestükön), de dinamikusak, erősek és egészségesek maradnak akkor is, amikor mások már az öregkori testi hanyatlást tapasztalják. Ez azonban rengeteg időt emészt fel, ezért az emberek többsége nem teheti meg, hogy állandóan úton legyen. Viszont a kisebb, hétvégi túrák mindenki számára adottak. Legyen szó több napos, vagy néhány órás túráról, szükséged lesz jó minőségű, célorientált felszerelésre.



Mit nézzek egy túrahátizsákon?

A túrazsákok egy laikus szemében talán alig különböznek egymástól, de aki rendszeresen jár hosszabb túrákra, az a bőrén tapasztalhatja, hogy ég és föld lehet a különbség. Sima hátizsákok esetében a döntő érv gyakran esztétikai jellegű, főként hölgyek esetében, de gondoljunk akár csak az iskolai hátizsákokra: a kisiskolások választását általában egy motívum, pl. egy mesehős határozza meg.

Egy túrahátizsák esetében viszont sokkal több szempontot kell figyelembe venni ahhoz, hogy később még csak véletlenül se bánjuk meg a választásunkat. A rossz túrahátizsák ugyanis hatalmas galibát okozhat az erdő közepén. Nézzük, mit érdemes szem előtt tartani!


turazsak.jpg

Legyen kényelmes – A kényelem nem véletlenül került a leghangsúlyosabb pozícióba. Egy túrahátizsákba jellemzően sok dolog zsúfolódik össze, ami egy idő után (egy kis szóviccel élve) súlyos problémát okozhat. Egy emelkedőn például már 3-4 kiló plusz is drasztikusan csökkentheti a teljesítőképességet, nem is beszélve 20-25 kilóról, ami teljesen reális egy több napos vadkempingezés során. A súly tehát önmagában is megterhelő, s ha ehhez például húsba vágó vállpánt társul, akkor a túrázás minden perce borzalom lesz. És ezzel talán még visszafogottan fogalmaztunk. Ha túrahátizsákot választunk, vessük össze a méretét a sajátunkéval, és ha nem tudjuk magunkhoz állítani, még véletlenül se vásároljuk meg. Fontos szempont még, hogy ahol lehet, ki legyen párnázva. A sima hátizsákoknál ez általában a vállpántra korlátozódik, de túrahátizsáknál fontos, hogy a háti rész is párnázott legyen, hiszen egy több napos menetelésre nem csak pihe-puha pólókat visz magával az ember: kevés rosszabb dolog van annál, mint amikor valami állandó jelleggel nyomja a gerincet. Végül érdemes megemlíteni még a csípő-, és mellhevedert. Lehetőség szerint olyan túrahátizsákot válasszunk, amelyen van, hiszen így a súly egy jelentős részét átcsoportosíthatjuk a vállunkról a csípőnkre és mellkasunkra, és a jobb súlyelosztás messzemenőkig megkönnyítheti a dolgunkat.



A minőség – Persze mindenre azt lehet mondani, hogy a minőség fontos, de a túrafelszereléseknél ez halmozottan igaz, hiszen a körülmények minden hibát a sokszorosára nagyítják fel. Vegyünk egy extrém példát. Ha megkérdőjelezhető minőségű túrahátizsákot vásárolunk, melyen lazák, gyengék a varrások, vagy vékony az anyaga és túl gyorsan kopik stb., akkor 20-25 kilót cipelve, rángatva (felemelés, levétel, igazgatás közben stb.) pillanatok alatt kiszakadhat, és ekkora súlynál egy kis lyuk meglepő gyorsasággal szélesedik ki akkorává, hogy használhatatlan lesz a hátizsák. Ha több órára vagyunk a táborhelyünktől, mélyen a természetben, ami ott kiesik, az ott is marad. Persze, ha többen vagyunk, el lehet osztani egymás között a legfontosabbakat, de 20-25 kilós alapsúlynál senki nem tud jelentős mennyiséget pluszba bevállalni. Vásárlás előtt bizonyosodjunk meg a minőségről.



Vízhatlanság és rekeszek száma – Egy túrahátizsáknál különösen fontos még, hogy anyaga vízhatlan legyen, hisz egy nagyobb zuhénál mindenünk elázhat, és nincs annál kellemetlenebb és veszélyesebb, mint egész nap (este is) vizes holmiban lenni. Arra pedig nincs esélyünk, hogy az erdőben behúzódjunk egy kapualj védelmébe.

A rekeszek száma, illetve a hátizsák belsejének oszthatósága pedig a pakolás miatt fontos. Mivel általában kis helyen kell ki-, és bepakolnunk (sátor), jó, ha tudjuk, mi hol van, és egyből hozzá is tudunk férni.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr957792384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NoOne 2015.10.22. 14:25:08

Hát, ez kissé soványra sikeredett, főleg a minőségről szóló rész. Leírod mi nem jó, de nem mondod/mutatod be, hogy mi az, amit tapasztalat alapján javasolsz.. Pl. néhány fotó a jó és rossz formáról, a hevederekről, az anyagról és a varrásról sokat segítene annak, aki nincs otthon a témában.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása