Ha kezdő vagy I.

Elkezdjük néhány részből álló sorozatunkat, melyek reményeink szerint hasznosak lesznek a kezdő sportolóknak, vagy azoknak, akik a most űzött mozgásfajtájuk mellett szeretnének kipróbálni mást is. Elsőként kezdjük az épp aktuálissá váló kirándulással, túrázási tanácsokkal.

Itt a jó idő, egyre jobban kívánkozunk a szabadba, ami nem is csoda, hiszen mindent megadunk a tavasz közeledtével egy kis napsütésért, az eső nélküli napok kirobbantanak bennünket a téli álmunkból. Mi az, amit tudnunk kell, mielőtt nagyobb túrákra indulnánk?

Öltözék – lábbeli

Mivel tavasz van, az pedig köztudottan szeszélyes, a ruházatunkra különös gondot kell fordítanunk, pláne, ha dimbes-dombos, helyes-völgyes tájakra indulunk. Jöhet egy hirtelen zivatar épp úgy, mint erős szél, noha két perccel azelőtt még vakító napsütésben gyalogoltunk. Érdemes bepakolni a hátizsákba melegebb ruhát, és kapucnival ellátott, nem túl hosszú, de kényelmes esőkabátot is.

A váltóruha nagyon hasznos lehet, hiszen túrázásnál néha megizzadunk, ami persze a ruhák átnedvesedésével is jár. Előny, ha speciális túraruhában vagyunk, ami légáteresztő anyagból is készülhet.

kezdo.jpg

A hegyi túráknál nagyon fontos a túrasisak, mert a kietlen, járatlan és teljesen naturális területeken számolhatunk kisebb törmelékek hullásával, ami igen kellemetlen lehet védőfelszerelés nélkül. Ezen túlmenően pedig sajnos komoly sérülést is okozhat!

Ami a legfontosabb – ami nem kérdés, hogy a legfontosabb – az a MEGFELELŐ túracipő.

A használat célja az elsőrangú kérdés, amikor lábbelit választunk. Más típus kell egy könnyű túrához, mint hegyet is meghódító, sziklás vagy egyenetlen terepre, más egy alpesi túrához és megint más könnyű erdei sétáknál. Azt sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindig úgy vásároljunk, hogy a próba során abszolút kényelmet érezzünk, s gondoljunk arra is, hogy a cipőbe a vastagabb zokninak is bele kell majd férnie! A lábunknak megfelelő cipő mindennek a lényege, és nem az, hogy milyen márka képviselője a bakancs! Vízálló legyen, tökéletesen kényelmes, jól tartsa meg a bokát és ne csússzon! Lábaink egészsége a tét, nem szabad félvállról venni a választást és elhamarkodni sem!
A következő részben még egy picit maradunk a túrázásnál hasznos felszerelések ismertetésénél, ami a kezdők számára nagy segítség lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr388578760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása