Síelni, de okosan!

A síelés a téli sportok egyik legkedveltebb mozgásfajtája, hiszen amellett, hogy edzi testedet, kellemes élményt - egyfajta – szabadságérzést nyújt neked. 

 

Egy lépést se oktatás nélkül!

Hogy tanulásod eredményes legyen, és ez a fantasztikus sport valóban az egészségedre váljon, ne torkolljon balesetbe, ahhoz mindenképp szükséged lesz oktatásra. Emellett edződdel a tanulás során teljes összhangban kell lenned, szükség lesz kiterjedő figyelmedre, nem kevés hajtóerőre és a közös cél szem előtt tartására, hogy létrejöjjön az együttműködés is!

sieles.jpg

Három lényeges dolog, mielőtt belefognál:

  1. A sítanulás egy speciális oktatás, hiszen az egyéni szintekhez igazodó, úgynevezett mozgásérzések megszerzésére van szükség, melyeket nem lehet pusztán elméleti tanácsok által elsajátítani. A símozgás egy speciális, később beidegződésekkel, reflex-el tudatosan felépített tevékenység, melyet csak a gyakorlatban sajátíthatsz el, elméletben soha.

 

  1. A fokozatosság, a lépcsőzetes tanulás a símozgás alapfeltétele. Egy tapasztaltabb, gyakorlottabb síelő mozgása nyilván összetettebb és gyorsabb, valamint az egyensúlymegőrzésre irányuló apró mozdulatok összessége nem fogható egy „lelkes kezdő” szárnypróbálgatásaihoz. Rendkívül nagy figyelemre, mozgáskoordinációra és azok tudatos ellenőrzésére van szükség. Ha nincs meg a lépcsőzetes tanulás, és bármelyik fokozat „kimarad” az oktatásból és nem tud ráépülni a következő beidegződés, akkor nem tudnak automatizálódni a reflexek és a tanult mozgások, annak pedig beláthatatlan következményei lehetnek. A becsületes tanulással és a valóban egymásra, rétegenként ráépülő mozdulatok elsajátításával szerencsére ez csak nagyon ritkán fordulhat elő. A sítanulás minden embernél – kivétel nélkül – egy folyamat, ahol rengeteg lépcső van, és türelemmel kell megvárni, mire fokról-fokra eljutunk a kívánt eredményhez. Ám ezt csak úgy lehet elérni, ha az előző lépcsőfok már biztos alapokon áll, hogy tovább tudjunk haladni biztonsággal a következőre. Ez egy építkezés, melynél egyetlen egy „tégla” sem hiányozhat, különben a ház összedől!

 

  1. Minden elem lényeges, nem hanyagolhatunk el egyet sem közülük. Még a kéztartás is rendkívül fontos, és a sokak által hallott, térd döntésének rutinná válása, illetve megfelelő oldalra billentése, az azokkal járó mozgás megérzése és megszokása is. A sí élen-vezetése, a kanyarítása szempontjából lesz majd igen fontos a későbbiekben, ezért megtanulása és valóban reflex-szerű beidegződése elengedhetetlen. Rögzülnie kell, de nagyon nem mindegy, hogy hogyan! A sítanulás egy befektetés, mely meghozza az eredményét, ám csak abban az esetben, ha egyetlen fokozat és egyetlen aprónak tűnő elem sem marad ki a „szórásból”.

Folytatjuk…

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr738288076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása