Hogyan erősíthetjük az izmainkat gépek nélkül?

Tény, hogy a speciális erősítő gépek nagyon hasznosak, hiszen lehetővé teszik a folyamatos súlynövelést. Ha nem szeretnénk megragadni ugyanazon a szinten, akkor előbb vagy utóbb rá kell szánnunk magunkat arra, hogy megtanuljuk a húzódzkodó állvány, a hasizom prés, a hát- és vállizom erősítők, az evező vagy a lábtoló gépek használatát. Valamilyen oknál fogva nincs időnk elmenni a konditerembe? Netán ezren vannak és épp foglalt az a gép, amit használni szeretnénk? Akkor sem történik katasztrófa, hiszen más módon is erősíthetjük az izmainkat.

Erősítés segédeszközökkel


A rendszeres erősítés rendkívül fontos, ha formás testről álmodozunk. A súlyokkal végzett gyakorlatok nem csak az izomnövelésben nyújtanak segítséget számunkra, hanem a fogyásban és a szálkásításban is. Az erősítő gépek nagy előnye, hogy specifikusan egy adott izomcsoportot tudunk megdolgoztatni velük. A terhelést kényelmesen be tudjuk állítani, attól függően, hogy milyen edzettségi szinten vagyunk és a súlyok nagyságát idővel fokozatosan növelhetjük. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy kétségbe kellene esnünk, ha valamilyen oknál fogva nem állnak rendelkezésünkre az erősítő gépek. Jó esély van rá, hogy a konditeremben találunk olyan segédeszközöket, amikkel kiválóan meg tudjuk mozgatni az izmainkat, de ezeket akár otthonra is be tudjuk szerezni arra az esetre, ha alternatív megoldást kell találnunk a napi edzésekre.

Súlyzók


Az egyik legkézenfekvőbb lehetőség a súlyzók, súlytárcsák használata. Ezeket legfőképpen a kar-, illetve vállizmaink fejlesztésére használhatjuk, de ha közben guggolásokat vagy kitöréseket is végzünk, akkor akár több izomcsoportra is hatást tudunk gyakorolni velük. A hasizomgyakorlatoknál is érdemes kézbe vennünk őket, hiszen sokkal hatékonyabbá tehetjük az edzéseket.

aktivsport_09_2.jpg

Kéz-és lábsúly


A kézre, illetve lábra felcsatolható súlyokkal is sokféle erősítő gyakorlatot tudunk csinálni. Mivel 1, 2 és 3 kg-os kiszerelésben is megtalálhatók, ezért azoknak kifejezetten ideális, akik még csak most ismerkednek az erősítő edzések kőkemény világával és a gyenge testrészeik fejlesztését vették célba. Ha egy-egy izomcsoportra többféle gyakorlatot is elvégzünk a súlyokkal, akkor az izomláz garantáltan nem marad el másnap.

Erősítő szalagok


Az erősítő szalagok, kötelek is nagyon hatásosak. Adott esetben akár 5-10 kg-os ellenállást is ki tudnak váltani. Vannak olyanok, amik kifejezetten a kar-, váll- illetve hátizmok megdolgoztatására szolgálnak, de újabban olyan változatok is forgalomba kerülnek, amik a combra, illetve popsira gyakorolnak gyilkos hatást. Ezeket egyszerűen csak fel kell húzni a vádli- vagy combközépig és máris mehetnek a guggolások és lábemelések.

Kettlebell


A kettlebell lényegében nem más, mint egy gömbsúlyzó, a végén egy fogantyúval. Ez szintén egy szuper eszköz, amivel egyszerre több izomcsoportot is át lehet mozgatni. A legjellemzőbb gyakorlat a guggolás, aminek elvégzése után vállmagasságig kell lendíteni a súlyt, de ezen kívül persze még számos más módon használhatjuk a kar, a váll, a has és a láb izmainak fejlesztésére.

Amire érdemes figyelni


Mielőtt nekilendülnénk az eszközök ész nélküli használatának, érdemes segítséget kérni egy tapasztaltabb barátunktól vagy egy személyi edzőtől, aki megmutatja, hogyan kell helyesen csinálni a gyakorlatokat. Ha rossz a testtartásunk, esetleg nem megfelelően használjuk a súlyokat, akkor könnyen megsérülhetünk. Nem csak a gépek, hanem más eszközök esetében is fontos, hogy szem előtt tartsuk a fokozatosság elvét, ugyanakkor arra is érdemes odafigyelni, hogy azért ne legyenek túl könnyűek a gyakorlatok. Ha kipróbáljuk a különböző segédeszközöket, akkor könnyen lehet, hogy megszeretjük őket és a későbbiekben sem akarunk lemondani a használatukról. Erre nincs is szükség, sőt! A súlyzós edzésekkel sokkal látványosabb eredményt érhetünk el.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3514682150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása