Sportfelszerelések II. rész

Mindjárt tavasz- készüljünk fel!

A tavasz beköszöntével – de bátran állíthatjuk, hogy még télen is, ha szépen süt a nap – nincs kellemesebb dolog, mint időnket a szabadban tölteni. A természet ilyenkor egészen elképesztő változásokon megy keresztül, megújulnak a színek, és a napsütés igen kedvezően hat testre, lélekre egyaránt. 

A túrával tökéletesen megmozgatjuk minden izmunkat, ráadásul nem is lesz megterhelő – köszönet a vizuális élményeknek, amit a természet nyújt számunkra. Ha az egészségről beszélünk, akkor a táplálkozáson kívül mindig elsődleges szempont a mozgás. A vérkeringés kizárólag akkor tökéletes, ha az izmok megfelelő mozgásnak vannak kitéve. Nem is lehetne jobb megoldás a túrázásnál, ennek biztosítására.

Annak érdekében, hogy a sport tényleg kellemes és egyben hasznos is lehessen, oda kell figyelnünk a terhelésnek kitett lábainkra, ami kirándulásoknál – a megfelelő cipő hiányában – kellemetlen, hetekig tartó kellemetlenséget okozhat.

A kirándulás legfontosabb kelléke: a túrabakancs.

A túracipő meghatározza az egész kirándulás sikerességét, ezen múlik, hogy keserű, vagy édes szájízzel térünk haza. Ha sport választás során a kirándulás mellett döntünk, akkor muszáj lesz beruháznunk a megfelelő lábbelire, és még spórolnunk sem szabad rajta. Olcsó húsnak, híg a leve, ebben az esetben a mondás fokozottan érvényes. A túracipő a társunk lesz, lábaink épsége a tét.

sportfelszereles_ii.jpg

Miért?

A kavicsos, egyenetlen terep, a vizes- és a sziklás részek nagy veszélynek teszik ki a bokákat. Ha nem megfelelő cipőben túrázunk, nagy eséllyel szenvedünk bokaficamot, rosszabb esetben ínszalag szakadást. A hátizsákkal testtömegünk is megnő, így nagyobb súlyt kell elviselnie a bokánknak. Előzzük meg az ebből adódó baleseteket, töréseket, megfelelő túracipővel!

Milyen a megfelelő?

A túrabakancs legfontosabb eleme a talpa, mely általában műanyag és gumi elegye, mert ezzel tudjuk a legjobb tapadást biztosítani. A mintázatnak szintén szerepe van, mégpedig a sár kipréselésével, ezáltal a csúszásgátlásában. A másik lényeges „elem” a felsőrész. Vízhatlanság és „légzés” szempontjából anyaga meghatározó. Viszonylag kis súlyú, vízálló, ugyanakkor jó levegőáteresztő képességgel bíró a hasított bőr.

A valódi bőr némileg merevebb anyag, de hordás során rövid időn belül megpuhul, és ez az anyag jóval strapabíróbb más textíliáknál. Vízállónak azonban nem mondható, ez talán sokak számára nem szimpatikus. A probléma viszont orvosolható vaxolással.

A cipők bélésénél a legjobb, ha a Gore-Tex anyagok közül választunk, nem fogunk csalódni a minőségében.

Ezek az ismérvek csak nagyon nagy vonalakban adnak tanácsot a túrabakancs kiválasztásához, ám a sportboltok szakképzett eladóinál biztonsággal érdeklődhetünk, és kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb és legbiztonságosabb lábbelit természetjáráshoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr808434218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása