A sportimádók blogja

Mi kerüljön a gyerkőcnek a fa alá?

2018/12/06. - írta: aktivsport

Akinek van kisgyereke, az pontosan tudja, hogy milyen nehéz eldönteni, hogy a nagyobb ünnepekre milyen ajándékot kapjon a gyerkőc. Az ember próbálja az ő kívánságait is szem előtt tartani, ugyanakkor igyekszik nem mindenféle haszontalan limlommal elhalmozni, amik egyébként igen szép számmal megtalálhatók a játékboltokban. Próbálunk olyan ajándékot választani a gyereknek, ami hasznos, de ő is örülni fog neki.

Akinek van kisgyereke, az pontosan tudja, hogy milyen nehéz eldönteni, hogy a nagyobb ünnepekre milyen ajándékot kapjon a gyerkőc. Az ember próbálja az ő kívánságait is szem előtt tartani, ugyanakkor igyekszik nem mindenféle haszontalan limlommal elhalmozni, amik egyébként igen szép számmal megtalálhatók a játékboltokban. Próbálunk olyan ajándékot választani a gyereknek, ami hasznos, de ő is örülni fog neki.

A dolgunkat persze nehezíti, hogy a gyerekek lényegében mindenre igényt tartanak, amit meglátnak, akár TV-reklámban, akár egy újságban, akár a boltban. Hetente változik, hogy mi a szívük vágya. Sokszor éppen azért van feladva a szülőknek a lecke, mert egy-egy közelgő alkalom előtt napi szinten változik, hogy mi az az ajándék, aminek állításuk szerint örülnének. Kisebb gyerekeknél célszerű kezünkbe venni az irányítást, és inkább magunk kiválasztani az ajándékát: olyasmit ami hasznos is, de amiről tudjuk, hogy szívesen használja. Persze a véleményét meghallgatva

Mivel a legtöbb gyereknek lételeme a mozgás, valamilyen gyerekeknek való sporteszköz nagyon sokszor a lehető legjobb választás, még akkor is, ha maga a gyerkőc nem írta volna fel a kívánságlistára. Számtalan példa van arra, hogy végül mégiscsak ez bizonyult a lehető legjobb ajándéknak. 

aktivsport_48_1.jpg

Az alábbiakban néhány ötletet próbálunk adni arra vonatkozóan, hogy milyen sporteszközöknek örülhetnek a gyerekek a karácsonyfa alatt:

  • Futóbicikli. Másfél-kétéves kortól a lehető legjobb közlekedési eszköz. Gyorsabb, mint egy kismotor, de nem kell tudni hozzá tekerni a pedált, a gyerkőc mégis bicajozhat. Nagyon jól fejleszti az egyensúlyérzéket, így később, mikor arra kerül a sor, hogy pótkerékkel tanuljon meg a gyerek bringázni, sokkal könnyebben fogja érezni, hogyan tudja megtartani a biciklit, hogy ne essen el. Legtöbbjük imád vele száguldozni, csak győzzön a szülő futni utána!
  • Kismotor. Amíg a futóbiciklihez még kicsi a gyerek, a kismotor lehet ugyanilyen jó alternatíva. Megtanulja, hogyan hajtsa magát előre a lábaival, nem mellesleg a babakocsit otthon hagyva is viszonylag nagy távokat tudnak ezzel megtenni a gyerekek – legalábbis nagyobbakat, mint gyalog.

  • Ugráló labda. Hihetetlen jó móka, valójában még felnőtt fejjel is, de egy gyerek bizonyára odáig lesz az ugráló labdáért. Egy jó nagy gumilabdát kell elképzelni, kellőképpen erős anyagból, amin vannak kiálló kapaszkodófülek. A gyerek ráül, és célzottan tud vele ide-oda ugrálni, közlekedni. Az egyensúlyát egyébként ez is nagymértékben fejleszti, arról nem is beszélve, hogy kiváló szórakozás – nem láttam még olyan gyereket, aki ne imádott volna a labdán ugrálni.

  • Roller, bicikli. Nagyobb gyerekeknél egy új bringa lehet jolly joker, de ha az már van, akkor a roller egy olyan eszköz, amivel még szívesen közlekedhetnek, akár majd reggelente az iskolába is, ha már olyan lesz az időjárás is. Az sem utolsó szempont, hogy ezzel mozgásra ösztönözhetünk egy akár már lustuló, kamaszodó gyereket is.

  • Téli sporteszközök. Kéne egy új síléc, mert a régi kicsi? Az ezeréves szánkó már nem csúszik olyan jól, vagy a korcsolyát nőtte ki a gyerek? Ezek is remekül mutatnak ám a fa alatt, ráadásul közvetve ezeken keresztül élményt is ajándékozunk, hiszen alap, hogy a lehető leghamarabb lehetőséget teremtünk arra, hogy a gyerekek kipróbálhassák az új sportfelszereléseiket. Irány tehát a sípálya, a közeli jégpálya, és máris együtt szórakozhat a család egész nap, ez pedig egyértelműen a legjobb ajándék mindenki számára! 
Szólj hozzá!

Jégkorcsolyázás Budapesten, na de hol?

2018/12/01. - írta: aktivsport

Most már szinte az összes jégkorcsolya pálya megnyitott, és az idő is kedvez ennek a sportnak. Budapesti szabadtéri jégpálya körképünkkel megmutatunk pár helyet, ahol idén élvezheted ezt a sportot.

Szabadtéri jégkorcsolya pályák:

1. Városligeti műjégpálya


Talán az egyik legismertebb, amely elég nagy területen korcsolyázhatunk, így ha sokan vannak, akkor is viszonylag jól lehet korcsolyázni. Hétköznap a diákjegy 1 000 Ft-ba (péntek délutántól 1 500 Ft), a felnőtt jegy 1 500 Ft-ba (péntek délutántól 2000 Ft) kerül, 6 éves kor alatt pedig ingyenesen használható. 

2. Adventi ünnep a Bazilikánál


Ez a rendezvény az európaiak véleménye szerint a kontinens negyedik legimpozánsabb karácsonyi forgataga. A látványos, élményekkel teli adventi találkozópont egyedülálló, Bazilikára vetített, háromdimenziós fényfestést, ingyenes korcsolyapályát, különleges kézműves portékákat is kínál a vendégeknek január elsejéig.

ice-skating-235547_1920.jpg

3. Advent Óbudán – Fő tér és Csobánka tér


Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az adventi ünnepek kezdetével és az Advent Óbudán programsorozat keretein belül idén is két helyszínen nyitja meg igyenes jégpályáit.

Nyitás: 2018. november 30. péntek 18.00

Nyitva tartás: Fő téri jégpálya a hét minden napján: 8.00–22.00 óra között, a Csobánka téri jégpálya a hét minden napján: 8.00–20.00 óra között.

4. Bála jégpálya


2018. december 1-én 14 órától újra megnyitja "jegét"a Bálna Budapest INGYENES korcsolyapályája!

Ahogy minden évben, idén is várunk mindenkit várnak a Bálna Nehru park felőli oldalánál felállított, ingyenes korcsolyapályánkon. A jégpálya területe 450 m2-es (15x30 m-es).

+1 tipp


Igaz ez fedett élmény, de ha valami extrémebbre vágysz, akkor ajánljuk a esti/éjszakai korizást. Zenés jégdiscoval várnak a Jégkertben 2018 december 1-jén és utána minden szombaton 21 órától!

Az éjszakai korizásra korlátozott számban lehet csak belépőt venni, ezért érdemes elővételben megvenni a jegyeteket, hogy legyen biztos legyen helyed, erre két lehetőséged is van:

- online bankkártyával a weboldalon: www.jegkert.hu/ejszakaikori
- vagy személyesen: a Jégkertben nyitvatartási időben (Minden nap 8-23 óra között 1027 Bp. Bakfark Bálint u. 2.)

Jó korizást kívánunk, és ha szükséged lenne még bármilyen jégkori felszerelésre, akkor bátran keresd fel webáruházunkat: https://www.aktivsport.hu/jegkorcsolya-hoki 

Szólj hozzá!

Mit hozzon a Jézuska? Mozgást!

2018/11/29. - írta: aktivsport

A karácsony közeledtével mindenkiben felmerül a kérdés, hogy kinek mi legyen azalatt a bizonyos karácsonyfa alatt. Szeretnénk meglepni azokat, akik fontosak nekünk, és ha már így teszünk, akkor nyilván olyasmivel, aminek valóban örül. Csakhogy nem mindig annyira egyszerű kitalálni, mi is lenne az a valami – olyannyira, hogy gyakran még az érintett se igazán tudja megmondani, mire lenne szüksége.

A tárgyi ajándékokkal az a baj, hogy gyűlnek. Mindenfélét felhalmozunk az évek során, hasznos és fölösleges dolgokat egyaránt. És legyünk őszinték, a legjobb szándék ide vagy oda, a karácsonyi ajándékok sokszor inkább a fölösleges kategóriába tartoznak. Ritkán olyasmik, amiknek hasznát is vehetjük, többnyire valami tényleg nagyon szép, cuki, kedves tárgy, ami azonban csak áll a polcon.

Persze ezzel mindenki tisztában van, és igyekszik nem ilyen ajándékot választani, de a vége az esetek többségében mégiscsak ez. Mert mégis mit vegyünk, ami szép is, jó is, hasznos is? A válasz egyszerűbb, mint gondolnád: élményt!

Hogyan lehet élményt ajándékozni?


Az ötletem eleve onnan jön, hogy bár nem karácsonyra, hanem a születésnapomra, de a barátnőmtől két kalandpark belépőt kaptam ajándékba. Csodálkoztam rajta, mert sosem említettem, hogy szeretnék ilyen helyre menni, igazából nem is annyira voltam biztos benne, hogy szeretnék: tériszonyos vagyok, ha felnézek ezekre a pályákra, már szédülök. A barátnőm biztosított róla, hogy ő ezzel tisztában van, de gondolta, mégiscsak jó buli lesz, majd segít legyőzni a félelmemet. Remek.

Végül elmentünk együtt, és jelentem, valóban jó buli volt. Az első pár akadálynál még féltem, aztán átlendültem, és nagyon élveztem az egészet. Magamtól biztos, hogy nem mentem volna el egy ilyen helyre soha, de most már tudom, hogy hatalmas élményt hagytam volna ki. Azóta egyébként még kétszer voltunk más kalandparkokban, egészen rákaptam a dologra.

aktivsport_47_2.jpg

Szóval egy egészen meredeknek tűnő ötlet is elsülhet nagyon jól, ha a másik fél kellőképpen nyitott ahhoz, hogy újdonságokat próbáljon ki. A saját szeretteidet te ismered, neked kell tudnod, hogy járható-e ez az út, vagy inkább célszerű olyasminél maradni, amiről tudod, hogy szereti az illető – mindenesetre tényleg fantasztikus, akár közös élményeket is szerezhettek egy-egy ilyen programmal.

Milyen élményekben gondolkozz?


Nos, ahogy említettem, fontos, hogy jól ismerd a másikat, és tudd, mire lenne nyitott és mire nem. A barátnőm jól ismert, tudta, hogy magamtól a tériszonyom miatt sose mennék kalandparkba, de azt is tudta, hogy ha eljön velem, be fogom vállalni.

Aktívabb barátoknak valami jó kis sportos kikapcsolódást javasolnék, például, ha már tél van, bérletet a közeli sí- vagy korcsolyapályára. Ha esetleg valamelyikükről tudod, hogy régóta kipróbálna egy sportot, de magától még nem jött meg az elhatározás, ösztönözheted azzal, hogy befizeted néhány órára ajándékképpen.

Legjobb, ha úgy ajándékozol élményt, hogy te is a megajándékozott családtaggal vagy baráttal tartasz, hiszen a közös élmények a legjobbak! Ráadásul a sport, a mozgás pont egy olyan dolog, amit nagyon jó társaságban csinálni, így biztosan értékeli majd a másik, hogy nem csak őt küldenéd el, hanem vele is tartanál. Számtalan lehetőség áll rendelkezésre, szinte mindenféle sportág kipróbálható. Mozdítsd meg a szeretteidet karácsony alkalmából, és mozdulj meg velük te magad is!

Szólj hozzá!

Készülsz már a téli sportokra?

2018/11/19. - írta: aktivsport

Megérkeztek a hidegebb napok, de ez nem jelenti azt, hogy a sportolásnak háttérbe kellene szorulnia az időjárásra hivatkozva. Sőt! Télen is kiváló sportolási lehetőségek vannak, olyanok, amikre az év többi szakában nincs is lehetőség, érdemes tehát kihasználni. Megnyitnak a korcsolyapályák, sípályák, szánkópályák – te fel vagy már készülve arra, hogy a hóban is megmutasd, mire vagy képes?

A téli sportokban az a jó, hogy nem is igazán sportnak fogja fel az ember, inkább szórakozásnak. Észre sem veszed, és aktívan mozogsz egy egész délutánt vagy egész napot anélkül, hogy folyamatosan azt várnád, mikor telik már el az idő, mikor lesz már vége. Melyik konditermi edzés során mondhatod ezt el?

aktivsport_44_1.jpg

Felnőttként ugyanolyan szuper élmény a haverokkal, vagy éppen már a saját gyerekeiddel szánkózni, mint mikor Te magad is gyerek voltál. A síelés is olyasmi, ami lehet egy szuper eltöltött nap a családdal, vagy a barátokkal, ahogy a korcsolyázás is – sőt, utóbbi még egy randiprogramnak is kiváló.

Ahelyett tehát, hogy a jó időt siratnád, használd ki a telet, a havat, és mozogj úgy, ahogy az év többi szakában nincs lehetőséged! Persze, tudjuk, most már telek se olyanok, mint régen, ritka, amikor tényleg jó nagy hó esik és meg is marad, de azért a hazai sípályák nagy része jó pár hetet nyitva tud lenni a leghidegebb évszakban. Hogy tényleg ki tudd ezt élvezni, nem árt előre felkészülni!

Mire lesz szükséged a téli sportokhoz?


Nos, ez nagymértékben függ attól, hogy milyen sportot szeretnél kipróbálni. Ha a sípályákat céloznád meg, szükséged lesz komplett sífelszerelésre, ami alatt nemcsak a léceket és a botot értjük, hanem a védőszemüveget, síoverált, bakancsot is. Ugyanez érvényes a snowboard esetében. Persze ha már gyakorlott vagy, akkor mindezzel tisztában vagy, kezdőként pedig érdemes segítséget kérni ahhoz, hogy miből milyen érdemes venni.

A síelést, snowboardozást sosem késő elkezdeni. Sok ismerőstől hallottam már, hogy sajnálják, hogy nem tanulták meg gyerekkorukban, biztosan jó buli lehet – de miért is ne lehetne felnőttként elkezdeni? Ismerek olyat, aki 23 évesen állt először sílécen, azóta minden télen kétszer utazik el egy síparadicsomba siklani a lejtőkön, és a hazai pályákat is látogatja hétvégente. Sosincs tehát késő, ha a síelés a szíved vágya, bátran kezdj bele felnőtt fejjel is!

Amennyiben maradnál az egyszerűbb sportoknál, és inkább a szánkózást érzed magadénak, nem kell mást tenned, mint beszerezned egy jó kis kényelmes szánkót, illetve valami olyan ruházatot, ami nem fog átázni 5 perc alatt a hóban fetrengéstől – nehogy azt hidd, hogy te nem fogsz felborulni!

A korcsolyázás is olyasmi, amibe gyorsan bele lehet jönni akkor is, ha eddig még sosem próbáltad. Korcsolyát a legtöbb pályán bérelni is lehet mindenféle méretben, így ha nem nagyon akarsz költeni rá, kezdheted ezzel a koris pályafutásodat. Ha úgy érzed, neked való sport, bármikor beszerezhetsz egy pár korcsolyát. Ha többször is ki akarsz járni korizni egy évben, vagy minden évben tervezed, akkor is érdemes beszerezned, hiszed elkerülheted a bérléssel járó várakozást és a saját kori kényelmesebb is mint egy bérelt. 

Ugyanez működik egyébként sílécekkel, illetve snowboard deszkákkal is a legtöbb sípályán, bár ezen sportok esetében kicsit több ideig tart kideríteni, hogy meglesz-e a „kémia”.

Ami minden esetben fontos, az a megfelelő öltözék, hiszen hideg van, és az átázás is komoly problémát okozhat ezen a hőmérsékleten, így mindenképp szerezz be vízhatlan, bélelt ruhát. Ha pedig minden megvan, hajrá! Síelj, korcsolyázz, szánkózz egész nap vidáman, aztán lepődj csak meg, mennyire el tudsz ebben fáradni nap végére!

Szólj hozzá!

Itt van az ősz, itt van újra – a legjobb idő a túrázásra!

2018/11/07. - írta: aktivsport

Bár a nyár végével sokan már a hideg hónapokra készülünk, azért addig még itt van az ősz is, ami igazán szép napokat is tartogathat számunkra. Igaz, az őszről legtöbbünknek főleg az eső és a köd jut eszébe, de ez némileg igazságtalan, hiszen ha belegondolunk, nagyon sok gyönyörű, napsütéses őszi nap is van. Ezek azok a napok, amikor szinte hívogat az egyébként csodás színekben pompázó természet, hogy mozdulj ki, kirándulj egy jót, járd be a környező hegyeket, erdőket – és végülis miért is ne tennéd meg?

A túrázás, kirándulás a természetben fantasztikus élmény lehet, különösen így ősszel. Nincs olyan iszonyúan meleg, hogy élvezhetetlen legyen a gyaloglás és a hegymenet, de még nem is fázik az ember. Az őszi színek az erdőben csodálatosak, ilyenkor van gomba- és gesztenyeszezon. Mindeközben pedig azért alaposan át tudjuk mozgatni magunkat, ami egyértelműen csak előnyünkre válhat. Szóval aki érzi a késztetést, annak kirándulásra fel!

De mi is kell a túrázáshoz?


Ha nem egy többnapos teljesítménytúrát tervez az ember, csak egy könnyed őszi kirándulást, akkor igazából nem sok mindenre van külön szükség. Amire mindenképpen érdemes beruházni, az egy jobbfajta túrabakancs, mert enélkül nem lesz valami kényelmes a sok séta, főleg hegynek fölfelé, vagy éppen hegyről lefelé. A nem megfelelő cipő teljesen el tudja rontani ezeket az élményeket, sőt, akár kész szenvedéssé is válhat a sok gyaloglás, ezért ezt semmiképpen ne vegyük félvállról!

aktivsport_41_3.jpg

Fog kelleni egy megfelelő méretű hátizsák, amibe elfér minden, amire szükségünk lehet a nap folyamán. Hogy ezek mik, azt mindenki maga tudja igazán, de ami fontos, hogy vizet bőségesen kell vinni, és fogyasztani is, illetve szendvicsekre is szükség lesz, mert a természetben nem igazán fogunk büfét találni, ahol ehetünk.

Tartalék ruha is kellhet, plusz pulóver, esetleg esőkabát, nyilván ez mind időjárásfüggő. Nem árt egy térkép a területről, amerre túrázunk, persze ezt ma már egy okostelefonnal lehet helyettesíteni. Ezeken kívül mindenki maga tudja, mi nélkülözhetetlen számára, csupán a legfontosabbakat soroltuk fel.

Úgy sportolunk, hogy észre sem vesszük


A túrázásban, kirándulásban az a legjobb, hogy az ember úgy sportol, hogy közben észre sem veszi, főleg, ha jó társasággal indul útnak. Vidám hangulat, kedélyes beszélgetések, szép táj, közben a kilométerek fogynak, az izmok mozognak. Akár egyedül, akár társaságban indul valaki útnak, mindenképpen nagy élmény lehet az őszi erdőben túrázni.

Ha olyan helyen járunk, össze lehet szedni némi gesztenyét is, este pedig megkoronázhatjuk a napot egy kis sült gesztenyével. Az őszi erdőben a gombák is megszaporodnak, bár ezek begyűjtését nem ajánljuk akárkinek, csak azoknak, akik jól értenek a gombákhoz, és nagy biztonsággal tudják megállapítani, hogy melyik ehető, és melyik nem.

Használjuk ki a jó időt, és kiránduljuk végig az őszt, hiszen erre a tevékenységre ez az időszak a lehető legjobb – ott lesz az egész tél a pihenésre!

Szólj hozzá!

Black Friday - A legütősebb akcióink az évben!

2018/11/05. - írta: aktivsport

A Black Friday az év legjelentősebb vásárlási eseményévé nőtte ki magát az évek során. Ehhez csatlakozott az Aktivsport webáruháza is két éve, amikor mi is elindítottuk Black Friday promóciónkat. 

A Black Friday elnevezése az Egyesült Államokból ered, ahol már néhány évtizede a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetét jelzi. A vásárlási láz napján az átlagon felüli árkedvezmények tömegesen vonzzák az embereket, hiszen mindenki a legjobb áron szeretné megszerezni a kiszemelt termékeket.

Az elmúlt évek nagy sikerére való tekintettel idén is kiemelt figyelemmel készülünk a Black Friday akciókra! Hatalmas kedvezményekkel várunk ezen az egy, kiemelt napon webáruházunkban.

black-friday-2925476_1920.jpg

Mit vásárolhatunk az akció ideje alatt?


Igyekszünk a lehető legszínesebb palettát biztosítani azok számára, akik ki szeretnék használni a Black Friday nyújtotta akciós árainkat, hisz nálunk valós kedvezményekkel vásárolhatsz!

Webáruházunkban több száz termék lesz akciós, köztük sportszerek, játékok és kiegészítők is.

Tippek a Black Friday-ra


Figyeld weboldalunkat, iratkozz fel hírlevelünkre, vagy csatlakozz eseményünkhöz a facebook-on, hisz csak ezeken a pontokon fogunk bővebb információt adni a vásárlást menetéről, és lehet egy-két terméket is megmutatunk előzetesen :) 

Webáruházunkban már éjféltől rendelhetitek a termékeket, nem kell megvárni a nyitást. Figyelj arra, hogy az akciók csak a készlet erejéig érvényesek, így érdemes minél előbb lecsapni a megvásárolni kívánt termékre. 

Hogy mikor is lesz ez pontosan? 2018. november 16-án, pénteken tartjuk az Aktivsport Black Friday-t! :)

Szólj hozzá!

Jön a hideg, vége a kinti futásnak?

2018/10/29. - írta: aktivsport

A természetben futás nagyon jó programnak hangzik, hiszen amellett, hogy edzettebbek, fittebbek lehetünk, esetleg ledobhatunk néhány kilót, vagy épp megőrizhetjük az alakunkat, friss levegőn is vagyunk, töltődhetünk a napsütésben. Legalábbis tavasszal, nyáron, meg az ősz első felében. Aztán jönnek a nyirkosabb, ködösebb, hidegebb napok, majd a téli mínuszok – vajon akkor is lesz kedvünk kint  futni a szabadban?

Nos, a többségnek nincs, és nagyon sok lelkes futó lendülete éppen azért törik meg, mert bejön a hideg, az eső, a rossz idő. Vannak emberek, akiknek ez nem jelent problémát, mások még a napi kötelező köröket is nyögvenyelősen teszik meg, ha épp olyan az idő. Én az utóbbi csoportba tartozom, és bizony meggyűlik a bajom az időjárással, ami a futást illeti… menni kéne, menni kéne, de ebben az esőben? Ilyen ködben? És különben is, hideg van.

Szóval sokan ezen a ponton adják fel a futást, és ezt meg is tudom érteni. Én is számtalanszor elvéreztem már a hidegebb hónapok miatt, aminek nyilván az lett a következménye, hogy az év végi sütizős, evős időszakba sokkal több plusz kiló rakódott rám, mint szerettem volna, így az új évnek futhattam neki úgy, hogy kezdhetem elölről az egész „most végre lefogyok” projektet.

aktivsport_41_1.jpg

Idén másképp lesz!


Megfogadtam, hogy idén márpedig nem fog az időjárás eltántorítani, és ősszel-télen is folytatom a futóprojektet. Igazából ehhez csak elszántság kell, meg persze a megfelelő felszerelés, ha az ember nem akarja, hogy idén az akaraterő hiánya helyett egy masszív tüdőgyulladás döntse romba a célokat. Tehát akkor a megfelelő felszerelés. Nyáron még könnyű, póló, rövidnaci, persze jól szellőző, nedvszívó anyagból, meg a megfelelő futócipő, és mehetek is. Na de mit vegyek fel akkor, amikor már egyszámjegyű a hőmérséklet, pláne, ha esetleg nulla fok körül alakul, ne adj isten még alá is megy?

Mit is kéne felvenni a hidegben futáshoz?


Szóval a szokásos kérdés: mit vegyek fel, hogy ne fagyjak meg? Nos, a futás elég intenzív edzésforma, tehát semmiképpen se télikabátot, meg bélelt nadrágot. A réteges öltözködés javasolt, hogy ha melege lesz az embernek, legyen mit levenni – de azért csak ésszel! Amikor kimész, lehet, hogy fázni fogsz, de perceken belül garantáltan nem, ezt mindenképpen kalkuláld bele.

Még télen is fontos, hogy jól szellőző legyen a futóruhád, illetve sapkát, kesztyűt érdemes húzni, ha igazán hideg van, mert a fülek és a kezek nem biztos, hogy a hideg levegőben díjazni fogják a menetszelet. Valójában mindenki maga érzi, mennyire fázós, hány réteg ruhára van szüksége, kezdd inkább többel, amiket fokozatosan le tudsz venni – de persze csak annyival, hogy ne jelentsen gondot utána a derekadra kötni, ami fölöslegessé vált.

Számíthatsz rá, hogy az első pár nap elmegy majd azzal, hogy a megfelelő rétegszám belövésével kínlódsz, de hamar aztán sikerül kikísérletezni, mi az ideális mennyiség. Amire fontos figyelni, hogy ha megállsz picit hosszabb időre, fel kell venned valamit, mert az izzadt, nedves ruhán nem biztos, hogy annyira jó, ha átfúj a hideg szél. Ami még fontos, hogy amint végeztél a futással, zuhanyozz le, és vegyél fel száraz ruhát! Ha ezeket a szabályokat betartod, nem kell aggódnod a meghűlés miatt.

Szólj hozzá!

Tekerj babám – vár a spinning!

2018/10/24. - írta: aktivsport

Szinte lehet látni a megvető mosolyt a TRX-re, vagy az edzőterembe igyekvő srácok arcán, amint a lányok spinning órára vonulnak. Pedig, ha akár 10 percet is eltöltenének a spinning kerékpárok nyergében, elkezdenék tisztelni őket. A spinning óra ugyanis nem sétagalopp, kemény tekerés 50 percen át, ami zömmel a nyeregben állva megy végbe. Nézzük, miért olyan szuperhatékony kardioedzés ez!

Egyszerre edzi a testet és a lelket


A zenei repertoár hullámain tekersz hegynek fel és le, szinte az izzadtságcseppjeid is az ütemekre hullanak alá. A spinning kitartásra tanít, és közben nem csak az izmaidat acélozhatod meg, hanem a lelkedet is.

Ha stresszes az életed, csak szállj nyeregbe, és tekerj a kiegyensúlyozottságodért!

Remekül fejleszti az állóképességet, ám vigyázz, ha túledzed magad, megfájdulhat a csípőd és a térded, ezért fokozatosan szoktasd magad hozzá az extra terheléshez.

Mivel még a klímás helyiség ellenére is rendesen fogsz izzadni, vigyél magaddal törülközőt, és minimum 0,5 liter folyadékot.

Ha fogyni szeretnél, akkor jegyezd meg ezt az órát, és járj be rá hetente minimum három alkalommal.

aktivsport_19_1_potlas.jpg

Kedvedre feszegetheted vele a határaidat


Minden edzés annyit ér, amennyit beleadsz. Nos, spinningen senki sem fog kényszeríteni, hogy minden egyes etapot végigtekerj, s tartsd az edző által diktált ritmust, de ha megteszed, egy nagybetűs HŐSnek fogod magadat érezni.

Egyesek átkozzák azt a percet, amikor bementek az első spinning órájukra, hiszen már az első alkalom függést okozhat, és mire felocsúdnak, ott találják magukat a regisztrációnál, amint bérletet vásárolnak.

Az óra változatos: a bemelegítő laza tekerést közepes fordulatszámon való nyomulás, hegymenet, és gyors sprint követi, majd a levezető körök zárják. A végén pedig következhet a jól megérdemelt nyújtás.
Ha pedig már ez az óra sem nyújt elegendő sikerélményt, vár a SpinRacing, a spinning erős nagytesója. Ha fokozni szeretnéd az élményt, próbáld ki a Video Cyclingot, ahol egy hatalmas vetítőn megjelenő hegyi úton kanyaroghatsz kedvedre.

A spinning edzés felszerelése:
- spinning cipő, vagy sima sportcipő (legyen keskenyebb fajta, hogy rá tudd csatolni a pedált)
- biciklisruha, avagy sima póló és rövidnadrág
- víz
- törülköző

Beleszerettél ebbe a sportágba? Vegyél otthonra egy spinning biciklit, és edzd magad acélosra!

Szólj hozzá!

Ezeket mindenképpen érdemes tudnod az expanderről

2018/10/10. - írta: aktivsport

A legtöbben természetesen tisztában vannak azzal, mi az az expander. Érdemes azonban közelebbről is megvizsgálni ezt az eszközt, illetve néhány félreértés végére is pontot tenni. Milyen izmok erősítésére jó az expander, és pontosan milyen típusait különböztetjük meg egymástól? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keressük a választ aktuális cikkünkben.

Milyen izmokat mozgathatunk meg az expanderrel?


Az expander teljes mértékben a felsőtest izmainak építését célozza meg. Leginkább mell-, a trapéz- és a széles hátizmot mozgatja meg. Ebből adódóan az a tévhit, hogy az expander kizárólag a bicepszet és az alkart erősítené, megdőlt.

Persze  azt mindenképpen hozzá kell tennünk, hogy az állítható expanderek segítségével az edzés nehézségi szintjét, illetve a megmozgatott izomcsoportot is módosíthatod. Ha tehát egy sokoldalú, otthoni edzésre alkalmas sportszert keresel, megtaláltad.

aktivsport_17_2.jpg

Csak egyetlen típusú expander létezik?


Amikor ez a sportszer szóba kerül, mindenki a tipikus gumis változatára gondol, amelyről a fentiekben is írtunk. Az expandereknek azonban - és ezt sokan nem tudják -, több fajtáját különböztetjük meg.

Az evezős expander például már az alsó- és a felsőtest megerősítésére is alkalmas. Egyaránt jó a kar-, a mell- és a hátizmok erősítésére, továbbá bemelegítéshez is tökéletes. Az evezős expander ellenállása továbbá a gumiszalagon állítható, így a megfelelő erősségre állítható.

Ezek mellett megkülönböztetünk olyan eszközöket, amelyeket nem neveznénk kifejezetten expandernek, de a működési elvük hasonló. Ilyen például a Gymstick által gyártott kézerősítő, mely hatékonyan fejleszti a kéz és alkar izmait. A kiváló minőségű, állítható, ergonómikus kialakítású fogantyú bárhol használható, köszönhetően a könnyű súlyának és kompakt méretének - az eszköz ráadásul stresszoldásra is kiválóan alkalmas, hasonlóan a marokerősítő reflexlabdákhoz.

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, esetleges kérdéseiddel pedig fordulj hozzánk bizalommal.

Szólj hozzá!

Milyen sport való Neked?

2018/10/03. - írta: aktivsport

Ahhoz hogy egy sportot hosszabb távon is aktívan tudj űzni, és ne veszítsd el a lelkesedésedet, már az elején alapvető fontosságú, hogy olyan sportot találj, ami valóban neked való.

Ez lehet olyan, amiben örömödet leled, hiszen így szívesen fogod magát a tevékenységet űzni, és nem egy kellemetlen kényszerként éled majd meg. Természetesen ugyanakkor az is fontos, hogy az egészségügyi állapotod milyen mozgásformákat tesz lehetővé, mekkora túlsúllyal rendelkezel esetleg, amit szeretnél leadni, illetve mik azok a területek, amikre szeretnélek kicsit ráerősíteni, az az milyen eredményt szeretnél elérni.

aktivsport_18_1.jpg

Ezeket a kérdéseket kell tehát meg válaszolnod, hogy a tökéletes mozgásformát megtaláld magadnak. Ha ezeken a pontokon végigmész, nem lesz nehéz olyan tevékenységet találni, amit örömmel végzel majd, és ami hosszabb távon is be épülhet a mindennapi rutinodba:

  • Mit csinálnál szívesen? Ez mindenkinek mást jelent. Van, aki kifejezetten szeret egyedül futni a természetben, van, aki viszont ezt unalmasnak tartja, és egy kellemetlen kötelességének éli meg. Van, aki a csapatsportokat szereti, valaki pedig a csoportos órákat, más egyedül szeret a konditeremben mozogni. Egyik sem rossz, hiszen mindegyik mozgás. A lényeg az, hogy találd ki, mi az, amiben te örömödet leled, hiszen csak amellett fogsz kitartani, amit szívesen csinálsz.

  • Vannak-e egészségügyi korlátaid? Ezt nagyon fontos felmérni, hiszen nem mindenkinek jók az egyes mozgásformák. Például, ha folyamatosan problémáid vannak a térdeddel, akkor nem biztos, hogy a futás neked való lesz, ellenben az úszás jót tehet. A lényeg, hogy ha valamilyen panaszod van, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz, és kérd ki a véleményét arról, hogy milyen mozgást javasol neked, így még az is előfordulhat, hogy egyéb beavatkozás nélkül jelentős mértékben tudsz javítani az általános állapotodon amellett, hogy sportosabb leszel.

  • Mi a célod? Nem mindegy, hogy hatalmas izmokat szeretnél építeni, vagy csak szeretnéd leadni a felesleget, esetleg vékony, de szálkás testalkatra vágysz, vagy csak a súlyodat tartanád. Mindegyikhez megvannak a megfelelő mozgásformák, csak tudnod kell, hogy melyiket mikor végezd. Ha nem szeretnél nagy izmokat, akkor nem biztos, hogy a nagy súlyú edzések neked valók, ha pedig a feleslegtől szeretnél megszabadulni, akkor elsősorban a kardióra kellene fókuszálnod. Ha úgy érzed, magadtól nem boldogulsz, egy személyi edző igen jó szolgálatot tehet ebben a kérdésben.
Szólj hozzá!