Megéri ülőlabdát venni az irodába, otthonra?

Az ülőmunka okozta ártalmak első kellemetlen jeleire sokan a gimnasztikai labda beszerzését vélik a megoldásnak. Elmondjuk mire is jó valójában a labdán ülni.

Az ülőmunka káros hatásairól már írtunk, de nem lehet róla eleget beszélni. Az ülés, különösen a helytelen tartásban történő ülés nagyobb terhet ró a gerincünkre és porckorongjainkra, mint bármilyen más alaphelyzetünk.

Amellett, hogy komoly ártalmakat okozhat a gerincünknek és mozgatórendszerünknek, a kialakuló fájdalmak és esetleges degeneratív elváltozások mellett számolnunk kell a testünk működésére tett kedvezőtlen hatásokkal is.

Az anyagcserénket, keringési rendszerünket, sőt még agyunk működését és oxigénellátását is befolyásolja. Nem csoda hogy a fájdalmak megjelenésével egyre többen igyekeznek kiküszöbölni a negatív hatásokat. A labdán való ülés semmilyen más ülőalkalmatosság nem képes biztosítani.

shutterstock_6803239602_1.jpg

Ha labdán ülök, jól tartom majd magam

Attól, hogy labdán ülünk, egyáltalán nem fog nehezünkre esni helytelenül ülni. Ha a derekat homorítva, feneket kitolva merengünk a dolgunk felett, vagy akár a medencénket előretolva, a labdát magunk alá gurítva domborítjuk a derekunkat, az egyáltalán nem a megfelelő pozíció. A megfelelő helyzetet felvétele fontos, talán elsőre meg is lepődsz majd, mennyivel több erőfeszítést és odafigyelést igényel. Ugyanis a helyes testtartást nem olyan könnyű felvenni.

A labdánál is érvényes a 90-90 szabály, tehát az alsó és a felső lábszáraknak, valamint a felső lábszáraknak és a törzsnek 90 fokos szöget kell bezárniuk egymással. Valamint a legfontosabb, hogy egyenes háttal ülj!

Ne csak labdán üljön

Mivel izomzatunk még az egyébként edzésben lévőknek sem felkészült, hogy huzamosabb ideig üljön az ülőlabdán, ezért először csak óránként 5 percig használjuk, majd üljünk vissza a székünkre. Amennyiben másnap nem érez izomlázat, lassan napról napra emelheti az óránkénti labdás ülésmennyiséget, egészen addig, míg elfelejtheti a széket és állandóan képes a labdán ülni.

A labdán természetesen nyugodtan végezhetünk hosszútávú aerob erősítő, nyújtó, relaxációs és egyensúly gyakorlatokat is, a kis lábakkal rendelkező labdák csak azt szolgálják, hogy közösségi helyeken a labdáról felállva ne guruljon el, így tiszta marad felülete.

Akkor én a labdával már meg is oldottam a problémát

Sajnos nem. A labda csak egy része a helyes testtartásnak. Az ergonómia ennél több tényező függvénye: az asztallapod magassága meghatározza a vállaid, mellkasod, csuklód helyzetét; a monitorod elhelyezkedése a fejed tartását és a nyakad terhelésének mértékét. Ezeket is vedd figyelembe, és rendezd át az asztalod, ha szükséges. 

A helyes pózban ülés fontos, és a labda valóban hasznos lehet akár munkaidőben vagy otthon is. Viszont ne hanyagoljuk el a rendszeres mozgást, edzést vagy tornát sem, hogy az izmaidat, ízületeidet karban tartsd. 

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9215469170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása