Mire figyeljek kosárlabda vásárláskor?

A kosárlabda kültéren és beltéren is egyaránt játszható, de a jó idő beköszöntével egyre többen játsszák kint a szabadba is. Ha még nincs labdád, de úgy érzed lemennél párszor a barátaiddal, pároddal stb. játszani, és vennél egy labdát, akkor most segítünk választani!

Na és állsz a sportbolt kosárlabdarészlegének, nézed a webshopban a labdákat, és idegenkedve nézed a különböző színű, méretű, súlyú és tapintású labdákat. A döntés egyáltalán nem egyszerű. Különösen akkor nem, ha valójában azt sem tudod, mit keresel. Ne keseredj el, hobbisportolóként egyáltalán nem ciki, ha nem tudod, melyik kosárlabda passzol leginkább az igényeidhez?

A kosárlabda mérete


Alapvetően három fő méretet különböztethetünk meg, 5-ös, 6-os, 7-es. Az, hogy neked mekkora méretű kosárlabdára van szükséged, leginkább a korodtól, és a testméretedtől függ. Az 5-ös méretű labdák a 11 éves és annál fiatalabb korosztály számára készültek, tehát gyerekeknek ajánlott. A 6-os méretű labdát ennél nagyobb gyerekek, vagy nők részére ajánlott. A 7-es labdák pedig a 18 éven felüli korosztály igényeit elégítik ki.

A profi kosárlabda ligákban a versenyszabályzat határozza meg, hogy a játékosoknak mekkora méretű labdákkal kell játszaniuk. Ha azonban olyasvalakinek szeretnél kosárlabdát vásárolni, aki még éppen tanulja a játék elemeit, jobban jársz, ha a kézméretének megfelelő, vagy annál kisebb labdát veszel. Ezzel ugyanis egy könnyebben kezelhető játékszert adsz a kezébe, melyen gyorsabban tanulhatja meg az alapokat. Ha így teszel, sikerélményt is vásárolsz, a sikerélmény pedig a legjobb tanulási motiváció.

aktivsport_potlas_3.jpg

A kosárlabda típusa


A mérethez hasonlóan a labdák típusai között is három variációt különböztethetünk meg. A szórakozásra használt, úgynevezett rekreációs labdát, valamint az edzésekre, illetve a mérkőzésekre tervezett labdát. Ezenfelül kaphatóak kifejezetten kültéri és beltéri használatra készített labdák is. A játékszerek anyagai azonban gyártónként eltérő összeállításúak lehetnek. Ez azt jelenti, hogy egyes labdák több, esetleg más összetételű gumiból és bőrből készültek, mint a konkurens gyártó által tervezett darabok.

A gumi kosárlabdát kültéren és beltéren egyaránt használható, bírni fogja a felülete, míg a bőr labdákat inkább csak beltéri használatra ajánlják. Ezenkívül léteznek kifejezetten gyerekeknek, kogelán felületű kosárlabda is, amellyel a legkisebbeknek játszhatnak, mivel ha ezzel véletlenül megdobják egymást a gyerekek, akkor sem okoznak fájdalmat. 

A kosárlabda márkája


Számos gyártó tevékenykedik a kosárlabda piacon. A legnagyobb gyártók például a Spalding vagy a Molten labdákat. Az utóbbit számos nemzetközi és hazai versenyen is használják. A játékszerek árainak különbsége azonban nem csupán a márkanévből fakad. A különböző aktivitásra tervezett labdák árai is eltérőek lehetnek. Érdemes tehát azt figyelembe venned, hogy teremben vagy kültéri pályán fogod használni a labdát, esetleg mindkettőn, és mennyit használnád a labdát. 

Webshopunkban bármilyen célra találhatsz megfelelő kosárlabdát, hiszen széles palettával rendelkezünk. Ha kérdéseid vannak, ne habozz felkeresni minket, szívesen segítünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4813809114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása