Futás esőben. Miért is ne?

Ha eddig ódzkodtál az esőben futás gondolatától, ideje kipróbálnod, hiszen nem csak ázott leszel a végére, hanem jó pár tapasztalattal is gazdagabb.

Nézzük, miért olyan bájos egy esővel tarkított futós edzés:


Felemelő magányos kocogásban lehet részed

Az emberek nyirkos időben általában behúzódnak a házaikba, maximum egy-két hozzád hasonló esőimádó futótárssal, vagy kutyasétáltatóval találkozhatsz. Ha pedig mégis többen sétálnának kinn, tutifix, hogy nem állják az utad, hiszen nem szeretnék, hogy befröcsköld őket vízzel.

Ha nem a városban futsz, hanem egy a parkban, vagy erdőben, akkor futás közben csodálhatod az eső áztatta fák, és talaj hamisítatlan szépségét. Esőben minden más, még a levegő is jobb, és finom esőillat kíséri futólépéseidet.

Ha pedig szeretsz fotózni, állj meg néhányszor, és készíts pár szuper természetképet, és/vagy szelfit.

Fizikailag és lelkileg is kitartóbb leszel


Esőben futni azért nem sétagalopp. A nehezebb körülmények miatt extra motivációra van szükséged ahhoz, hogy nekilódulj. Keménynek, egy valódi Hősnek érezheted magad, hiszen abszolút nem mindennapi ilyentájt futni. Már csak azért is ajánlott esőben is nekivágnod a kilométereknek, mert a versenyed időpontja is eshet egy esős napra, és így legalább több esélyed lesz egy jó időt futni.

Alázatra tanít


Az esőben való futás alázatra tanít, hiszen érezni fogod, hogy mennyire kifognak rajtad az elemek, és hogy milyen hisztis tudsz lenni eleinte. Aztán megfogod az akaraterőd grabancát, és törpéből óriássá válsz. Nagyszerű érzés.

Hallgathatod az eső kopogását


Próbáld ki, hogy a természet hangjait nem nyomod el zenével, és különleges élményben lesz részed.

Soha ilyen jól nem esik a forró zuhany, mint most

Amikor leküzdöd az összes pocsolyát, beállhatsz a jól megérdemelt forró zuhany alá, és ihatsz utána egy bögre kakaót. Istenien hangzik, ugye?

aktivsport_betty_33_2.jpg

Futótanácsok esőhöz 


Elhatároztad, hogy fogsz futni esőben is. Akkor ezek a tanácsokat nézd meg útravalóul!

Fussatok csapatosan! Mivel az idő is lassabban telik esőben, és a zenelejátszód sem igen használhatod sokáig, szervezd be egy barátodat, és menjetek együtt futni. Így sokkal szórakoztatóbban telnek majd az edzés percei, ráadásul a végén jókat dagonyázhattok a pocsolyákban.

Fuss óvatosan! Mivel esőben hajlamos csúszni az út (pláne, ha kis kövekkel és falevelekkel is be van terítve), fokozottan figyelj, hogy hova lépsz. Az ördög pedig sosem alszik, ezért sérülés esetére tarts magadnál egy mobiltelefont. Ha pedig úgy látod biztonságosnak, vegyél vissza a tempóból, és csak kocogj.

Vigyél magaddal vizet! Attól, hogy esik az eső, egy hosszabb futás alkalmával ugyanúgy megszomjazol majd, mint jó időben. Ne blicceld hát el!

Öltözz fel jól! Ezt most ne csak azért, mert anyukád is ezt mondaná, hanem a saját szent egészséged érdekében. Kivéve persze, ha hiányzik egy jó kis megfázás. Különösen akkor nagy a veszély, ha az eső nem egy amolyan kellemes nyári zápor, hanem hideggel, és nagy széllel is párosul.

Amit ajánlunk: esőálló sapka, nadrág, dzseki, kabát. Ezek a darabok drágábbak, de érdemes beruházni rájuk. A profik azt tanácsolják, hogy az esőkabátot csak vész esetére vesd be, amikor a szél is fúj, mert egyébként úgy fogod benne érezni magad, mintha egy jól felfűtött szaunában futnál. Enyhe eső esetében a szélkabát is elég.

Válaszd ki alaposan a futószerkód! Az öltözék szempontjából nem mindegy, hogy fúj-e a szél, hány fok van, helyileg hol, meddig, és milyen intenzitással futsz. A futósapka az alap, hiszen így legalább nem folyik a víz az arcodba, a szemedbe. Ha szemüveges vagy, és egész jól látsz nélküle, vedd le, vagy válts kontaktlencsére. Ha hűvös van, védd a nyakad csősállal. Praktikus, nem kell folyton igazgatni, mert nem
csúszik le.

A zokni esetében csak arra figyelj, hogy ne pamut legyen, mert az magába szívja a vizet. Esőálló nadrág csak akkor kell, ha több órát tervezel futni, egyébként a hosszával és a vastagságával tudsz variálni.

A cipő úgyis szét fog ázni, de azért a talpa legyen sáros talajra tervezett. Eső után ne felejtsd el megszárítani!

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr614264407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása