Legyen téli sport az úszás!

A téli sportok szerelmesei nyilván nem örülnek, hogy nálunk várat magára – már évek óta – az a hó mennyiség, ami alkalmas lenne az aktív kikapcsolódásra. Ezért nekik el kell utazniuk oda, ahol erre lehetőségük van. Aki viszont nem kifejezetten vágyik a szabadban sportolásra, annak igazán remek lehetőség a sportra az úszás, télen is. Itt nem lesz kifogás a rossz idő, a hó hiánya, az úszást bármikor választhatjuk testmozgásként.

Igen is hatékony mozgásfajta, noha sokan azt gondolják, hogy nincsen eredménye. Ez azért van, mert nem azonnali változást tapasztalunk az izomzatban és ráadásul a szálkásítás sem kifejezetten az úszás eredménye az izmokban.

Úszáskor inkább a kardió mozgás a lényeg, mégpedig azért, mert egyfolytában mozgásban van a testünk és ez – ha jól végezzük a sportot – folyamatos és ritmikus tevékenység.

uszas6.jpg

Bátran kijelenthetjük, hogy az úszás bizony a legtöbb jótékony hatással bíró sportfajta. Nem csak a zsírégetésben hatékony, hanem a tüdő egészségének megtartásában és annak erősítésében is. A szívre kifejtett pozitív hatása is felbecsülhetetlen, pontosan a kardió típusú mozgás miatt. Az izmok fejlesztésében is fontos szerepe van, hiszen nincs olyan rész a testben, mely ne mozdulna meg úszás közben. E mellett arra is gondoljunk, hogy – mivel vízben történő mozgásról van szó, és súlyunk sehová sem nehezedik – az ízületeket megkímélve tehetünk egészségünkért minden egyes pillanatban. Ez az esetleges sérülésektől is megmenthet bennünket, ami bizony kevés sportról mondható el ugyan így. Ha tervszerűen és kellő gondossággal elsajátítva tanulunk meg úszni, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nagyon hamar tapasztalni fogjuk jótékony hatásait, mind fizikai, mind pedig mentális értelemben.

Mivel úszás fokozza a szellemei teljesítményünket, ezért gyerekeknek is kiváló. Azért is jó, mert a kicsit bátrabbak, kisebb a félelemérzetük és gyorsabban tanulnak, mint azok, akik idősebben kezdenek neki az úszás módszereinek elsajátításához. Fontoljuk meg, mikor kezdje a gyerek és milyen intenzitással a sportot. A korai túlerőltetésének leginkább lelki következményei lehetnek, hiszen szervezetük a fizikai terhelést nagyon jól tűri. Gyermekeknek elsősorban testmozgásra, játékra és szórakozásra van szükségük! Tehát kezdjék minél korábban, de ügyeljünk arra is, hogy jó társaságban, barátok közt, jó edzővel sportoljon. A csoportos úszásoktatást az óvódás kortól (beszoktatás után) javasoljuk. Előtte (3 éves kor előtt) a babaúszás ajánlott. 

Egyetlen dolog, ami visszatarthat bennünket az uszodába járástól, talán az anyagi rész. Tény, hogy nem a legolcsóbb „mulatság” egy uszodabérlet, viszont sportkellékekre egyáltalán nem kell költenünk. Elég egy úszódressz, egy papucs és egy törölköző, no meg úszósapka és szemüveg, egyébre nincs is szükségünk. Az uszodabérlet egyébként kiváló ajándék lehet, nem csak részünkről, de esetleg saját magunknak is kérhetünk egyet, nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3712190306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása