A tökéletes futócipő nem csak egy hiú ábránd

Amikor odakint verőfényesen süt a nap és egy kiadós futásra csábít minket a természet, akkor ritkán tűnődünk el azon, hogy vajon megfelelő-e a szekrényből sietősen elővett futócipőnk. Ez azonban sokkal fontosabb kérdés, mint hinnénk, hiszen egy előnytelen kialakítású modell többet árt, mint használ. Ha nem aszfalton vagy terepen hódolunk a futás nyújtotta örömöknek, hanem például egy futópadon, akkor sem mellékes, hogy milyen cipő van rajtunk.

A lábunk egészsége a tét


Hamar kiderülhet, hogy mindennapi sportcipőnk nem megfelelő választás futáshoz. Ha hazaérve arra leszünk figyelmesek, hogy fáj a bokánk vagy égetően sajog a térdünk, akkor szinte minden esetben a lábbelink tehető felelőssé. Ilyenkor minél előbb érdemes beiktatnunk a napirendünkbe a cipőcserét. Néha azonban nem ilyen egyértelmű a helyzet.

Előfordul, hogy csak idővel érzékelünk szúró, lüktető vagy égető fájdalmat. Mire észrevesszük, hogy valami nincs rendben a csípőnkkel, a lábszárunkkal, esetleg a lábfejünk valamelyik részével, addigra lehet, hogy a probléma előrehaladott állapotba kerül, és nem ússzuk meg a dolgot hosszas orvosi procedúrák nélkül.

aktivsport_08.jpg

Erről ismerszik meg a jó lábravaló


Éppen ezért kell nagy hangsúlyt fektetni a megelőzésre. Ha már az elejétől kezdve ideális kialakítású futócipőt használunk, akkor nem kell féltenünk a lábunk egészségi állapotát. Sőt, ami azt illeti, a kis intenzitású kocogástól kezdve egészen a sprintfutásig, bármelyik tempó akadályait sokkal könnyebben vesszük, ha a sportcipőnk minden ponton kényelmes tartást ad a lábunknak.

Mivel nincs két egyforma testfelépítés, ezért nagyon változó, hogy kinek melyik futócipő válik be hosszútávon. Lehet, hogy az első néhány kilométer megtétele után még nem érzékeljük a különbséget, de a több ezredik lépést követően már biztosan feltűnik, ha az adott modellt nem a mi lábunkra szabták.

Döntés előtt


Ha betévedünk egy sportboltba, akkor a saját szemünkkel is láthatjuk, hogy milyen sokféle kialakítású sportcipő tárul elénk. A legnépszerűbb márkák rendszeresen megörvendeztetnek minket egy-egy vonzó modellel, de a régiek is könnyen el tudják nyerni a tetszésünket. Okkal gondolhatjuk, hogy a futócipők végtelennek tűnő sora nagy kihívás elé állít minket, ha arról kell döntenünk, hogy onnantól fogva melyiket húzzuk fel az edzéseink előtt.

Nem érdemes bedőlni az élénk színek és különleges formák csábításának, hiszen ezek a paraméterek legfeljebb csak esztétikai szempontból jelentősek. Inkább arra fókuszáljunk, hogy a lábbeli kényelmes és kellőképpen rugalmas legyen mindkét lábfejünk számára, ellenkező esetben még egy laza kocogás is fájdalmas lehet.

Személyre szabott megoldás


Ha szükségét érezzük, akkor bátran kérhetjük az eladók segítségét, akik általában elegendő ismerettel rendelkeznek a futócipőkről és készségesen megosztják velünk a tudásukat. Ezek az információk adott esetben elegendők lehetnek ahhoz, hogy határozott döntést tudjunk hozni. Erre főleg akkor van nagy esély, ha a cipővásárlás előtt már beleástuk magunkat a témába és csak egy kis megerősítésre vagy iránymutatásra vágyunk.

A speciális szaküzletekben személyre szabott sportcipőket is készítenek. Ha tehát biztosra akarunk menni, akkor érdemes felkeresni egyet. Ebben az esetben a talp hossza, szélessége, illetve a sarok kialakítása is az egyéni igényeink szerint történik. Ha esetleg a lábfejünk különleges sajátossággal rendelkezik, például a megszokottnál magasabb a talpunk íve, esetleg szélesebb a láb középcsontunk, akkor szinte ez az egyetlen út vezet odáig, hogy a birtokunkba kerüljön a minden szempontból tökéletes futócipő.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1414655323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása