Így tüntesd el a zsírpárnákat a hasadról és a derekadról

A nyár már elmúlt, de az úgynevezett úszógumik nem csak a bikiniszezon során jelentenek problémát. A deréktájon lerakódott zsírpárnák ugyanis növelhetik a magas vérnyomás veszélyét. Ezért nem csak esztétikai, hanem egészségügyi kockázattal is jár a deréktáji felesleg.

Miért épp a deréktájon rakódik le a legtöbb zsír?

Egyes kutatások szerint az úszógumi kialakulásáért a kortizol nevű hormon felelős. Ezt általában stresszhormonnak is nevezik. A kortizolnak konkrét evolúciós haszna van, hiszen vészhelyzet esetén a mellékvese kortizolt és adrenalint bocsát a szervezetbe, a veszély elmúltával pedig megszünteti a hormonkibocsátást.

A stresszes életvitelnek köszönhetően azonban a szervezetünk sokszor nem tudja eldönteni, hogy valós életveszélyben vagyunk-e, ezért gyakorlatilag órákon keresztül “vészhelyzeti funkcióban” működünk. Az ilyenkor felszabaduló kortizol megnöveli a zsír és a cukor szintjét a vérben, ami fizikai aktivitás nélkül zsír formájában elraktározódik.

zsirparnak_a_hason.jpg

Készíts heti tervet!


Ülj le, gondold át a heti teendőid, jegyezd le őket és készíts egy időbeosztást! Ha ugyanis egy előre megtervezett időrendhez tartod magad, lényegesen csökkentheted a rohanást és ezzel együtt a stresszfakort az életedben.

Alakítsd át az étkezési szokásaid!


Ehhez elsősorban át kell gondolnod a fogyásról és a diétáról alkotott fogalmaid. Közkeletű tévhit, hogy úgy tudsz lefogyni, ha kevesebb energiát viszel be a szervezetedbe, mint amennyit elégetsz. Ezzel azonban gyorsan leépíted az izomzatod és a csontjaid is. A szervezeted ráadásul a végsőkig próbálja megőrizni a túlélés zálogát: a zsírt. Az ilyen fogyókúrák tehát hatástalanok.

  • Étkezz naponta ötször, ezáltal elkerülheted az éhségérzet miatt beinduló vészhelyzeti funkció bekapcsolását.
  • Száműzd a gyorsan emészthető ételeket! Szorítsd vissza a cukorfogyasztást, és ne fogyassz sok gyümölcscukrot sem!
  • Fogyassz fehérjét! A fehérje ugyanis lassítja a gyomortartalom ürülését.

 

Sportolj!


Aktív testmozgás nélkül szinte lehetetlen megszabadulni a zsírpárnáktól. Vannak kifejezetten zsírégető mozgások, például a különböző aerob mozgások. Azonban gyakorlatilag bármilyen testmozgás megteszi, amely aktív fizikai igénybevételt jelent. A testmozgáshoz szükséges sporteszközöket akár
webshopunkból is beszerezheted.

 

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg, hogy másoknak is segíthess megszabadulni a zsírpárnáktól!

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6412947201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása