Túrabot – minden korosztálynak! – 1.rész

Nincs is jobb, mint a hétköznapok hajtása után, a monoton városi életből kiszabadulni a természetbe és járni az erdőket, hegyet mászni, túrázni, élvezni a friss levegőt és a növények illatát és végre újra érezni, hogy van vádlink, van tüdőkapacitásunk. Egy kiadós túrázás azonban megkívánja, hogy jó felszereléssel induljunk neki az útnak. Ezúttal a túrabotról ejtünk néhány szót!

turabot.jpg

Túrabotot csak az idősek használnak, nem?

Általános és durva téveszme. A túrabot minden korosztály számára szükséges, hasznos eszköz a minőségi túrázáshoz. Ezt akár a járóbotból is levezethetjük.

A járóbotnak, bármily meglepő is ez, járáskönnyítő hatása van, funkciója gyakorlatilag ebben áll. Idősebbek, betegek, vagy mozgássérültek számára, esetleg egy sérülés után hatalmas könnyebbséget jelent a járóbot. Segít a stabilitás megtartásában és a súlyelosztásban, képes levenni a terhet a lábakról, a csípőről. Mindezt persze átlagos körülmények között, közel sík terepen, például városban, járdán.

Nehezebb terepen azon, például túrázás során, egy törmeléklejtőn mások a mozgási körülmények, feltételek. Minden mozdulat sokkal megterhelőbb. Nem véletlen, hogy gyakorlatlanabb túrázók könnyen balesetet szenvedhetnek, vagy már a kitűzött kilométer előtt felélhetik összes energiájukat, s a többiek is kénytelenek kényszerpihenőt tartani, esetleg akár be is szüntetni az aznapi haladást. Ebben az esetben a túrabot szerepe hasonló a járóbotéhoz.

Érdemes így gondolkodni: az egyik esetben a kor, vagy a sérülés hívja elő a szükségét, a másik esetben pedig a nehezített körülmények, melyek sokkal jobban megterhelik a testet, mint a megszokott városi terep.



A következő bejegyzésben írunk arról, hogy pontosan mire való a túrabot, hogy miképp érdemes használni, s használatából milyen előnyök származnak. Írunk továbbá arról is, hogy milyen túrabot-típusok vannak, s milyen következmények származnak a különbségükből.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr118083448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása