Milyen szánkót válasszunk?

Legyünk gyerekek!

Sokakkal ellentétben, mi úgy gondoljuk, hogy gyermeki mivoltunkat valójában sohasem kell feladnunk. Mi sem támasztja alá ezt az állítást jobban, mint az a tény, hogy játszani, szórakozni minden életkorban jó, egyáltalán nem csak gyermeki sajátosság. Bár tény, hogy mi felnőttek ezt már kezdjük elfelejteni.

Pedig észrevehetjük, hogy a valódi öröm, a vidámság megjelenése igazán fantasztikussá varázsolja még a legszürkébbnek tűnő hétköznapokat is.

Pláne, ha esik a hó! Ugye milyen jó hó-angyalt varázsolni a puha hóba? Ugye milyen jó egy nagyot sétálni a fehér vattahullás alatt, vagy repülni, siklani a dombokon, egy szánkón ülve, vagy sílécet csatolni és meghódítani a végeláthatatlan lejtőt?

Ha osztod a véleményt, kerekedj fel és irány ki a hóba – már ahol leesett.  Ha véletlenül még nincsen szánkód, akkor menj és szerezz be egyet!

Melyiket válasszam? Több fajta van?

Igen, nem csak sílécből válogathatsz kedvedre valót, szánkóból is több féle van, adott a lehetőség, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet.

Először is, van a hagyományos szánkó.

Ez általában fából készül, de láttunk már – főleg a nyolcvanas években volt népszerű – vasból megalkotott modelleket is. Ezek állítólag jobban siklanak, bár a fa típus „talpain” is néha fémmel biztosítják a jobb csúszást. A vas hátránya, hogy meglehetősen nehéz, így a csúszás után bizony cipekedned kell. Emellett a korrodálódás veszélye is fennáll, amit persze kivédhetsz a megfelelő ápolószer - rozsdásodást gátló - használatával.

Manapság már újabb és korszerűbb, vagy épp változatosabb típusok lelhetőek fel a szánkópiacon.

Létezik - bár kevés helyen kapható - felfújható változat is. Állítólag igen kényelmes és gyors, ám ezt csak nagyon óvatos siklóknak ajánljuk. Mégpedig azért, mert – bár igazán könnyedén és fantasztikusan csúszik – megvan az esély a kipukkadásra egy megbúvó hó alatti „akadály” felbukkanásakor!

Aki szánkózni szeretne, és most szerzi be a megfelelő eszközt, nem kell nagy kiadásra számítania, a szánkózás szerencsére nem tartozik a drága sportok közé. 

szanko.jpg

Egy normál szánkót már pár ezer forintból tudunk finanszírozni, akár magunknak szánjuk, akár ajándékként - szerettünknek.

Ez a hagyományos – retro – szánkóra vonatkozik elsősorban, mely fából készült, tradicionális vonalvezetéssel és old school, átfont, redőnyzsinóros ülőkével. Ugye emlékeztek rá? Ma is pont így néz ki!

A másik népszerű modell, melyet igen gyorsnak szoktak titulálni, már egy picivel drágább.

Anyaga alumínium és formatervezése igen csak szemet gyönyörködtető, még a színekkel is kombinálnak a gyártók. Érdekessége és nagy praktikussága az, hogy egy kézmozdulattal összecsukható. Így a lejtőre érve nincs más dolgunk, mint összehajtani – nagyon könnyű – és felsétálni vele újra a dombtetőre.

Ezzel ellentétes súlyú – az úgynevezett – családi modell, mely nagy teherbírásra lett tervezve. Külleme hasonló a bobokhoz, de anyaguk sajnos – legalább is a piacon felfedezett modellek közül a legtöbbé – nem annyira masszív és strapabíró. Elég gyenge műanyagból készülnek, ezért jó eséllyel hamar tönkremennek. (Persze ez csak akkor igaz, ha használjuk őket.

Ha viszont valaki beruház egy jó minőségű bobra, annak jó ideig nem lesz gondja a lecseréléssel, hiszen azok már nagyon erős anyagból lettek elkészítve, tehát a terhelésnek is lényegesen jobban megfelelnek.

A bobok valóban nagyon gyorsak. Rendkívül jól megtervezett és széles talpaiknak köszönhetően csak úgy siklanak a hóban, mint éles kés a puha vajban. Irányításuk is tökéletesen megoldott, valamint kialakított fékkel is rendelkeznek, melynek köszönhetően biztonságosabbak is, mint „snasszabb” társaik.

Mindemellett, aki a sportok szerelmese, nyilván nem ijed meg egy kisebb kiruccanástól a környező országok valamelyikébe, ahol a hóesés szinte bizonyos.

Tetőcsomagtartóra fel, irány a természet, a hófedte tájak és sportoljunk, növeljük meg adrenalin szintünket – először lassan, de biztosan – élvezzük ki a szánkózás minden percét!

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7012171122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása