A sportimádók blogja

3+1 tuti biztos tipp, hogyan védekezz a nap ellen

2018/07/11. - írta: aktivsport

A nap rendkívül fontos részét képezi a mindennapi életünknek. Létezése nélkül gyakorlatilag a földi élet is elképzelhetetlen. Az emberi test számára leginkább a D-vitamin miatt elengedhetetlen fontosságú, azonban akadnak káros hatásai is, ha nem gondoskodunk testünk megfelelő védelméről. Ebben szeretnénk most segíteni Neked.

1. Az évszaknak megfelelő étrend


Sokan azt gondolják, hogy a leégés ellen kizárólag felületi intézkedésekkel, például naptejjel védekezhetünk. Ez azonban tévedés. Az UV-sugarak által okozott problémákat antioxidáns-tartalmú ételek fogyasztásával is megelőzhetjük, legalábbis sokat segíthetünk a bőrünknek a védekezésben. 

Ilyenek lehetnek a különböző trópusi gyümölcsök, például a mangó, az avokádó, a gránátalma, sőt a zöld tea is megfelelő ebben a tekintetben. Érdemes tehát ezeket fogyasztanod, és mellé C- valamint, valamint E-vitamint is, ezek ugyanis a sok jótékony hatásuk mellett bőrvédő hatásúak is.

Pl. napi 2,5 dl sárgarépalé 4 hét elteltével feltornázhatja természetes fényvédő faktorunkat, de hasonló hatást érhetünk el napi 1 ek. sűrített paradicsommal is.

2. Védőruha, napszemüveg, napolaj


Ezeket nyugodtan nevezhetjük a leégés ellen harcoló három testőrnek is, hiszen náluk hatékonyabb védelmet semmi sem nyújt az UV-sugarakkal szemben. Egy széles karimájú kalap, valamint egy napszemüveg a fejünket és a szemünket is megvédő a káros sugaraktól.

A napolaj még a kritikus órákban is képes védelmet nyújtani, bár fontos megjegyeznünk, hogy a ruházattal ellentétben az ilyen készítményeknek az idő múlásával folyamatosan csökken a védelmi faktora, tehát érdemes új krémet vásárolni. 

A naptejet 2 óránként, illetve fürdőzést, kifejezett izzadást követően a fényvédőket újra fel kell kenni. 

43151374_l.jpg

3. Az éltető víz


A napi fogyasztandó vízmennyiség mértéke nagyban függ a testsúlyodtól, hiszen a nagyobb test több folyadékot igényel. Egy 70 kilós embernek átlagosan napi 3,3 liter vizet kell fogyasztani, és 10 kilónként 4 dl-t hozzáadnia vagy elvennie. Ha ráadásul edzel is, akkor napi 30 perc edzésenként tovább 0,3 dl-t adj hozzá a mennyiséghez.

Érdemes buborékmentes vizet fogyasztani, valamint a strandon több folyadékot is bevinni. 

4. Napellenzős medence


Gondolj bele, milyen üdítő lehet a nap jelentős részét egy medencében, napellenző felett tölteni. Nyilván nem gondoljuk teljesen komolyan, hogy egy egész nyarat ki lehet így húzni, de az kétségtelen, hogy az otthon töltött nyári napok lényegesen kellemesebbé tehetők egy ilyen medence és napellenző beszerzésével.

Szólj hozzá!

Fújjatok a nyaralásra, (3 felfújható eszköz, amitől jobb lesz a nyarad)

2018/06/27. - írta: aktivsport

A nyaralások már valakinél el is kezdődtek, de az emberek többsége még keresi a megfelelő utazást, szállást, vagy a nyaralás kiegészítőit. A kempingezéstől, az evezésen át, egészen a strandolásig elképesztő mennyiségű opciód van a kikapcsolódásra nyáron. Mindössze néhány kiegészítőre van szükséged, hogy a kikapcsolódás valóban szórakoztató és ne nyűgös legyen.

1. Felfújható párnák és matracok


Ha imádod a természetet, és számodra kikapcsolódást jelent, hogy minél több időt tölts a szabadban, feltehetőleg mindent megadnál egy kiadós, élménydús túráért a hegyekben. Ez viszonylag egyszerűen kivitelezhető, csupán egy sátorra, és egy hálózsákra van szükséged.

A kényelmi faktort pedig egy felfújható párna és egy felfújható matrac beszerzésével maximalizálhatod. Hidd el, nagyon sokat jelent majd, amikor másnap nem fájó háttal és beállt nyakkal ébredsz, köszönhetően a kényelmes matracoknak és párnáknak.

Van már kifejezetten kempingezéshez ajánlott felfújható szék is, amelyet matraccá is alakíthatsz. 

11507751_l.jpg

2. Kajakra fel kéne fújnod egy csónakot


Korábban már írtunk egy cikket az evezés pozitív élettani hatásairól. Nyáron természetesen a szabadban való evezést ajánljuk, egy saját csónak azonban túl sokba kerülne. Vagy mégsem?

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a felfújható kajakok. Ezek ugyanis nemcsak olcsóbbak, mint a fémből készült társaik, hanem praktikusabban és kényelmesebben is tárolhatók, így a téli időszakban nem foglal helyet a garázsban, és a nyaralás alkalmával sem lesz problémás az utaztatása.

Persze azért ennek is vannak hátrányai, például a nagyon sekély vizekre nem ajánlott de ez csak egy negatívum a sok pozitívuma mellett, amelyek remek szórakozást jelentenek az egész család számára!

Ha érdekel itt egy szuper videót is találsz hozzá, hogy használják az Intex egyik kajakját: https://youtu.be/ysxFOZH6_Hw

3. Légy a hullámok királya


Vagy királynője. Oké, ez némileg túlzás, egy felfújható szörfdeszka ugyanis nem éppen arra lett tervezve, hogy az ausztrál hullámokat meglovagolhasd vele. Önmagában azonban egy rendkívül ötletes, praktikus és kényelmes vízi játékszer, amellyel nemcsak Te, de a teljes család is remekül szórakozhat majd.

Ez az eszköz gyakorlatilag a gumimatracok és a szörfdeszkák funkcióit látják el, ráadásul egyszerre. A felfújható kajakokhoz hasonlóan a deszkáknál is hatalmas előny, hogy a tárolásuk és szállításuk pofonegyszerű, könnyedén felfújhatod vagy leeresztheted ahol csak akarod. 

Szólj hozzá!

Saját medencét szeretnék, mire figyeljek?

2018/06/14. - írta: aktivsport

Ki ne szeretne saját medencét? Azon felül, hogy egy kvázi státuszszimbólumként is funkcionál, valóban nagyon kellemes perceket nyújt a forró nyári napok alkalmával, sőt a kerti bulik során is jó szolgálatot tesz. De mit kell figyelembe vennünk, mielőtt beszereznénk a saját medencénket? Illetve, egyáltalán milyen medencét telepítsünk? Aktuális cikkünkből kiderül.

Milyen korosztály használná medencét és milyen célból?


A legtöbben saját kertes házról álmodozunk már gyerekkorunkban, saját medencével. Azonban be kell ismernünk, hogy nem díszeleg minden kertes ház udvarán kikövezett úszómedence. Amikor a saját medence szóba kerül, elsődlegesen két kérdést kell feltenned magadnak. Jellemzően milyen korosztály használná azt, és milyen célból?

Ha ugyanis rendszeres úszásra szeretnétek használni, kizárólag a profi kerti medence jöhet szóba. Ennek azonban igen borsos a beszerelési és fenntartási költsége is. Ráadásul kizárólag meleg időben tudnátok használni, télen továbbra is uszodába kell járnotok.

Ha azonban csak a nyári meleg délutánok enyhítése a cél, a felfújható, műanyag medencék a legkisebbek nyarát teszik élvezetessé. A megerősített felső peremmel rendelkező medence tovább bírja, ellenállóbbak.

Ezenkívül már vannak a legkisebbeknek is különböző mintájú, méretű medencék, amelyben öröm a pancsolás!

37158797_l.jpg

Mennyi pénzt szánsz a medence fenntartására?


A fentiekben már említettük, hogy lényeges különbség van a kerti úszómedencék, illetve az össze- és szétszerelhető medencék árai és fenntartási költségei között. Amíg az utóbbiakat csak egyszer kell megvásárolnod - és rosszabb esetben egyszer foltoztatnod -, addig az előbbi csoport beszerelése már alapvetően komolyan árkategóriában mozog, nem is beszélve a vele járó állandó rezsiköltségekről.

A medence beruházásának költsége minden esetben magasabb, mint a fenntartásé, hiszen meg kell vásárolnunk a medencetestet, illetve a hozzá tartozó gépészeti berendezést is. Majd ki kell fizetnünk a telepítést, ha mi nem tudjuk összerakni, valamint a kiszállításnak is lehet költsége. A fenntartási költségek értelemszerűen a medence méretének, illetve a szükséges alkatrészek és kiegészítők függvényében változnak.

Amennyiben ezt a cikket hasznosnak találtad, oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is túlélhessék a forró nyári napokat!

Szólj hozzá!

A nagy medence körkép

2018/06/05. - írta: aktivsport

Manapság már elég sok kertbe látni medencét, amelyben nyáron pancsolhat a gyerek, vagy éppen az egész család. A kerti medencék térhódítását sokan a strandbelépők drasztikus drágulásával, illetve azzal hogy otthon kényelmesen bármikor elmerülhetünk saját kis medencénkben. 

Érdemes azonban tudni, hogy a kényelem sok odafigyelést igényel, vásárláskor pedig érdemes alaposan átgondolni, melyik fajta felel meg leginkább az igényeknek.

Most ehhez nyújtunk segítséget: megvizsgáltuk a legtöbbet előforduló típusokat.

Merev kontra puha falú medencék


Alapvetően két féle medence létezik, van, aki a puha falút részesíti előnyben, míg más a merev falú medencére esküszik. Aki a következő nyáron, és esetleg éveken át szeretné élvezni kerti medencéjét, annak érdemes figyelembe venni először is hova kerülne a medence. 

A puha falú, csővázas medencéknél nagyobb oda gonddal kell eljárni a megfelelő hely kiválasztásánál, ráadásul itt a telepítés maga is további előkészületeket igényel. Hogy a medence alja ne sérüljön meg, legjobb homokra telepíteni, vagy úgynevezett medence alátétet alátenni. 

Milyen márka? 


A következő kiválasztási szempont természetesen a minőség. Magyarországon legsűrűbben a Bestway és az Intex márkájú medencék bukkannak fel.

Minőség tekintetében igazából nincsenek nagy különbségek, ráadásul az élettartamnál nagyon sok múlik magán a felhasználón is. Egy rosszul téliesítés vagy túlságosan sok vegyszer adagolás is sokat árthat medencénknek, ezért ha hosszútávon akarjuk használni medencéket, érdemes az apró részletekre is odafigyelnünk.

81iugahrtnl_sl1500.jpg

A minőség eldöntésében nem feltétlenül érdemes az árra hagyatkozni. Az ár azért is lehet megtévesztő, mert a medencén kívül nagyon sok kiegészítőre van szükség a működtetéshez, karbantartáshoz, márpedig ez hol része a boltok által kínált alapcsomagnak, hol nem. Elképzelhető tehát, hogy valamilyen akció keretében az ember jó áron hozzájut egy medence testhez, de utána a kiegészítőkkel együtt már drágábban jön ki, mintha eleve egy magasabb árfekvésű, de gazdagabb alapcsomagot választott volna.

Puha falú és csővázas medencék


A puha falú medencék átmenetet képeznek a gyerekeknek való pancsolók és a "valódi" medencék között, mert ezeket még viszonylag könnyű és olcsó leereszteni és újratölteni. Előnye, hogy így nem, vagy csak alig kell klórozni a vizet, amely családosoknak előnyösebb lehet. Telepítésük nem bonyolult, a felső merevítőperemet kell felfújni.

A csővázas medencék egészen más koncepciót képviselnek: a szálerősített PVC-medencetestet csőváz tartja, amelyet a testen kialakított fülekbe kell a telepítéskor bedugni. Merev falának köszönhetően ellenállóbb. 

Maga a felállítás itt sem vesz sokkal időt igénybe, mint a puha falú társaiknál. 

Léteznek már a csővázas medencéknek is egy plusz megerősítéssel ellátott verziói, amely még nagyobb stabilitást és hosszan tartó használatot biztosít. Persze ezekre többet is kell költenünk, tehát érdemes elgondolkozni milyet is szeretnénk választani. 

Néhány jó tanács


Puhafalú medencék esetében csak lábpumpával vagy elektromos pumpával fújhatók fel! Kompresszorral nem ajánlott felfújni, mert olajat fújhat a medencetestbe, amely később a fólia anyag meghibásodását okozhatja!

A felfújható peremű medencéknél a gyűrű mérete, vázas medencéknél a vízfelület mérete van megadva. A teljes szükséges területhez (a mérethez) adjon hozzá oldalanként minimum 40-40 cm-t. Felfújható peremű medencéknél a medencének"hasa" van, ami túlnyúlik. Fémvázas megtámasztásnál pedig, a megtámasztó nyúlik ki 40-40 cm-t. Ezért javasoljuk, hogy a mindenféle mednece szükséges területére még további 0,5-0,5 m-t hagyjon rá a kényelmes körbejáráshoz.

Szólj hozzá!

Hurrá, itt a nyár, kezdődik a strand- és medenceszezon

2018/05/30. - írta: aktivsport

Az elmúlt években már tapasztalhattuk, hogy Magyarországon egyre rövidebb ideig van ősz és tavasz, így meghosszabbodtak a nyári és téli hónapok. Ennek eredményeképpen májusban már a legtöbben használatba állítják a kerti medencét. Van azonban néhány dolog, amire figyelned kell, mielőtt te is hasonlóképpen jársz el.

Mindenképpen ellenőrizd a medence állapotát


Attól függően, hogy milyen medencéd van, el kell végezned a megfelelő ellenőrzéseket. A nagy méretű úszómedencék esetében a különféle gépészeti elemeket is ellenőrizned kell. Meg kell bizonyosodnod arról, hogy a vízforgató szivattyú megfelelően üzemel, továbbá a homokszűrő karbantartásáról is gondoskodnod kell.

 Az egyszerűbb, összeszerelhető kerti medencék esetében jellemzően inkább az eszköz állapotát kell megvizsgálnod. Bizonyosodj meg róla, hogy a medence felületén nincsenek sérülések, így sehol sem ereszti a vizet. Ez nemcsak a szórakozás tekintetében fontos, hanem költséghatékonyság tekintetében is, hiszen a folyamatosan újratöltendő medence nem éppen gazdaságos.

3354405_l.jpg

Hajts végre egy vízpróbát


Ez a művelet is a komolyabb víztisztító rendszerekkel ellátott medencéknél fontos. Első körben a keringető szivattyút kell ellenőrizned, ha pedig annak működésében nem tapasztalsz hibát, továbbléphetsz a víz ellenőrzésére.

Tavasszal általában érdemes lecserélni a rendszerben lévő elöregedett medencevizet, különösen akkor, ha az 2-3 évnél régebbi - értelemszerűen ez az összeszerelhető medencék esetében nem áll fenn.

Gondoskodj a víz folyamatos tísztántartásáról


Ha komolyabb úszómedencével rendelkezel, mindenképpen érdemes annak vizét klórtablettával tisztítanod - azonban nemcsak a legprofibb medencék esetében fontos ez.

A klórtabletták alkalmazása rendkívül egyszerű, csupán egyetlen úszóadagolóra lesz szükséged hozzá. Ez azért is fontos, mert a klórtablettát fólia, vagy műanyag burkolatú medencénél közvetlenül a vízbe dobni, ez ugyanis a burkolat károsodását okozhatja.

Ha szeretnél időben felkészülni a nyárra, és beszerezni a medencédhez szükséges kiegészítőket - esetleg a konkrét medencét -, érdemes egy pillantást vetned erre az oldalra: https://www.aktivsport.hu/medence

Szólj hozzá!

Mit tegyek, ha tönkrement a trambulin?

2018/05/23. - írta: aktivsport

A gyerekek imádják a trambulint, azonban csupán féligazság lenne, ha azt állítanánk, hogy kizárólag a gyerekek szórakozása. Valljuk be, egy elég erős szerkezeten a felnőttek is szívesen ugrálnak, szaltóznak, és tanulnak be különböző mozdulatsorokat. Előfordulhat azonban, hogy a trambulin egyik alkatrésze meghibásodik, eltörik vagy épp elszakad. Ilyenkor feltétlenül újat kell vásárolnunk?

Manapság, ha valami elromlik, kidobjuk


Nem szeretnénk állást foglalni a kapitalizmus mellett vagy ellen. Az azonban egyre bizonyosabbá válik, hogy a fogyasztói viselkedés alapvetése, hogy a meghibásodott ingóságainkat kidobjuk, és újakat vásárolunk helyettük.

Ez azonban sok esetben nem kifizetődő. Persze, hallunk érveket, amelyek szerint a javítási költségek olykor meghaladják az új termékek árait - vagy legalábbis nem térnek el tőle jelentős mértékben -, ezért nem gazdaságos a javítás.

40603968_l.jpg

Egy totálkáros autó esetében még megértjük ezt az érvelést, egy sportszer esetében azonban már kevésbé, különösen akkor, ha egy trambulinról van szó, melynek egyes alkatrészei valóban az eszköz árának töredékét teszik ki.

Hogyan hibásodhat meg egy trambulin?


A trambulinok leggyakrabb esetben a rugó törése vagy az ugrálófelület szakadása miatt vállnak veszélyessé vagy használhatatlanná. Ilyen esetekben elegendő a problémás alkatrészeket cserélni, és máris újra használhatóvá válik a trambulin.

Ritkább esetekben ugyan, de előfordulhat, hogy a védőháló szakad ki. Ilyen esetben is azonnali csere javasolt, hogy a további használat balesetveszélyes lehet, különösen kisgyerekek számára. Hasonló okokból kifolyólag a rugóvédők állapota is fontos, nehogy a fedetlen rugók okozzanak sérülést.
Fordíts különös figyelmet az alkatrészek minőségére
Amikor trambulinalkatrészt vásárolsz, fordíts különös figyelmet arra, hogy ellenőrizhető forrásból, jó minőségű alkatrészeket szerezz be. Ezzel kapcsolatban már korábban is írtunk egy cikket, amely hasznodra lehet.

Oszd meg a cikket trambulintulajdonos ismerőseiddel, hogy ők is tudják, mit kell tenniük, ha a sportszerükben meghibásodik egy alkatrész!

Szólj hozzá!

Így kezdj újra sportolni egy hosszabb szünet után

2018/05/16. - írta: aktivsport

Nem is kezdenénk bele abba a számtalanszor ismételt mantrába, hogy mozognia és sportolnia gyakorlatilag minden embernek ajánlott. Többször beszéltünk már arról, hogy még azok az emberek is felhagynak időnként a testmozgással, akik egyébként rendszeresen űzik. Ez lehet egy téli szünet vagy egy komolyabb sérülésből fakadó kényszerpihenő. Az ok igazából másodlagos, a hangsúly azon van, mire kell figyelned a visszatéréskor.

A fokozatosság létfontosságú


Az ember jellemzően hiú lény, szereti magát a lehető legjobb fényben feltüntetni. A legtöbben ezért azt a hibát követjük el, hogy amikor újra edzeni kezdünk, a legutóbbi edzésünknek megfelelő teljesítményt várjuk el magunktól. Ennek az eredménye garantáltan túlterhelés lesz.

aktivsport_09_1.jpg

Persze ezt sokan elintézik egy legyintéssel, mondván mi a legrosszabb, ami történhet, egy kis izomláz? Ez a hozzáállás két okból is problémás:

Az izomláz a közhiedelemmel ellentétben nem azt jelenti, hogy jót tettél a testeddel, és most éppen fejlődik.
Nem, nem az izomláz a legrosszabb, ami egy túlterhelt testtel történhet. Sőt, igen nagy a kockázata annak, hogy olyan sérülést szenvedsz, aminek köszönhetően újabb napokra, hetekre, vagy akár hónapokra fel kell hagynod a testmozgással.

Unalmas, de igaz, bemelegítés nélkül soha


Számtalanszor tapasztaljuk, hogy egyes emberek bemelegítés nélkül kezdenek bele a napi sporttevékenységeikbe. Ez még egy edzésben lévő személy esetében is veszélyes, nemhogy egy újrakezdő számára. Szóval ne feledd, mozgás előtt bemelegítés, utána nyújtás-lazítás.

És a legfontosabb, a megfelelő tápanyagok


Bizonyára tudod, hogy a testünk megközelítőleg 60%-át víz teszi ki. És mivel aktív mozgás során izzadság formájában folyamatosan folyadékot veszítünk, gondoskodnunk kell annak megfelelő mértékű pótlásáról. Soha ne indulj tehát sportolni víz nélkül, sőt a hétköznapokon is figyelj arra, hogy megfelelő mennyiségű vizet vigyél a szervezetben. Ha lehet sportoláshoz szénsavmentes vizet válassz. 

A másik nagyon fontos dolog az ásványi anyag-pótlás, ezek ugyanis nagy szerepet játszanak a test regenerálódásában. A kálcium és a magnézium ilyen tekintetben nélkülözhetetlenek, ahogyan az A-, B- és C-vitamin is rendkívül fontos.

 

Miután megfogadtad a cikkünkben található tanácsokat, érdemes szétnézned webáruházunkban, hogy beszerezhesd az edzéshez, mozgáshoz szükséges profi felszereléseket, melyek szintén szerves részeit képezik az egészséges testmozgásnak.

Szólj hozzá!

A tollaslabdázásról

2018/05/03. - írta: aktivsport

A tollasütőket és labdákat nemcsak nyáron, a strandon érdemes elővenni, hiszen bár egyszerű sportról van szó, rengeteg előnnyel is jár.

A tollaslabdázás ütővel játszott sport, amelyet általában két egymással szemben álló résztvevő játszik. Lehet páros játszmát is kialakítani, amelyben oldalankét két – két játékos alkot. A hivatalos mérkőzéseket az ellenfelek egy téglalap alakú pálya két felén foglalják el helyüket, amelyeket egy háló választ egymástól.

A tollaslabda ütő


A tollaslabdához használt ütő legyen könnyű, a legjobb minőségű tollaslabda ütők kb. 70-100 gramm között vannak. Ezen tollasütők alapanyaga szénszálas kompozit, melynek súly-erősség aránya igen kedvező. A hobby szintű ütők alumíniumból vagy acélból készülnek. Akik csak időnként veszik elő ütőiket, azoknak a kezdő/hobby ütők is tökéletesen megfelelnek.

untitled-design-2.png

Léteznek már kifejezetten gyerekeknek készült tollasütők is, amelyekkel az alapokat sajátíthatják el. Ezeknek az ütőknek a feje nagyobb, markolata vékonyabb, hogy minél több sikerélményt szerezzünk a piciknek is, így nem mely a kedvük a játéktól.

Tollaslabda ütőnkhöz külön vásárolhatunk gripet is, ami az ütő markolatára szükséges. Ha egy ütőt nem szeretnénk emiatt kidobni, érdemes lecserélni a gripet, amelyet kezdőként is fel tudunk tenni az ütőre.  

A tollaslabda labda


A tollaslabda készülhet eredeti tollakból, illetve műanyagból, azonban mindkét esetben hasonló repülési tulajdonságokkal bírnak. 

Ha hosszú távon akarjuk labdánkat használni, akkor már érdemes kicsit drágább, komolyabb tollaslabdát vásárolni. Ilyenkor már a tollaslabdák sebességek között is válogathatunk. A legtöbb labda lassú, közepes és gyors változatban elérhető. Ezek a megjelölések a tollaslabda repülésének gyorsaságát jelentik. A lassú a kék, a zöld a közepes és a piros pedig a gyors labda. 

A legtöbb labda fehér és sárga színű szoknyával gyártott. Ha sárga szoknyás labdát választunk, akkor az jobban látható sötétebb termekben, vagy kint szürkületkor is. 

Itt említenénk meg a speed badmintont is, amely talán kevésbé ismert hazánkban. Ez a gyors tollaslabda, amelynek ütője speciális formázott ütő és gyorsabb, valamint nehezebb labda tartozik hozzá. Így az a nagy előnye a tollaslabdával ellentétben, hogy lehetővé teszi az időjárástól független játékot.

Érvek a tollaslabdázás mellett


- Javítja a fizikai állóképességet

- Növeli a betegségekkel szembeni ellenálló-képességet

- Javítja a reflexeket, fokozza a gyorsaságot és a produktivitást

- Fiatalon tartja az agyat

- Vidám és élvezetes játék

Ha úgy gondolod Te is beszereznél egy pár ütőt vagy labdát, nézz körül webáruházunkban: https://www.aktivsport.hu/tollaslabda

1 komment

Alkatrész trambulinhoz? A biztonságos trambulinhasználathoz

2018/04/20. - írta: aktivsport

Itt a tavasz, fantasztikus idő van, már van akik előkerültek a régi trambulinok, de sok garázsból még csak most veszik használata. Egy trambulinon ugrálni, minden gyerek arcára mosolyt csal. Tökéletes kerti időtöltés egy felhőtlen tavaszi vagy nyári napon. A trambulinon ugrálásnak is megvannak a maga veszélyei, ezért fontos, hogy legyünk óvatosak és betartsuk pár szabályt.

A trambulint megfelelően karbantartva megnövelheted trambulinod élettartamát és biztonságosságát is.

A karbantartás növeli a biztonságot 


Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd nem sérült-e a trambulin, és ha igen lecseréld a szükséges alkatrészt.

Főleg ilyenkor, amikor tavalyról kerülnek elő a trambulinok érdemes használat előtt ellenőrizni, hogy minden alkatrész megfelelő állapotban van-e. Ha valami hibás, vagy elhasználódott mindenképpen érdemes cseréni, hisz gyermekünk biztonsága az első. 

Milyen alkatrészt vásároljunk?


Az alkatrész kiválasztásánál a legfőbb szempont, hogy tudjuk milyen gyártmányú trambulinunk van, esetlegesen honnan vásároltuk. Nagy valószínűséggel onnan fogunk tudni alkatrészt is beszerezni, ahonnan vásároltuk, de ha vásárlás előtt állnánk, ez is egy fontos szempont lehet.

pulling-spring.jpg

Azért is fontos tudni milyen gyártmányt vásároltunk, mert a különböző gyártmányú/márkájú trambulinokhoz nem biztos hogy jó ugyanaz az alkatrész, még ha méretre, kinézetre esetleg meg is egyezik.

Az alkatrész beszerzésen kívül ajánlott rendszeresen tisztítani az ugrálófelület is. Nedves ruhával távolítsd el a koszt, majd töröld át száraz ruhával is.

Ha felmérte trambulinját, és szüksége lenne bármilyen trambulin alkatrészre, vagy kiegészítőre, tekintse meg kínálatunkat, és vásároljon kedvező árú, kiváló minőségű termékeink közül! Kérdése, vagy észrevétele lenne? Vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken!

Kellemes időtöltést és biztonságos ugrálást kívánunk!

Szólj hozzá!

Futóbiciklis választás, mire figyeljünk?

2018/04/12. - írta: aktivsport

A futóbicikli hatalmas szabadságot ajándékoz a gyermeknek és nagy örömét jelent számára, amikor ő is két keréken közlekedhet.

A koordinált mozgás fejlődésében egy újabb elem gazdagodását jelenti: az erővel, a lendülettel és a sebességgel való bánni tudás képességét engedi kibontakozni.

A futóbiciklit főként a kismotort kinőtt kb 1,5-2 éves kortól ajánlott. Az a gyerek, aki futóbringa használata után kap igazi pedálos kétkerekűt, gyorsabban tanulja meg és sokkal biztonságosabban tud majd biciklizni, mert előtte már tapasztalatot szerzett a járművel való mozgásról.

learn-to-cycle-3.jpg

Több tényezőre is érdemes figyelni vásárláskor.

A választásnál rengeteg szín és forma van már, egyetlen egy dologra kell mindenképpen odafigyelni, hogy leérjen a lába a kicsinek. Akár olyan típust választani, aminél állítható az ülés/kormány, így tovább fogja tudni használni.

Főkét azoknak a gyerekeknek fontos ez akik még kezdők, mindkét lába, sőt talpa érjen le biztonságosan a talajra. A haladó bringázóknak elég, ha a lábujjuk leér.

Futóbicikli kezdőknek javaslom a nyerget még alacsonyabbra állítani, hogy a gyerek tudatosan rá tudjon ülni. Ha túl magasan van a nyereg, a gyermek kicsit elcsúszhat a nyeregben és ez a kormányzás kárára mehet.

A magasságon túl érdemes figyelni a bicikli súlya is. Minél könnyebb a bicikli, annál könnyebb a gyereknek az egyensúlyát megtartani és a biciklit kormányozni. 

A biztonságos biciklizéshez mindenképpen hozzátartozik egy jól passzoló sisak, mely a fej hátsó felét is jól takarja. Stabilan kell állnia a fején, és nem szabadna a nyakába csúsznia. Használható még kesztyű is, kifejezetten biciklizéshez, hogy a könnyen izzadó gyerekkezek nem csúsznak le könnyen a kormányról, sőt elesésnél is megvédi a kis kezüket az égető és fájdalmas horzsolásoktól.

Ha gondolkozol rajta, hogy futóbringát vegyél, nézd meg kínálatunkat, most érkeztek új Disney mintás biciklik: https://www.aktivsport.hu/futobicikli/

Szólj hozzá!