Medence karbantartás

Az otthonra, kertbe vásárolt medencéket saját magunknak kell karbantartani, hogy minél jobb és tisztább legyen a víz minősége. Érdemes bizonyos időközönként ezeket a folyamatokat elvégezni, és különböző szereket, tisztítókat vásárolni, mert így tovább megőrizhetjük vizünk tisztaságát, és csak a felhőtlen szórakozást marad!

A medencékkel napi és hetenkénti, illetve nagy terhelés esetén 3 naponkénti feladataink vannak.
A medencevíz terhelését növeli:
• Több fürdőző
• Erős napsütés, nagy meleg
• Eső, szél és egyéb tényezők miatt nagyobb mennyiségű szennyezőanyag kerülhet a vízbe

Mik a leggyakoribb problémák?

A legfőbb probléma általában a víz minőségének romlása, de gyakori jelenség a medence kilyukadása is. 

Az alábbi lista bemutatja a legáltalánosabb jelenségeket, majd ezeket kifejtjük bővebben is: 

  • Zavaros víz – nem megfelelő a szűrőberendezés
  • Algák felbukkanása – nem megfelelő szűrő, valamint algaölő szerek hiánya
  • Nyálkás érzete van a víznek – ez is a szűrőproblémára utal
  • Víz, ami égeti, irritálja a szemet és/vagy a bőrt – a helytelen kémiai anyagok aránya a vízben
  • A szűrő folyamatos eltömődése – kis teljesítményű a szűrőberendezés
  • Enged a medence - valahol kilyukadt, javítani kell

pool-cleaning.png

Kilyukadt medence javítása

Először is szükséged lesz egy öntapadós foltra, amit közvetlenül a lyukra kell ráragasztani. A legfontosabb, hogy a javítandó felületnek száraznak kell lennie. Ezután rárakjuk a foltot, és miután teljesen megszáradt már ugyanúgy használhatjuk, mintha a medence eredeti része lenne. 

Általános medence tisztítás

Évente érdemes egy teljes leeresztést csinálni. Az első és talán a legfontosabb, hogy letakarítsuk medence falait. A két legfontosabb és ajánlott kiegészítő a medencékhez a szűrő és a szivattyú.  A szivattyú állandó mozgásban tartja a vizet, ami miatt az algák, baktériumok, és egyéb részecskék kevésbé képesek tudnak szaporodni benne. Szűrőre mindenképp szüksége lesz medence vásárlásánál, hiszen az fog minden olyan idegen anyagot kiszűrni, ami nagyban ronthatja a vízminőségét. A legtöbb medencéhez már jár szűrőberendezés is, de ez ha elromlik külön is meg lehet vásárolni. Ezeken túl ajánlott hetente egyszer a medence aljának átporszívózása, hogy a szennyeződések nagy részétől megszabaduljunk. Használhatunk vízlágyítót is, így lágyabb lesz a víz, és a vízkövesedés se lesz probléma.

intex_auto_pool_cleaner_28001-foto-magazin-leto.JPG

A medence vegyszerezése

Először is le kell mérni a beletöltött víz pH értékét, ami 7,1-7,3-os érték között számít optimálisnak. A megfelelő PH értéket mérőcsík segítségével könnyedén ellenőrizheted. Ha a víz pH-értéke túl magas, akkor az OpHtima
MINUS vegyszert kell adagolni, ha alacsonyabb a kívánatosnál akkor az OpHtima PLUS vegyszereket érdemes a medence vízébe adagolni.

A medence fertőtlenítésének elsődleges feladata a vízben lévő ártalmas kórokozók elpusztítása, a veszélyforrást jelentő kórokozók elleni védekezés. A leghatásosabb eljárás a klóros fertőtlenítés. A medence vizének szabadklór értékét hetente kétszer célszerű ellenőrizni. A klór a fertőtlenítés mellett oxidációs hatást is kifejt. A medencében tartós fertőtlenítő hatás érhető el, ami a medencevíztömeg 3-4 órás átforgatási ideje miatt alapvető fontosságú. A klóron túl viszont még hasznos az algaülő folyadék is, amit hetente szintén heten érdemes adatolni. Ezeken kívül a szűrőnek kicsit könnyíthetünk a munkáján pelyhesítőkkel, amik nagyobbá teszik a szennyeződéseket, így a szűrő már jobban ki fogja tudni szívni azokat.

Fontos, hogyha vegyszert alkalmazol akkor a termék adagolását követően, min. 30 percig, ill a teljes keveredésig a vízben fürdőzni nem lehet. Az összes vegyszert olyan helyen tároljuk, ahol gyerekek nem férhetnek hozzá.

A tablettás vegyszereket TILOS a fólia, vagy műanyag burkolatú medencénél közvetlenül a vízbe dobni, mert a burkolat károsodását okozhatja. Ilyen esetben alkalmazz úszó adagolót. 

Ha tartósan nem használjuk a medencét célszerű letakarni, valamint a vízforgató üzemidejét napi egyszeri átforgatásra csökkenteni. A távollét idejének megfelelő mennyiségű, lassan oldódó MAXI-KOMBI klórtablettát érdemes az adagolóba elhelyezni.

Jó fürdőzést kívánunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3212640901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása