Válassz sportot egyéniségedhez! I. rész

Ha sport, akkor egészség! Ugye, igaz a mondás? E felől nincs is kétség, hiszen a mozgás jótékony hatásai szinte minden ember számára ismertek. Mi a helyzet azokkal, akik rászánták ugyan magukat a mozgásra, de fogalmuk sincsen, melyik sportot válasszák. 

Néhányan kondizni járnak, vagy mondjuk, heti néhány alkalommal csapatjátékokat űznek, van aki fittséget, van olyan is, aki zsírégetést kíván elérni a sportolással. Nem árt odafigyelni azonban arra is, hogy a hirtelen elkezdett és nem megfelelő intenzitással végzett gyakorlatok végzésével még kárt is okozhatunk magunknak, ahelyett, hogy a várt eredményt elérnénk. Izmaink, ízületeink is megsérülhetnek, ezért minden mozgásfajta elkezdése előtt erősen ajánlott szakember, képzett edző és néhány esetben még sportorvos felkeresése is!

A másik lényeges dolog, hogy mit sportolunk. Mi az, ami egyéni felépítésünknek és adott képességeinknek is tökéletesen megfelel. Jó, ha a sportot élvezzük, és azzal együtt számítunk pozitív hatásaira, mintsem kín- szenvedések árán még rontsunk is saját magunk állapotán!

sporzvalaszto.jpg

 

A kerékpározás

Van, aki egyáltalán nem szeret gyalogolni, futni pedig végképp nem hajlandó. Nincs gond, számukra a legjobb választás szabadtéri sporthoz a bicaj. A futáshoz hasonlóan ez is kardió mozgás, ráadásul nem terheli a gerincünk a kemény talajhoz ütődés, és az ízületeink is kímélve vannak. Ennek ellenére azonban a láb-és farizmok meglehetősen nagy terhelésnek vannak kitéve, így azok erősödésére bizton számíthatunk. A felsőtestet kis mértékben veszi igénybe, legfeljebb kormányzásnál, de az elhanyagolható. A biciklinek előnye, hogy szobai változata is elérhető, így a zord időjárásban sem kell lemondanunk erről a szenvedélyünkről. Ráadásul a népszerű Spinracing edzéseken, csoportosan is részt vehetünk „kerékpártúrákon”, ahol viszont már a felsőtest formálására, erős megdolgoztatására is lehetőségünk van, kiváló zenei aláfestéssel, remek hangulatban!

A futás

A legolcsóbb sport, és gyakorlatilag bárhol, bármikor elkezdhetjük, ráadásul igen intenzív kardió mozgás. Elkezdeni bárkinek ajánlott, de szigorúan csak a fokozatosság elvét követve. A legjobb, ha minden nap fél-egy órát gyalogolunk kezdésnek. Ekkor, ha már javult a kondíciónk, gyorsgyaloglás váltja fel a sétát, mely tartson szintén legalább egy, de inkább két hétig. Ezt követően – lépcsőzetesen – szoktassuk hozzá szervezetünket a kocogáshoz. A másik lényeges dolog, a futócipő beszerzése, mely valóban kíméli a bokát, a gerincünket és a talpakat is. Megfelelő futócipő hiányában bele se kezdjünk ebbe a sportba, mert a sérülés garantált.

Folytatjuk, mert van még választási lehetőség bőven….

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr218391868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása