Miért annyira nehéz betartani az újévi fogadalmakat?

Az új esztendő első napjaiban valamennyien újévi fogadalmak segítségével fogalmazzuk meg, milyen változásokat szeretnénk eszközölni saját életünkben.

Ezek a fogadalmak lehetnek pénzügyi vonatkozásúak, időtöltéssel kapcsolatos fogadkozások, illetve az egészséges életmóddal és testmozgással kapcsolatos ígéretek is.

Sok esetben azonban gyorsan feladjuk ezeket. De miért?


A számok azt mondják, nem tartjuk be saját fogadalmainkat

Hiába fogadjuk meg, hogy a következő évben többet járunk el edzeni, jobban odafigyelünk arra, mit fogyasztunk, illetve megpróbálunk egy komoly életmódváltást eszközölni, a statisztikák szerint ez kevés embernek sikerül.

A Bristol Egyetem 2007-ben végzett kutatása szerint ugyanis az újévi fogadalmakat tevők mintegy 88%-a nem képes betartani saját magának tett ígéreteit.

aktivsport_51_2.jpg
Hogyan tarthatom be újévi sportfogadalmaim?

Egyes vélemények szerint három kulcsa van az újévi fogadalmak betartásának.

Az első és kiemelkedően fontos, hogy csakis reális célokat határozzunk meg.

Ha például eddig életed során sosem futottál, nem a félmaraton teljesítése a reális cél számodra, hanem a futás beépítése a mindennapi rutinodba.

Ezen kívül rendkívül fontos, hogy konkrét célokat határozz meg. Pl. minden reggel nyújtok és súlyzózom. Ezzel már teszel a testedért és az egészségedért. Van egy konkrét elképzelésed és ehhez nyújtunk mi egész évben segítő kezet rendszeres szezonális akcióinkkal.

Az, hogy “jövőre jobban odafigyelek a testemre”, koránt sem elég konkrét megfogalmazás.

Újévi fogadalmadba bele kell építened az életmódváltáshoz vezető utat.

A korábban említett Bristol Egyetem kutatása szerint a férfiaknak segít, ha részletes, apró lépésekre bontott terveket készítenek, míg a nők eredményesebbek az újévi fogadalmaik betartásával kapcsolatban, ha megosztották ezeket ismerőseikkel.

aktivsport-sulyzo-4-kg-neopren-citrom_1ba595e6ad836699965a6553e62a06f8.jpg

Miért akarunk változtatni?

Valamelyest az újévi fogadalom konkretizálásához köthető, hogy érdemes megkérdeznünk magunktól, pontosan miért is szeretnénk változtatni. Ez ugyanis plusz motivációt ad a cél eléréséhez.

Nem elég kimondanunk, hogy le szeretnénk fogyni, azt is meg kell fogalmaznunk, hogy miért szeretnénk megszabadulni a plusz kilóktól.

Konkrét célokért küzdeni ugyanis egyszerűbb, mint megfoghatatlan, általános fogadalmakért.


Ha pedig az a kifogásod a testmozgással szemben, hogy nem rendelkezel megfelelő sportszerekkel, az Aktívsport kínálatából kedvedre válogathatsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4413580369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása