A szánkózás élettani hatásai, és a legfontosabb szabályok

A szánkózás nem csak önfeledt szórakozás, hanem az egészség megőrzését szolgáló mozgásforma is egyben.

Vannak azonban a szánkózásnak bizonyos íratlan szabályai, melyeket érdemes betartani, ha valóban az egészség megőrzése, és nem éppen annak kockára tétele a cél.

Aktuális cikkünkben kitérünk a szánkózás jótékony hatásaira, és arra, hogy mire kell figyelned, ha szánkózni viszed a gyerekeket.

aktivsport_03_1.jpg

A szánkózás egészségre gyakorolt hatásai

A szánkózás nyilvánvalóan a gyerekek legkedveltebb téli elfoglaltsága - már amikor éppen van hó.

Jó hír azonban a szülők számára, hogy ezenfelül még az egészségre jótékony hatással bíró mozgásforma is.

A dombra való felmászás már önmagában fejleszti a kicsik állóképességét, illetve a test különböző izmait is.

Ezt azonban még tovább nehezíti a tapadó hó, ezáltal a kicsiknek még komolyabb erőkifejtésre van szükségük, ha fel szeretnének jutni a dombra, hogy újra lecsúszhassanak.

Ezenkívül a szánkózás tüdőkapacitás növelésére is alkalmas, valamint a domboldalról való, viszonylag nagy sebességgel történő lecsúszás közbeni irányítás az egyensúlyérzéket és a reakcióidőt is fejleszti.

Persze nagyon fontos kérdés az is, hogy milyen szánkót válasszunk gyermekünknek, mielőtt önfeledt szórakozásba kezd barátaival a hófedte domboldalon.

Ezzel kapcsolatban egy korábbi cikkünkben találsz segítséget.

A szánkózás 10 legfontosabb szabálya

Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mire kell figyelned, ha szeretnéd szánkózás közben is megóvni
gyermeked egészségét:

  • Győződj meg arról, hogy a domb felülete sima, és nem túl meredek - szemmel is látható, de ha magad is lecsúszol megállapíthatod a dob meredekségének veszélyességi fokát. Ne feled, hogy a te testsúlyod nagyobb, magasabb is vagy általában a kisebb gyermekeknél és körültekintőbben tudod felmérni a veszélyforrásokat;
  • Figyelmeztesd gyermeked a felmerülő veszélyforrásokra, mint pl. az éppen szánkózásból leért és felálló, szánkójukat pályáról kihúzó gyermekekre.
  • Fák és sziklák borította hegyeken ne szánkózzatok, hiszen csak egyszer nem jó irányba tereli gyermeked a szánkót és nekicsúszhat - azt az egy fát is messziről kerüljétek el;
  • A szánkó soha ne csússzon út vagy tó felé, mert nem biztos, hogy megtudjátok állítani - az úton közlekedő járművek pedig nem a szánkósokat figyelik;
  • A gyermek viseljen sisakot, mert óhatatlanul is előfordulhat bármilyen esés ahol a fejét nem tudja megvédeni;
  • Kormányozható szánokat használjatok, és kerüljétek a szánpótló eszközöket - például kávézó tálcát, zacskót stb. - nem beszélve a zacskós megoldás nem csak rövidtávú veszélyeiről, hanem a hosszútávú betegséget is kialakító nadrágot és kabátot is átáztató csúszási formáról.
    Legyen kormányozható, akár kialakított kormánnyal akár a kialakított fékrendszerrel vagy a hagyományos szánkó estében lábbal, hogy bármilyen felmerülő akadályt kitudjanak kerülni gyermekeid és kapaszkodni is tudjanak egyben.
    Továbbá javasolt az ülésrésszel kialakított szánkó a nagyobb biztonság érdekében;
  • Mindig a láb legyen elől - a fej soha, hiszen a lábaddal bármikor tudsz fékezni, a fejeddel nem;
  • Egyszerre egy szán csússzon lefelé ugyanazon az ösvényen, ha több járat megy le a dombon, akkor várj ki, hogy a te útvonaladon leérkezzenek és lemenjenek oldalra a pályáról;
  • A dombtetőre való visszasétálás alkalmával ne keresztezzétek más szánok útját, figyelj rá, hogy mások is jönnek még lefelé és oldalt a pálya szélén ildomos visszasétálni;
  • Csak nappal, vagy jól megvilágított helyeken szánkózzatok, ez nagyon fontos, hiszen nem látható területen téged sem fognak látni és te sem látod mások közeledését olyan jól mint nappali vagy megvilágított fényben.
    Továbbá naplemente után már nem olvad a hó, hanem az addig felolvadt felület jegesedni kezd az esti fényben és jégpályává is alakulhat a szánkópálya, ahol már nem irányítható egyik szánkó típus sem;
  • Fontos a megfelelő, réteges viselet, hogy elkerüljétek a hidegben előforduló sérüléseket és a hipotermiát.

Kellemes szánkózást kívánunk, ne felejtsetek el rétegesen felöltözni!

Ha pedig valamilyen sporteszközre lenne szükségetek, látogassatok el az AktivSport webshopjába!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6213593919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása