A sportimádók blogja

Hogyan erősíthetjük az izmainkat gépek nélkül?

2019/03/21. - írta: aktivsport

Tény, hogy a speciális erősítő gépek nagyon hasznosak, hiszen lehetővé teszik a folyamatos súlynövelést. Ha nem szeretnénk megragadni ugyanazon a szinten, akkor előbb vagy utóbb rá kell szánnunk magunkat arra, hogy megtanuljuk a húzódzkodó állvány, a hasizom prés, a hát- és vállizom erősítők, az evező vagy a lábtoló gépek használatát. Valamilyen oknál fogva nincs időnk elmenni a konditerembe? Netán ezren vannak és épp foglalt az a gép, amit használni szeretnénk? Akkor sem történik katasztrófa, hiszen más módon is erősíthetjük az izmainkat.

Erősítés segédeszközökkel


A rendszeres erősítés rendkívül fontos, ha formás testről álmodozunk. A súlyokkal végzett gyakorlatok nem csak az izomnövelésben nyújtanak segítséget számunkra, hanem a fogyásban és a szálkásításban is. Az erősítő gépek nagy előnye, hogy specifikusan egy adott izomcsoportot tudunk megdolgoztatni velük. A terhelést kényelmesen be tudjuk állítani, attól függően, hogy milyen edzettségi szinten vagyunk és a súlyok nagyságát idővel fokozatosan növelhetjük. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy kétségbe kellene esnünk, ha valamilyen oknál fogva nem állnak rendelkezésünkre az erősítő gépek. Jó esély van rá, hogy a konditeremben találunk olyan segédeszközöket, amikkel kiválóan meg tudjuk mozgatni az izmainkat, de ezeket akár otthonra is be tudjuk szerezni arra az esetre, ha alternatív megoldást kell találnunk a napi edzésekre.

Súlyzók


Az egyik legkézenfekvőbb lehetőség a súlyzók, súlytárcsák használata. Ezeket legfőképpen a kar-, illetve vállizmaink fejlesztésére használhatjuk, de ha közben guggolásokat vagy kitöréseket is végzünk, akkor akár több izomcsoportra is hatást tudunk gyakorolni velük. A hasizomgyakorlatoknál is érdemes kézbe vennünk őket, hiszen sokkal hatékonyabbá tehetjük az edzéseket.

aktivsport_09_2.jpg

Kéz-és lábsúly


A kézre, illetve lábra felcsatolható súlyokkal is sokféle erősítő gyakorlatot tudunk csinálni. Mivel 1, 2 és 3 kg-os kiszerelésben is megtalálhatók, ezért azoknak kifejezetten ideális, akik még csak most ismerkednek az erősítő edzések kőkemény világával és a gyenge testrészeik fejlesztését vették célba. Ha egy-egy izomcsoportra többféle gyakorlatot is elvégzünk a súlyokkal, akkor az izomláz garantáltan nem marad el másnap.

Erősítő szalagok


Az erősítő szalagok, kötelek is nagyon hatásosak. Adott esetben akár 5-10 kg-os ellenállást is ki tudnak váltani. Vannak olyanok, amik kifejezetten a kar-, váll- illetve hátizmok megdolgoztatására szolgálnak, de újabban olyan változatok is forgalomba kerülnek, amik a combra, illetve popsira gyakorolnak gyilkos hatást. Ezeket egyszerűen csak fel kell húzni a vádli- vagy combközépig és máris mehetnek a guggolások és lábemelések.

Kettlebell


A kettlebell lényegében nem más, mint egy gömbsúlyzó, a végén egy fogantyúval. Ez szintén egy szuper eszköz, amivel egyszerre több izomcsoportot is át lehet mozgatni. A legjellemzőbb gyakorlat a guggolás, aminek elvégzése után vállmagasságig kell lendíteni a súlyt, de ezen kívül persze még számos más módon használhatjuk a kar, a váll, a has és a láb izmainak fejlesztésére.

Amire érdemes figyelni


Mielőtt nekilendülnénk az eszközök ész nélküli használatának, érdemes segítséget kérni egy tapasztaltabb barátunktól vagy egy személyi edzőtől, aki megmutatja, hogyan kell helyesen csinálni a gyakorlatokat. Ha rossz a testtartásunk, esetleg nem megfelelően használjuk a súlyokat, akkor könnyen megsérülhetünk. Nem csak a gépek, hanem más eszközök esetében is fontos, hogy szem előtt tartsuk a fokozatosság elvét, ugyanakkor arra is érdemes odafigyelni, hogy azért ne legyenek túl könnyűek a gyakorlatok. Ha kipróbáljuk a különböző segédeszközöket, akkor könnyen lehet, hogy megszeretjük őket és a későbbiekben sem akarunk lemondani a használatukról. Erre nincs is szükség, sőt! A súlyzós edzésekkel sokkal látványosabb eredményt érhetünk el.

Szólj hozzá!

A sakk

2019/03/13. - írta: aktivsport

A sakk a táblajáték, amely két személy játszhat, a táblajátékok egy komolyabb változata, amely időtállóbb és felnőtteknek is, gyerekeknek is nagyobb kihívást jelentenek.

A sakk egy hosszabb játékidő, megtanulása is hosszabb folyamat, mivel sok lépés, lépéskombináció közül választhatunk. 

Abban talán mindenki egyetért, hogy a játék rendkívül fontos a gyermek fejlődésében, főleg ha az igazi sport alapjait, szabályait a nagyobb közösségi játékokkal sajátítják el.

A sakk képességfejlesztő hatásai: növeli a koncentrálóképességet, jelentősen fejleszti a gyerekek önállóságát és a tudatos önfegyelmet. A gyermekek megtanulják kezelni a sikert, és elviselni a kudarcot.

chess-1483735_1920.jpg

Kialakítja a tárgyilagos szemléletmódot. A sakkjátékos cselekedeteit előre próbálja látni, illetve kiszámítani, így természetessé válik az, hogy tettei következményeit vállalni és elviselni kell. Megszokja, hogy minden egyes lépésnél viszonylag rövid idő alatt, egyedül kell gondolkodni és dönteni. Belátja, hogy minél többet tanul, minél több játszik, annál eredményesebb lehet. 

A sakkjáték fejleszti a gondos megfigyelést és észlelést, a pontos emlékezetet, a kritikai gondolkodást, a probléma-érzékenységet és a problémamegoldó képességet és a megosztott figyelem képességét. Az eredményes játékhoz szükséges az összpontosítást és az összefüggések keresése. 

A tervezett lépések következtében létre jöhető állások elképzelésével jelentősen fejlődik az absztraháló képességük és a térlátásuk.

Ma már többféle sakktábla anyag szín közül választhatunk ma már, ha nem akarjuk nem kell beérnünk a fekete, fehér játékosokkal. 

Ezenkívül egyre több helyen találkozhatunk, szállodákban, iskolákban is az óriás sakkokkal. Ezek még jobban felkeltik figyelmünket, nagy méretű sakkbábukkal, akár 60 cm-esek is lehetnek. Ilyen bábuval még szórakoztatóbbá tehetjük a játékot. 

Az óriás bábukhoz tartozó sakkpályát mi magunk is kialakíthatjuk, pl. festéssel, parkettázással, járólapozással, műanyagpadlóból, vagy fatáblára. De ha nincs kedvünk ilyet vásárolhatunk hozzá nagy sakktáblát is. 

Szólj hozzá!

Modern irodába csocsóasztal

2019/03/11. - írta: aktivsport

Manapság egyre jobbon terjed az a trend az irodákban, ami az irodát kreatív hellyé és egyben egyben játszótérré tenisz a felnőtteknek. 

Az irodai élet a 21. században kezd átalakulni, ezt az átalakulást egyre több cég próbálja követni és próbál olyan modern irodákat létrehozni, olyan munkahelyet és teret biztosítani dolgozóiknak ami erősíti a közösséget a kreatív és nyugodt légkört.

Ezekre a modern irodákra a játszótér kifejezés sokszor szó szerint értendő, hiszen nem csak különleges belső dizájnnal és megoldásokkal találkozhatunk, hanem sok esetben valóban játékok és szabadidős tevékenységhez kapcsolódó eszközök kerültek beállításra egy-egy szobába. 

Természetesen vannak örök slágerek mint a csocsó, vagy a ping-pong, de ugyan így több helyen felfedezhető már a mini golf vagy egy mini biliárd asztal is.  

A modern iroda egyre jobban terjed, nem véletlenül, mivel a dolgozókat már nem csak a fizetés, megbecsüléssel lehet megtartani, hanem egyedi, ügyes plusz megoldásokkal is. Hogy miért? Gondoljunk csak bele. Bemegyünk egy átlagos, még szépnek is mondható irodába, ahol egész nap az fehér falakat bámuljuk. Vagy, bemegyünk egy színes, tágas irodába, ahol még a szüneteinkben játszhatunk is. Hát nem jobb?

Nézd meg válogatásunkat, hogy, hogy is néz ki képekben egy ilyen iroda.

Csocsó

pebble-office-11.jpg

Pingpongasztal

gensler-office-prezi-2.jpg

Biliárd

google_pittsburgh_5_gameroommicrokitchen.jpg

15 játék az egyben


5930025.jpg

 

Szólj hozzá!

Trambulin! Már most elkezdődött a szezon

2019/03/08. - írta: aktivsport

Idén korán beköszöntött a tavasz, ennek köszönhetően előbb is elővehetjük a tavalyi trambulinjaikat. Használat előtt mindenképpen vizsgáljuk át, mik azok az alkatrészek amelyek cserére szorulhatnak. Legjobban akkor járunk, ha minden rendben találunk, akkor csak felállítjuk a trambulint és már kezdődhet is az ugrálás :)

Ha azonban találunk valamilyen alkatrészt amit cserélni érdemes, akkor mindenképpen szerezzünk be egy másikat, mert a például a védőháló kiszakadása esetén akár balesetveszélyes is lehet az ugrálás. 

trampoline-182214_1920.jpg

Mik azok amik elromolhatnak?


Ismerjük a mondást, ami elromolhat az el is romlik. Főleg, ha kint hagytuk tovább a trambulint, mint az idő engedte volna, vagy csak a használat közben egyszerűen elhasználódtak az alkatrészek. 

Rugóvédő: ez az amit leggyakrabban keresnek nálunk, ajánljuk, hogy onnan vegyél rugóvédőt, vagy olyan márkát, amilyen trambulint vásároltál, mivel az lesz a megfelelő hozzá. Ha mégsem találsz ilyet, akkor mérd le pontosan a méreteket, és az alapján keresgélj
Rugók: pár száz forintért már lecserélhetjük
Védőháló: kiszakadhat, elhasználódhat, kicsit nagyobb tétel, de érdemes a fent említett okok miatt kicserélni
Ugrálófelület: ez kevésbé szokott károsodni, hosszú ideig megtartja minőségét

Webáruházunkban olyan trambulinokat árul, melyekhez folyamatos alkatrész utánpótlást biztosít. Tehát ha most kezdenél el azon gondolkozni, hogy vásárolsz egyet, akkor bátran nézz körül nálunk, mert hosszú ideig fogod tudni használni trambulinodat, úgy is, ha esetleg az egyik alkatrészt cserélni kellene. 

https://www.aktivsport.hu/trambulin-t192079/

Szólj hozzá!

Erősítsd az izmaidat, hogy többet fogyhass!

2019/03/06. - írta: aktivsport

Az álomalakot bizony nem adják ingyen, a formás idomokért kőkeményen meg kell küzdenünk. Ha a fogyás a célunk, akkor az első utunk általában a kardio-gépekhez vezet. Meglehetősen széles repertoárból válogathatunk, hiszen a futópadok, szobakerékpárok, spinning gépek, elliptikus trénerek és stepperek lenyűgöző kínálata tárul elénk a konditeremben. Az erősítő edzésekre azonban kevesebb figyelmet szentelünk, gondolván, hogy úgysem akarunk túlságosan izmosak lenni. A valóság azonban az, hogy a súlyokkal végzett gyakorlatokkal sokkal hatékonyabban tüntethetjük el a nem kívánatos zsírpárnáinkat.

Kalóriaégetés kardiozással


Az egészségünk megőrzése érdekében érdemes minél több kardio-edzést beiktatni a napirendünkbe. Nem feltétlenül kell maratonfutásra vagy órákig tartó biciklizésre gondolni, hiszen már azzal is sokat javítunk az állóképességünkön, ha a munkahelyünkre vagy a közeli plázába vezető utat gyalog tesszük meg. A sétálás, kocogás, lépcsőzés, kerékpározás mellett még rengeteg módon nyílik lehetőségünk az edzésre. 

Ezek a mozgásformák több szempontból is pozitívan hatnak ránk, hiszen növelik az állóképességet, fokozzák a vérkeringést, erősítik a szívet és csökkentik a testben felgyülemlő feszültséget. Ennél persze jóval többet is ki lehet hozni egy kiadós kardio-edzésből. Ha legalább 60 percen keresztül lendületesen tapossuk a lépcsőzőgépet, akkor közel 570 kalóriát égethetünk el, míg egy közepes intenzitású futás esetében az elégetett mennyiség akár 600-700 kalória is lehet. A számok önmagukért beszélnek, de a vágyott testsúly elérése érdekében tisztában kell lennünk azzal is, hogy az edzések során milyen folyamatok zajlanak a testünkben.

Az izmokra is szükség van


Először is azt kell megértenünk, hogy a testünk működése kiszámítható. Ha azt érzékeli, hogy valamelyik alkotóelemére nincs szükség, akkor azt elkezdi lebontani, hogy ezzel is energiát spóroljon. Ez abban az esetben is igaz, ha történetesen az izmainkról van szó. Ráadásul az izomszövet egyik legfőbb összetevője a gyors reakcióra képes fehérje. Emiatt kifejezetten vonzó célpontnak tűnik a test számára, amikor arról kell döntenie, hogy mely raktárakat ürítse ki. A zsírszövetek sokkal inkább ragaszkodnak a testhez, így értelemszerűen azokat fogja utoljára megbontani és eltávolítani. Ha semmilyen erősítő mozgást nem végzünk, akkor azt az üzenetet közvetítjük a szervezetünk számára, hogy az izmainkra nincs szükségünk. Amikor viszont a csábító alakról fantáziálunk, akkor nem a deszka forma jut eszünkbe, amin egy deka domborulat sincs. Ahhoz, hogy a karunk tónusos, a popsink kerek, a hasunk pedig feszes legyen, az erősítő gyakorlatokat is be kell építenünk az edzéstervünkbe.

aktivsport_08_2_1.jpg

Fogyás erősítő gyakorlatokkal


A fogyás egy borzasztóan egyszerű képlet: ha több kalóriát használunk el, mint amennyit beviszünk evéskor, akkor beindul a várva várt folyamat és szép lassan leperegnek rólunk a kilók. Az izomszövet fenntartása melós a testnek, mert folyamatos energiaellátást igényel. Ez azt jelenti, hogy minél gigantikusabb izmokkal rendelkezünk, annál több kalóriát égetünk el a fenntartásuk miatt. Lényegében ez egy észrevétlen folyamat, ami könnyen elkerüli a figyelmünket, amikor belevetjük magunkat a lelkes fogyókúrázásba. Mielőtt azt gondolnánk, hogy az erősítéstől túl izmosak leszünk, akkor érdemes vetnünk néhány pillantást azokra, akik éjjel-nappal a konditeremben izzadnak, hogy végre magukra tudjanak szedni egy kis izmot.

Ez nem fog megtörténni egyik napról a másikra, így teljesen nyugodtak lehetünk afelől, hogy nem leszünk akaratunk ellenére a testépítés éllovasai. A hatékony eredmény elérése érdekében tehát a kardiozás mellett bátran kézbe vehetjük a súlyok.

Szólj hozzá!

Sponeta pingpongasztal, miért ezt válaszd?

2019/03/04. - írta: aktivsport

Cégünk egyedülállóan széles választékot kínál kültéri-, beltéri- és verseny pingpongasztalokbólA sponeta pingpongasztalok már több éve kínálnak kezdő, haladó, középhaladó és profi játékosok számára egyaránt kínálunk megoldásokat. Büszkék vagyunk rá hogy évente több mint 1 000 db Sponeta pingpongasztalt adunk el! 

Minden asztalunk kék és zöld színben egyaránt, és vannak asztalok melyek szürke színben is megvásárolhatóak.

Kiváló minőségű asztalaink TÜV minősítéssel is rendelkeznek!

Ha egy magas minőségű, elismert márkát keres, akkor a SPONETA ideális választás családja, iskolája vagy klubja számára.

Nézze meg kínálatunkat: www.sponeta.hu

Folyamatos alkatrész utánpótlást biztosítunk! 

Szólj hozzá!

Hogyan válasszunk gördeszkát?

2019/02/28. - írta: aktivsport

A gördeszkázás a legtöbb ember számára több mint szórakozás, egy életmód, az adrenalin forrása - gyermekek, felnőttek számára; fiúknak és lányoknak egyaránt. Ez mindig egy kiváló ajándék a gyerekek számára is!

Most egy útmutatóval szeretnék segíteni Neked a megfelelő gördeszka kiválasztásában.

skateboard-497707_1920.jpg

A gördeszkák típusai, miből is választhatunk?


Skateboard - a legnépszerűbb deszka, kisebb, nagyon tartós, könnyen kezelhető, alkalmas skate parkok, U-rámpák, parkok, ugráló akadályok és rövid városi túrák alkalmával.
Longboard – az utóbbi évek slágere, hosszabb deszka szélesebb felfüggesztésekkel és nagyobb kerekekkel a nagyobb sebességért, élmény a városi suhanáshoz.
Pennyboard - a világhírű Penny márka deszkáit neveziik így, ez egy klasszikus általában műanyag deszka, különösen népszerű a gyermekek körében, kisméretű és alacsony súlyú gördeszka, stabil, könnyen szállítható.
Waveboard - egy deszka a rajongóknak. 2 lap egy torziós pánttal összekötve, két-két kereke 360 ° -kal elforgatható egymástól függetlenül, nem kell a talajtól távolodnia ahhoz, hogy haladjunk vele, elsősorban a parkokban és az egyenletes utakon történő suhanáshoz.
Elektromos gördeszkák – manapság már hajtani sem szükséges a deszkát, különböző erejű elektromos motorok hajtanak minket

Elsősorban ezeket a paramétereket érdemes figyelembe venni gördeszka vásárláskor: 
- szélesség és hosszúság
- anyag
- kerekek mérete

A kerekek átmérője


- 50 - 53 mm - kicsi, lassú kerekek, kisebb trükkökhöz, utcai vagy gördeszka parkokban való használatra
- 54 - 59 mm - kerekek mind a kezdőknek, mind a profibb gördeszkásoknak, alkalmas, skate parkokban vagy U-rámpákon történő gördeszkázáshoz
- több mint 60 mm - gyorsabb longboard kerekek egyenetlen terepre

A kerekek keménysége


- 78a - 87a - lágy gumik a keményebb, tapadóképesebb terephez, longboardokhoz
- 88a - 95a - keményebb és gyorsabb kerekek az utcai guruláshoz és egyenetlen felületekhez
- 96a - 99a - a leggyakoribb gördeszka kerekek – többfunkciós, gyors, jól tapad a sima felületekhez, kezdőknek is ajánljuk
- 101 a + - kerekek professzionális gördeszkásoknak, a legnagyobb és gyorsabb kerekek alacsony tapadás mellett

Felfüggesztések:


A gördeszka felfüggesztések mérete meg kell hogy egyezzen a deszka szélességével. A felfüggesztéseket magasságuk alapján 3 kategóriába soroljuk:
- Alacsony - a trükkök végrehajtása érdekében extra stabilitás 50 - 53 mm-es kerekek
- Közepes – ezek a leggyakoribbak, a legtöbb deszkás stílushoz 53-56 mm-es kerekek
- Magas – guruláshoz és trükközéshez egyaránt, kerekek 56 mm felett

Csapágyak


A gördeszka csapágy a gurulás egyenletességét és sebességét határozza meg. A csapágyakat páratlan számokkal jelölik az ABEC-skálán (ABEC-1, ABEC-3, ABEC-5, ABEC-7 és ABEC-9). Minél magasabb a szám, annál finomabbak a csapágyak (kisebb méretű ellenállás), és annál gyorsabb lesz a gördeszka.

Javasoljuk, hogy védőfelszereléseket is vásárolj az új deszkával együtt. Jó felszereléssel biztos lehetsz benne, hogy egy örök életre megkedveled ezt a sportot. 

Szólj hozzá!

A tökéletes futócipő nem csak egy hiú ábránd

2019/02/26. - írta: aktivsport

Amikor odakint verőfényesen süt a nap és egy kiadós futásra csábít minket a természet, akkor ritkán tűnődünk el azon, hogy vajon megfelelő-e a szekrényből sietősen elővett futócipőnk. Ez azonban sokkal fontosabb kérdés, mint hinnénk, hiszen egy előnytelen kialakítású modell többet árt, mint használ. Ha nem aszfalton vagy terepen hódolunk a futás nyújtotta örömöknek, hanem például egy futópadon, akkor sem mellékes, hogy milyen cipő van rajtunk.

A lábunk egészsége a tét


Hamar kiderülhet, hogy mindennapi sportcipőnk nem megfelelő választás futáshoz. Ha hazaérve arra leszünk figyelmesek, hogy fáj a bokánk vagy égetően sajog a térdünk, akkor szinte minden esetben a lábbelink tehető felelőssé. Ilyenkor minél előbb érdemes beiktatnunk a napirendünkbe a cipőcserét. Néha azonban nem ilyen egyértelmű a helyzet.

Előfordul, hogy csak idővel érzékelünk szúró, lüktető vagy égető fájdalmat. Mire észrevesszük, hogy valami nincs rendben a csípőnkkel, a lábszárunkkal, esetleg a lábfejünk valamelyik részével, addigra lehet, hogy a probléma előrehaladott állapotba kerül, és nem ússzuk meg a dolgot hosszas orvosi procedúrák nélkül.

aktivsport_08.jpg

Erről ismerszik meg a jó lábravaló


Éppen ezért kell nagy hangsúlyt fektetni a megelőzésre. Ha már az elejétől kezdve ideális kialakítású futócipőt használunk, akkor nem kell féltenünk a lábunk egészségi állapotát. Sőt, ami azt illeti, a kis intenzitású kocogástól kezdve egészen a sprintfutásig, bármelyik tempó akadályait sokkal könnyebben vesszük, ha a sportcipőnk minden ponton kényelmes tartást ad a lábunknak.

Mivel nincs két egyforma testfelépítés, ezért nagyon változó, hogy kinek melyik futócipő válik be hosszútávon. Lehet, hogy az első néhány kilométer megtétele után még nem érzékeljük a különbséget, de a több ezredik lépést követően már biztosan feltűnik, ha az adott modellt nem a mi lábunkra szabták.

Döntés előtt


Ha betévedünk egy sportboltba, akkor a saját szemünkkel is láthatjuk, hogy milyen sokféle kialakítású sportcipő tárul elénk. A legnépszerűbb márkák rendszeresen megörvendeztetnek minket egy-egy vonzó modellel, de a régiek is könnyen el tudják nyerni a tetszésünket. Okkal gondolhatjuk, hogy a futócipők végtelennek tűnő sora nagy kihívás elé állít minket, ha arról kell döntenünk, hogy onnantól fogva melyiket húzzuk fel az edzéseink előtt.

Nem érdemes bedőlni az élénk színek és különleges formák csábításának, hiszen ezek a paraméterek legfeljebb csak esztétikai szempontból jelentősek. Inkább arra fókuszáljunk, hogy a lábbeli kényelmes és kellőképpen rugalmas legyen mindkét lábfejünk számára, ellenkező esetben még egy laza kocogás is fájdalmas lehet.

Személyre szabott megoldás


Ha szükségét érezzük, akkor bátran kérhetjük az eladók segítségét, akik általában elegendő ismerettel rendelkeznek a futócipőkről és készségesen megosztják velünk a tudásukat. Ezek az információk adott esetben elegendők lehetnek ahhoz, hogy határozott döntést tudjunk hozni. Erre főleg akkor van nagy esély, ha a cipővásárlás előtt már beleástuk magunkat a témába és csak egy kis megerősítésre vagy iránymutatásra vágyunk.

A speciális szaküzletekben személyre szabott sportcipőket is készítenek. Ha tehát biztosra akarunk menni, akkor érdemes felkeresni egyet. Ebben az esetben a talp hossza, szélessége, illetve a sarok kialakítása is az egyéni igényeink szerint történik. Ha esetleg a lábfejünk különleges sajátossággal rendelkezik, például a megszokottnál magasabb a talpunk íve, esetleg szélesebb a láb középcsontunk, akkor szinte ez az egyetlen út vezet odáig, hogy a birtokunkba kerüljön a minden szempontból tökéletes futócipő.

Szólj hozzá!

Így készülj a tavaszi futószezonra!

2019/02/21. - írta: aktivsport

Nemsokára beköszönt a tavasz és vele együtt újra eljön a futószezon is. Ha te is ellustultál ebben a hideg téli időben, vagy esetleg most szeretnél elkezdeni a szabadban futni, akkor megmutatjuk, hogy mire figyelj, és hogyan készülj fel az idei első futásokra!

Hogyan kezdjek el felkészülni?


Ha nagyon elszoktál a futástól, vagy még csak most szeretnéd kipróbálni, érdemes sétálásokkal kezdened a
felkészülést. Tíz és harminc perc közötti sétákkal kezd, olyan mennyiségben, ami még jól esik, majd ahogy egyre
enyhébb az idő és már nem kabátban és bakancsban kell sétálni indulnod, iktass be egyre hosszabb futó szakaszokat, míg végül egyben le tudod futni majd a 30 percet megállás nélkül.

A felkészülés a konyhában kezdődik


Ha igazán jól akarod indítani az idei szezonodat, akkor érdemes már télen is odafigyelned a táplálkozásodra, hogy
vitaminokkal töltsd fel szervezeted és megszabadulj pár plusz kilótól, mire újra futócipőt húzol. Ennek érdekében
egyél sok levélzöldséget és telítetlen zsírokban gazdag tápanyagot, mint például avokádót, a mogyoróvajat vagy
olajos magvakat. Ezen kívül fordíts kiemelt figyelmet a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, nem csak az edzéseid, de az egész nap során.

Pörgesd fel!


Ha az edzőteremben már készülsz a tavaszi futószezonra, bátran iktass be pár sprintet a heti edzéstervedbe. A rövid, intenzív futások fittebbé tesznek és nagyon hatékonyak akkor is, ha nincs sok időd az edzésre, hiszen segítségükkel szinte azonnal megszabadulhatsz zsírfeleslegedtől.

aktivsport_07_kep.jpg

Figyelj a megfelelő regenerációra!


A futó sport esetében kiemelten fontos, hogy szigorúan betartsd a pihenőidőidet, hiszen ha nem regenerálódik
megfelelően szervezeted, nem fogod tudni kihozni a maximumot magadból. Figyelj arra, hogy korán feküdj le, hogy legalább 7 órát tudj aludni!

Néhány hetente vegyél vissza kicsit edzéseid intenzitásából vagy a távolságból, de segítségedre lehetnek az edzés utáni regenerációt támogató izotóniás italok is. Azonban a konyhai összetevők között is érdemes szétnézned, hiszen az olyan alapvető fűszerek, mint a fahéj, a kurkuma vagy a gyömbér segítenek a gyulladások csökkentésében, akárcsak a meggylé.

Ezen kívül fogyassz minőségi fehérjéket minden edzés után, melyek ellátják tápanyagokkal izmaidat a maximális. fejlődésért.

Erősítés


A legjobb, amit tehetsz a téli hónapokban, amennyiben nincs kedved a zord időjárásban is futni, hogy erősíted
izmaidat, mielőtt újra felhúznád a futócipődet. Erre az egyik legjobb gyakorlat, a plank, mely nem csak hasadat, de
törzsed minden izmát erősíti majd, melynek segítségével jobban bírod majd a hosszú távokat.

A derék és csípő kilazítására végezz törzsfordításokat, mint amilyen a russian twist néven is ismert hasizomgyakorlat, hiszen ezzel a gyakorlattal nem csak az egyenes hasizmodat, de külső és belső ferde hasizmaidat is megdolgoztathatod, és a sok futáshoz az erős törzs is elengedhetetlen.

Persze egy futónak az egyik legfontosabb izom, amire fókuszálnia kell, az a combizom, melyet remekül
megdolgoztathatsz guggolásokkal és kitörésekkel egyaránt.

Szólj hozzá!

Otthon szeretnék kardiózni – mit szerezzek be?

2019/02/15. - írta: aktivsport

A legtöbben tudjuk, hogy a kardió a fogyás leghatékonyabb eszköze, viszont sokan nem szeretnek kint végezni hasonló jellegű mozgásokat, vagy pedig az edzőteremben, „közönség” előtt. Szerencsére ez nem probléma, mert akár otthonra is be lehet szerezni olyan gépeket, eszközöket, amik lehetővé teszik, hogy a lakásban kardiózzunk – kiváló lehetőség krónikus időhiányban szenvedőknek, vagy azoknak, akiket nem köt le maga a mozgás.

Én egyébként tipikusan az utóbbi csoportba tartozó ember vagyok: akár kint futok, akár bent, futópadon, unatkozom közben, és folyamatosan számolok vissza, hogy mikor lesz már vége. Na, ezt a problémát kiválóan megoldja, ha otthon futhatok, vagy biciklizhetek, esetleg elliptikus trénerezhetek, ugyanis tudok közben például sorozatot nézni, beszélgethetek a párommal stb. Máris kevésbé unalmas. Szóval, ha bármilyen okból te is úgy érzed, hogy inkább otthon tartanád magadnak a kardió edzéseket is, semmi akadálya – de be kell szerezned hozzá a megfelelő eszközöket, esetleg gépet.

Mire van szükség az otthoni kardióhoz?


Nos, első körben azt kell átgondolnod, hogy mit is szeretnél csinálni pontosan. Ehhez amúgy nem árt 1-2 alkalommal benézni az edzőterembe, már csak azért sem, hogy kipróbáld, melyik kardió mozgásforma jön be neked leginkább, így már tudsz megalapozott döntést hozni azzal kapcsolatosan, hogy otthonra milyen gépet szerezz be. Ez már csak azért sem elhanyagolható kérdés, mert egy ilyen gép azért nem éppen olcsó mulatság, akár százezrekbe is kerülhet. Igazán kár lenne, ha utólag végül úgy éreznéd, ez mégsem neked való mozgásforma, és nem használnád.

Ha bringás típus vagy, akkor a szobabiciklik széles skálájából választhatsz, rengeteg funkcióval, különböző tudásszinttel. Kizárólag rajtad áll, mennyire igényelsz profi berendezést, illetve nyilván azon is múlik, meddig enged nyújtózkodni a pénztárcád. Fontos, hogy a kiszemelt kerékpárt próbáld is ki, hogy vajon tényleg megfelelő-e számodra, kényelmes-e az ülés, tud-e mindent, amire igényt tartasz.

Futáshoz is ezerféle futópad közül választhatsz, bár ez azért többnyire már valóban húzós tétel, és viszonylag nagy helyet is igényel, ezt mindenképpen kalkuláld bele!

aktivsport_46_1_1.jpg

Ami a funkciót illeti a futópadok is nagyon eltérőek lehetnek, rengeteg különböző típus létezik, ezek persze mást és mást tudnak. Előzetesen olvass kicsit utána a témának, tájékozódj, és próbáld összeszedni, hogy számodra milyen lehetőségek elengedhetetlenek, így könnyebben tudod szűkíteni a kört a választás során. Ugyanezt kövesd az elliptikus tréner kiválasztásakor, így nagy meglepetés nem érhet.

Kicsit olcsóbb megoldások


Vannak azért persze ennél kicsit olcsóbb megoldások is, habár kevésbé profik. Otthonra is rengetek olyan eszközt tudsz vásárolni, amellyel segítheted a mozgásod. Egy-két súlyzó, akár kézi vagy kettlebell segítséglével is sokféle gyakorlatot végezhetsz. Edzhetsz otthon aerobic gyakorlatokat, akár egy videót letöltve, megnézve is, ehhez csak egy matracra van szükséged.

Természetesen neked kell tudnod, mi az, ami nálad hosszabb távon be fog jönni, és mi motivál leginkább. Van, akinek éppen az kell a kitartáshoz, hogy ott a drága gép, amit emiatt vett meg, akkor pedig már illene használni. Másnak erre nincs szüksége, mert kitartó magától is, vagy éppen az anyagiak nem teszik lehetővé a komolyabb beruházást.

Bármi is legyen a helyzet, megoldást mindig lehet rá találni, olyan nincs, hogy nem lehet a saját otthonunkban megoldani az edzést, csak egy kicsit kreatívnak kell lenni hozzá!

Szólj hozzá!