Mi az intervall edzés?

Az intervall megnevezés az intervallum szóból származik, jelentése szakasz. Ezt az edzéstípust a második világháború után fejlesztették ki elsősorban futóatléták számára, célja az eredménynövelés volt. Lényege, hogy az intenzív edzésbe pihenőidőket iktatnak be.

 

Az edzésforma tehát két szakaszra bontható fel. Az egyikben intenzív mozgást végzünk, míg a másikban aktívan pihenünk. Ezek alapján pedig megkülönböztetünk terhelési és pihenési időt is. Futásnál például mindez úgy néz ki, hogy a normál tempóban végzett futás után pihenőszakaszt iktatunk be, ahol kocogunk vagy sétálunk. A terhelés szakaszában pedig ismét gyorsítunk. A két tempó váltogatásával jön létre az intervall edzés.

intervall.jpg 

A terhelés és a pihenőidő szakasz hossza mindig függ a teljesítőképességtől. A terhelési szakasz nem lehet hosszabb, mint a pihenés ideje. A kettőnek folyamatosan egyensúlyban kell lennie, sőt, a legjobb az, ha a pihenőszakasz hosszabb, mint a terhelési.

 

Az intervall edzés mindenki számára elérhető edzésterv, amely pontos képet mutat arról, milyen az állóképességünk, illetve mennyi időbe telik a testnek, hogy visszaálljon a terhelési szakasz előtti állapotra. A pihenőszakaszok célja, hogy a pulzus lejjebb menjen.

 

A három intervall edzéstípus

 

Megkülönböztetünk extenzív és intenzív intervall edzést, valamint az ismétlő módszert. Az extenzív intervall edzés esetében az edzés nem túl megterhelő, a pihenőszakaszok rövidebbek. Ha a terhelési szakasz például másfél percig tart, akkor a pihenőidő akár öt perc is lehet. Ez leginkább maratoni futóknak ajánlott.

 

Az intenzív intervall edzés során a gyorsaság növelése a cél, ebben az esetben a terhelési fázis hosszabb, mint a pihenési. Utóbbi 5-10 perc között ingadozhat, a lényeg, hogy a szervezetnek legyen ideje regenerálódni.

 

Az ismétlő módszer alatt azt értjük, hogy a különböző terheléses szakaszokat is váltogatjuk. Ezzel javítható az állóképesség és növelhető az akaraterő is.

 

Kinek ajánlott az intervall edzés?

 

Bár bevezetésekor a futókat célozták meg a szakemberek, mára a legtöbb sportágban alkalmazzák. Legyen szó úszásról, biciklizésről vagy súlyemelésről. Ha a futókból indulunk ki, az intervall edzés leginkább azoknak ajánlott, akik rendszeresen futnak és komolyabb célokat tűznek ki maguk elé. Amennyiben valaki most kezd edzeni, nem célszerű egyből intervall edzésformával kezdeni. A legnagyobb hatékonyságot akkor érhetjük el, ha ezt megelőzzük egy-két hónapos mozgással. Ezzel ugyanis könnyedén felkészíthetjük a szervezetünket a fokozott igénybevételre.

 

Az intervall edzés tehát rengeteg szempontból jó. Javítja az állóképességet, a teljesítőképességet. Megfigyelhetjük, milyen változásokon megy át a testünk és a szervezetünk, ha megadjuk számára még edzés közben is a pihenés és regenerálódás lehetőségét is. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a teljes edzéstervünket nem építhetjük kizárólag erre. Fontos, hogy más gyakorlatokat és más intenzitású mozgásformát is végezzünk. A hatékonyság növelése érdekében az intervall edzés kiváló, ha hosszútávú eredményeket szeretnénk elérni.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr538847180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása