Minden, amit a röplabdáról tudni kell

A kézilabda, a foci, a vízilabda a három legismertebb csapatjáték. Mi magyarok ebben a három sportágban teljesítünk kiemelten, pedig van még jó pár edzésforma, amiben kiválóan helyt tudnánk állni.

 

Nem a legismertebb sportágak közé tartozik a röplabda, mégis nők körében igazán kedvelt mozgásforma.

 

Az úszáshoz hasonlóan szinte az egész testet megmozgatja, viszont a sérülésveszély jóval nagyobb, mint a vízi sportok esetében. Ezért akkor, ha a röplabdázás mellett tesszük le voksunkat, mindenképp szerezzük be a szükséges védőfelszerelést.

 

Térdvédőt, könyökvédőt és egy olyan cipő is jól fog jönni, amely kifejezetten a sportághoz passzol.

 

A röplabda egy elég összetett sportág. Bár kifejezetten csapatjáték, minden játékosnak oda kell figyelnie saját magára és jó döntéseket kell hoznia annak érdekében, hogy a csapatot sikerre vigye.

 

A háló két oldalán, mindkét térfélen hat-hat játékos helyezkedik el, akik folyamatosan kommunikálnak egymással, például kézjelekkel. Ezekkel segítik egymást a játék során.

 

Maga a röplabdázás elsőre egyáltalán nem tűnik nehéz sportnak, hiszen a játékosok egyetlen feladata, hogy az ellenfél oldalán essen le a labda, ne a sajátjukon. Ennél azért kicsit többről van szó.

 ropi2.jpg

Mielőtt az egyik csapat átüti a labdát a másik térfélre, mindössze háromszor érhet a labdához. Ha a labda a másik oldalon földet ér, pontot nyer a csapat.

 

Amellett, hogy ez a sportág az összes többihez hasonlóan kiváló hatással van az egészségre, olyan készségeket is fejleszt, mint az önuralom, a csapatszellem, a gyors döntéshozatal vagy a koordináció.

 

Utóbbinak azért is van sok szerepe fejlődés szempontjából, mert a kezeket és a szemeket tökéletesen össze kell hangolnia a játékosnak. Csak akkor fog tudni helyesen, hirtelen döntést hozni a labda sorsáról, ha képes a tökéletes összpontosításra.

 

A röplabda története amúgy 1895-ig nyúlik vissza, megalkotója William G. Morgan testnevelési igazgató.

 

Bár a szabályok több mint 100 év alatt sokat változtak, a játék népszerűsége folyamatosan nő. Labdán és hálón kívül másra nincs szükség hozzá, így még csak nem is egy túl költséges sportágról van szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr2511746775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása