Mi alapján válasszak mozgásformát felnőttként?

Butaság lenne kijelenteni, hogy mindenki sportolja azt, amit igazán szeret. Egy bizonyos kor után ugyanis számos tényezőt figyelembe kell venni ahhoz, hogy a megfelelő sportágat tudjuk kiválasztani magunknak.

 

Sportágválasztásnál felnőtt korban érdemes figyelembe venni több szempontot is annak érdekeben, hogy a számunkra legmegfelelőbb edzésformát tudjuk kiválasztani.

 felnott.jpg

1. Életkor

Az életkor előrehaladtával a testünk, az izomfelépítésünk is változik. Ennek következménye pedig, hogy az edzésforma, amit fiatalon még bőven túlteljesítettünk, adott kor után már szinte lehetetlennek tűnik. Vannak azonban olyan sportok, amelyeket kortól és nemtől függetlenül bármikor végezhetünk. Ilyen például az úszás, a kocogás, a tollaslabda és a kerékpározás is.

 

2. Életmód

Ha valaki az egészséges életmód megtartására alapozta az egész életét, nem kérdés, hogy szellemileg rendkívül fitt és tettre kész. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a rendszeres mozgást annak érdekében is érdemes beiktatni a hétköznapokba, ha fokozni szeretnénk a munkahelyi teljesítményt, vagy a folyamatosan ránk nehezedő stressztől akarunk megszabadulni. Az időhiányra való hivatkozás sokszor csak kifogás. Ha nincs lehetőségünk elmenni a konditerembe, végezzünk otthon gyakorlatokat.

 

3. Testalkat

A sportágválasztás egyik alapja, hogy olyan edzésforma mellett döntsünk, amely illik a testalkatunkhoz. Sokan vannak, akik nem bírják a folyamatos terhelést, ezért inkább kisebb távokat teljesítenek lassabban. Vannak olyanok is, akik nem tudnak nagy erőt gyorsan kifejteni. A testalkat genetikai felépítésének számos fajtája van. Nem erőltethetjük magunkra a távfutást, ha a szalagjaink és ízületeink lazák. Mindenképp olyan sportágat igyekezzünk választani, ami illeszkedik genetikai testfelépítésünkhöz.

 

4. Egészségi állapot

Az életkor után talán ez a második legfontosabb szempont, ami alapján sportágat kell választani. Az egészségi állapot rendkívül meghatározó tényező, ami felett semmiképpen nem hunyhatunk szemet. Mielőtt sportolni kezdünk, mindenképp kérjük szakorvos tanácsát arról, milyen edzésformát válasszunk. Máshogy kell edzenie annak, akinek magas a vérnyomása és máshogy annak, akinek a szívével van gond. A derékfájással küzdő emberek például választhatják az úszást vagy a biciklizést ahelyett, hogy a konditeremben emelgetnék a nyolcvan kilós súlyokat. Azok, akiknek gyengébbek a szalagjaik, futás helyett válasszanak olyan sportágat, ahol nem a lábakat éri a legnagyobb terhelés.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr328797410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása