Itt a jó idő, elő a biciklikkel! II. rész

A kerékpározás jótékony hatásainak folytatásaként jöjjön még néhány gondolat és néhány tanács a megfelelő kerékpár kiválasztásához, ha épp most döntenénk úgy, hogy beszerezzük.

Beszéltünk a pulzusszám növekedéséről, mely sportolás közben törvényszerű, ugyanakkor annak hatékonysága szempontjából igen lényeges is!

A kardiovaszkuláris (egészségre jótékony) hatása tehát elismert a kerékpározásnak, de ezen kívül erős zsírégető katalizátorként is „használhatjuk”. A felesleges zsír eltávozásának köszönhetően az izmok jobban láthatóvá válnak a testen, ráadásul szebb lesz a tónusuk is, hiszen a mozgás által a vérbőség bennük erőteljesen növekszik.

Elhízásnak a kerékpározásnak köszönhetően, jóval kisebb mértékben leszünk kitéve, illetve leadhatjuk a nem kívánatos felesleget, ha épp erre van szükségünk.

kerekpar2.jpg

Nem csak fizikai létünket, közérzetünket javíthatjuk a kerékpározással, hanem mentális egészségünkre is pozitív hatást gyakorolhatunk, különösen a szabadban töltött időnek köszönhetően.

Itt kell megemlíteni, hogy a közlekedés szabályainak betartására fokozottan ügyelnünk kell, hiszen a kerékpáros balesetek döntő többsége a biciklis figyelmetlenségéből és felelőtlenségéből adódik. Kerülni kell például a zenehallgatást, hiszen így az autók jelzéseit, illetve azok közeledését a látókörünkön kívül sokkal nehezebben vesszük észre. A zebrán kizárólag gyalogosan lehet átkelni, ez a kerékpárosokra is vonatkozik, tehát csak azt tolva szabad áthaladnunk a „fehércsíkos” átkelőhelyeken! Jó ha tudod, közúton általában nem szabad egymás mellett kerékpározni, csak önálló kerékpárúton. A KRESZ tiltja, hogy kerékpáron ülve állatot vezess. Lehet, hogy kényelmes, de balesetveszélyes, nem csak számodra, hanem a többi közlekedőnek és a kutyádnak is. 

A bicikli „kellékei”, melyek kötelező felszereltségnek számítanak, a macskaszemek, a megfelelő világítás elől és hátul, illetve a csengő is. Amikor kerékpárt vásárolunk, kérjünk segítséget az eladótól, aki el fogja mondani, mit kell beszereznünk, hogy elkerüljük a büntetést! Bukósisak viselése egyetlen esetben kötelező: ha lakott területen kívül 40 km/h feletti sebességgel kerékpározol. Fényvisszaverő ruházat lakott területen kívül az úttesten éjszaka, vagy rossz látási viszonyok között használandó.

Milyen kerékpár az ideális? Van ilyen egyáltalán?

Tökéletes kerékpár nincsen, hiszen teljesen más típus szükséges egy utcai hobbibiciklizéshez, mint egy túrázós természetjáráshoz. El kell döntenünk, hogy hol is fogjuk használni „járművünket”, mennyi időt kívánunk tölteni a sporttal. A legfontosabb, hogy illeszkedjen hozzánk, testfelépítésünkhöz, alkatunkhoz és életstílusunkhoz is, hiszen ez egy sporteszköz. A sportszaküzletek szakképzett eladói nagy segítségünkre lehetnek a választásban, hogy olyan kerékpárt választhassunk, mely nem rejt majd veszélyeket sportolás közben, sokkal inkább egészségünket fogja jótékonyan befolyásolni, remélhetőleg hosszú időn keresztül.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr108545700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása