Síelni, de okosan! III. rész

Az előzőekben ismertetett fontos alapelemek elsajátítása után jöhet a következő lépés, egy újabb síoktatási időszak, ahol még biztonságosabbá, még stabilabbá tehetjük mozdulatainkat, és sajátíthatunk el újabb létfontosságú dolgokat, teljesítményünk, tudásunk fokozására.

Jöhet az újabb tábor, a harmadik szakasz!

Az előzőekben felsorolt beidegződéseket felidézve és gyakorolva fogunk megismerkedni az úgynevezett hosszú-rövid, nyújtott és széles ívekkel, melyeket az oktató behatóan ismertet velünk és a gyakorlatban is elsajátíthatjuk azokat. Felismerjük a gyorsító kanyar és a fékező kanyar eltérő szükséges mozdulatait és begyakoroljuk azt is, hogyan tudunk alkalmazkodni a változó körülményekhez

Ezzel tovább fejlesztjük a sí-mozgatást, nő a lécbiztonságunk, és építjük a tehermentesítő ritmusokat, megtanuljuk, hogy a hepehupás talajt miként tudjuk balesetmentesen végigsiklani.

Ezek a gyakorlatok már közepesen nehéz gyakorlópályákon folynak és nehezítő körülmények is „helyet kapnak” a tanulási folyamatban.

sieles3.jpg

Tovább haladnál?

Természetesen van lehetőség további fejlesztésre is, azaz haladóvá válni, ha épp ez lenne a cél valaki számára. Jobban és szebben kanyarodni, nagyobb lejtésen is biztonsággal siklani, és még a szűz hó adta körülményeket is kihasználni, ami azért teljesen más felkészültséget igényel.

Ezekhez azonban több év gyakorlás szükséges, nem beszélve arról, hogy annak azért némiképp folyamatosnak is kell lennie. Ha van néhány rossz beidegződés, akkor azok nagymértékben nehezítik a továbblépést, akik viszont jó mozgástapasztalatokkal rendelkeznek, mert azokat tökéletesen elsajátították a korábbiakban, akkor segíthetik a haladást.

Meg kell említeni azt is, hogy a „haladók” kevés önuralommal rendelkeznek a mozgásfejlesztés terén, mert új mozgásérzések megtanulására, új elemekre is szükség lesz, mely pedig magával vonzza ismét a lépcsőzetes tanulást. A gyakorlási időszakok számukra már igen „megterhelőek”, hiszen mihamarabb szeretnének ők is úgy száguldani, ahogy azt profi társaiknál látják.

A lényeg tehát a következő, ne feledjük el:

Ha az elemek tökéletesen egymásra épültek és megfelelő szinkronban működnek, illetve a sípálya adottságaihoz is tudunk már alkalmazkodni, akkor lehet ráhajtani a szűzhavas részre, a jeges kanyarokra, és alkalmazni a nehezebb kanyarodó technikákat. Ezek alapos elsajátítása viszont – tetszik, vagy sem – jó néhány sítáboron való részvétel és nagyon sok gyakorlás után válik csak lehetővé.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr148311096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása