Útmutató túrázáshoz, kezdőknek (3+1 alapvető szempont)

Régóta szeretnél részt venni egy izgalmas túrán, de még sosem mertél belevágni? Adunk néhány hiánypótló tippet, amik alapján minden kezdő túrázó belevághat a saját kalandjába.

1. Mi alapján válassz a túrázási lehetőségek között?


Az elsődleges szempont mindképpen a saját teherbírásod kell legyen. Ha tisztában vagy azzal, milyen igénybevételnek teheted ki a tested, valószínűleg meg tudod határozni, milyen nehézségű túrákon tudsz részt venni.

Túrázás és hegymászás között is van különbség, ráadásul ezeknek is megvannak a maguk alfajai. Ha hegymászásra adtad a fejed, érdemes tájékozódnod az ezzel kapcsolatos alapvető tudnivalókról, vagy részletesebb információkat gyűjteni Stefan Winter Hegymászás című könyvéből.

aktivsport_44_1_2.jpg

2. Határozd meg az időtartamot!


Ha kiválasztottad a legszimpatikusabb túrázási típust, érdemes előre meghatároznod a túra időtartamát. Kezdőknek általában nem javasoljuk a többnapos kirándulásokat, különösen nem késő ősszel, amikor a hideg, nedves éjszakák még nagyobb kihívást jelentenek.

A túra időtartama alapján megválaszthatod a szükséges felszerelést (erről bővebben itt olvashatsz), valamint a helyszínt is ennek fényben tudod kiválasztani.

3. Döntsd el, hogy egyedül vagy társaságban túráznál szívesen!


Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya is. Társaságban lényegesen egyszerűbb átvészelni a szembejövő nehézségeket, és készleteinket is megoszthatjuk egymás között, ha esetleg valamelyikünk idő előtt kifogyna élelemből vagy innivalóból.

Akkor van értelme egyedül elindulnod, ha a célkitűzésed része, hogy mások segítsége nélkül teljesítsd a túrát. Előfordulhat az is, hogy az ismeretségi körödben nincs olyan személy, aki szívesen elkísérne, de ilyenkor sem kell feltétlenül egyedül menned, hiszen számos túrázók számára fenntartott ismerkedési csoport létezik már, érdemes körülnézned ezekben.

+1 tipp: Soha ne menj szó nélkül!


Ha úgy döntesz, egyedül birkózol meg az adódó akadályokkal, mindenképpen értesítsd a közvetlen környezeted arról, mire készülsz. Határozd meg, hogy milyen időközönként jelentkezel be náluk, és várhatóan mikor ér véget a túra. Így, ha esetleg problémád adódik, azonnal segítségért tudnak fordulni.

Ha túrázási tippjeinket hasznosnak ítélted, oszd meg őket másokkal is!

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6315026658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása