A kézilabda – ahol a magyarok is aratnak!

A csoportos sportok talán legnépszerűbb labdajátéka - persze a foci mellett - Magyarországon a kézilabda.

A mérkőzés két csapatból áll, s ahol mindkét fél igyekszik a labdát a másik kapujába juttatni. Összesen 14 játékosból tevődik össze egy-egy csapat, ám játékidőben a pályán egyszerre csak hét küzdő tartózkodhat csapatonként. A többiek ez idő alatt cserejátékosként a kispadon várakoznak.

A játék lényege, hogy minél több gólt szerezzenek a rendes játékidő alatt.

A kézilabdában létezik nagy-és kispályás mérkőzés is, ám a hatvanas évek közepe óta már leginkább kispályás változatot játszanak. Hazánkban is jeles képviselői vannak e sportnak, mind a férfiak, mind pedig a nők körében, számos éremmel, előkelő helyezésekkel büszkélkedhet Magyarország. Talán ennek is köszönhető az óriási szurkolótábor, melyet a sportág magáénak tudhat itthon is, ahogy a világ szinte minden táján. Olyannyira, hogy a kilencvenes évek végére már a világ majdnem legnépszerűbb sportjává fejlődött, és már Európa-bajnokságot is rendeznek kézilabdában.

A világon a kézisek száma egyes becslések szerint meghaladja a tíz milliót, beleértve az ázsiai országokat sportolóit is, sőt Afrikában is egyre nagyobb teret hódít a játék.

kezi.jpg

Hogyan játszanak a kézisek?

A kézilabda rendes játékideje kétszer harminc perc, melynek elválasztó szünete tíz percből áll. Legalább is Magyarországon ennyiben állapították meg a pihenőidőt, ám a nemzetközi mérkőzések szünete ettől egy picit hosszabb is lehet, rendszerint tizenöt perces.

Ha szabálytalanság történik, a „mérőóra” akkor is ketyeg. Általában csak olyankor szakítják meg a játékot, ha a folytatáshoz hosszabb időre lenne szükség, például egy nagyobb sérülés miatt. Ilyenkor megállítják az órát és a helyzet rendeződése után folytatódik tovább a mérkőzés.

A játék végét szigorúan veszik, tehát amint az utolsó másodperc letelt, a mérkőzésnek vége. Ha a játékidő letelte után akár csak fél másodperccel érkezik gól a kapuba, az már nem számít érvényesnek. Az utolsó gól csak is akkor számolandó, ha az a játékidő letelte előtt halad át a gólvonalon.

A labdaméretek általában 60 cm- átmérő körüliek, felnőtt játékosok esetében, a kamaszok és a kicsik ettől kisebb labdával játszanak. A labda anyaga nagyrészt bőr, de műanyag borítású is létezik.

Lábbal nem érünk a labdához, egymást jó esetben nem lökjük fel, bár a kézilabda igen csak agresszív sportkategóriába tartozik. Persze nem düh, ami a játékosokat vezérli, hanem a győzni akarás, ahol sajnos előfordulhatnak kisebb-nagyobb balesetek a hirtelen és gyors, ellentmondást nem tűrő mozdulatok miatt.

Ezért aztán nagyon fontos, hogy rendelkezzenek a játékosok a megfelelő védőfelszerelésekkel. Nem szabad ennek jelentőségét elbagatellizálni, azoknak sem, akik kezdőként lépnek pályára. A sport az egyik legjobb dolog, ami az emberek szórakozását és egészségét hivatott biztosítani, ám kizárólag akkor, ha a játék végén sérülésmentesen indulhatunk haza.

Milyen védőfelszerelést érdemes vásárolnunk?

Ami a kézilabdában elengedhetetlenül fontos, az a térdvédő, és a könyökvédő. A legtöbb esetben a padlóra kerüléskor a térdünk, illetve a könyökünk sérül az ütés során, ám, ha megfelelő védőfelszerelés van rajtunk, akkor a komolyabb sérüléseket elkerülhetjük. Könyökvédő és térdvédő nélkül pályára lépni a kézilabdában nem tanácsos.

Ami a bokavédőt illeti, nem szabad lebecsülni a fontosságát, hiszen a mérkőzés alatt állandó mozgásban vagyunk, így bokánkat is védenünk kell. Egy ficam, vagy rosszabb esetben egy bokatörés nem csak, hogy a játéknak vet véget, de megteremt nekünk egy jó hosszú ágyhoz kötöttséget is, nem beszélve az esetleges szövődményekről.

A csuklóvédő megint csak fontos, hiszen a labdát kézzel érintjük a játék során, dobáskor kezünket sokszor kifordítva hajítjuk kapura azt. A kézfej és a csukló sérülése nem ritka, ha nem használjuk a védőfelszerelést. Ha kezünk sérül, megint csak korlátozva leszünk egy darabig, jó néhány általános és megszokottnak vélt tevékenységünkben, azt pedig nyilván senki sem szeretné.

Amit sokan alkalmaznak a kéziseknél mostanság, az a vállvédő, ami egymáshoz ütődések során védheti meg a csontokat, megelőzve ezzel a véletlen ütközések során keletkező repedéseket, töréseket. A gerincvédő sem elhanyagolható felszerelés, hiszen, ha valaki „hátulról támadna” ránk, akkor is biztonságban tudhatjuk tartópillérünket.

A különféle védő eszközök rengeteg márkában, különböző árkategóriában és kivitelben készülnek, bárki megtalálhatja a számára megfelelőt. A szakboltokban az eladók mindenkinek segítenek a megfelelő felszerelés kiválasztásában, és a tökéletes, testre szabott méret megtalálásában!

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr512266406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása