Medence tisztítás az alapoktól

Aki beszerez egy medencét otthonra, annak azért tudnia kell, hogy a medencét folyamatosan karban kell tartani, tisztítani kell. Lássuk, hogy a legkönnyebb az otthoni medence tisztán tartása, hogyan legyen mindig szép? Most bemutatjuk a főbb lépéseit. 

Mivel töltsük fel? 

Először is a medencét csapvízzel érdemes feltölteni, ezzel jelentősen megkönnyítjük a vízkezelést, és a fontos értékek könnyebben beállíthatók. A medencét nem javasoljuk kútvízzel vagy esővízzel feltölteni a medencét, mert ezeknek a vizeknek a tulajdonságai jelentősen eltérhetnek a fürdésre alkalmas víztől, és a vízkarbantartása is nehezebb és költségesebb lehet. Ezért javasoljuk, hogy a medencét csapvízzel töltsd fel. 

Szűrés – vízforgatás - vegyszerezés

A medence vizének tisztítása során alapvető feladat a szennyeződések eltávolítása, és vízforgató segítségével a vegyszerek elkeverése a vízben. A medence vízforgatója szivattyúból és szűrőből áll. A nagyobb medencékhez homoktöltéses vízforgató, míg a kisebbekhez elég a papírszűrős használata, de érdemes megnéztünk tartozik-e a vásárolt medencéhez vízszűrő. Ha igen, ott biztosan olyat kapunk hozzá, amelyre szükségünk van. 

Szennyeződések eltávolítása

A medence falának és vízének tisztítása elengedhetetlenül szükséges a kellemes fürdőzéshez. Erre a célra különleges takarítószerek alkalmasak, melyeket a medence típusától és burkolatától függően kell megválasztani.

A felszínen úszó szennyeződéseket hálóval, vagy szkimerrel tudjuk leszedni, a vízben lebegő szennyeződéseket szerencsére a vízforgató kiszűri nekünk. A medence aljára lerakódó szennyeződéseket kézi vagy automata porszívóval takaríthatjuk ki. 

image_2.jpg

Csak rendszeres karbantartással lehet elérni a kristálytiszta medencevizet!

Víztisztítás lépésről-lépésre

A fürdőmedence vize csak abban az esetben lesz tiszta és átlátszó, ha összetevői kémiai egyensúlyban vannak.

A medence tisztításhoz medence vegyszerekre van szükség. Nézzük mik azok!

- Fertőtlenítés: Fertőtlenítőszernek nevezzük azt a vegyszert, amely megöli, vagy hatástalanítja a medence vizében jelenlevő mikroorganizmusokat: baktériumokat, algákat, gombákat és vírusokat. A szerves anyagok az uszoda vizét opálossá, zavarossá változtatják. Fertőtlenítésre leggyakrabban a klór vegyületeit használjuk, a fürdőmedence vizében olyan szabad aktívklór-tartalmat kell tartani, ami elpusztítja a fertőzéseket okozó mikroorganizmusokat, algákat, a fürdőzők egészségére azonban még nem ártalmas. Az ideális szabadklór-tartalom 1-1,5 mg/l.

- Algaölőszerek: az uszoda vizében a fertőtlenítő szerek, és a szűrés ellenére is képződhetnek algák, vagy
egyéb mikroszkopikus növényi szervezetek. Az algásodás megelőzésére, vagy a már  kifejlődött alga elpusztítására a leghatásosabb szerek a kvaterner ammónium vegyületek, amelyek nem tartalmaznak klórt és biológiailag lebonthatók.

A legjobb algásodást megelőző fertőtlenítési módszer, amikor legalább 1-3 mg/l (ppm)  klór vagy 2-4 mg/l (ppm) bróm tartalmat tartunk fenn a medence vizében. Ha a fertőtlenítők szintje jelentősen csökken, 12 óra elég arra, hogy a medence megteljen zöld algával. Az alga teljes mértékben megszüntethető nagy mennyiségű klór adagolásával, a szabad klór szint 3 mg/l-re (ppm) történő emelésével. Az algicidok fő funkciója az algaképződés megelőzése, még akkor is képesek nagy mennyiségű alga elpusztítására amikor a víz már teljesen klórhiányos.

- Pelyhesítő szerek alkalmazása: Ha napfény éri a túl sok lebegő anyagot tartalmazó víz felszínét, a fénysugarak szóródnak, a visszaverődő sugarak interferenciát okoznak. A víz így homályossá, opálossá és zavarossá válik. Abban az esetben, mikor a víz kevés ilyen részecskét tartalmaz a víz olyan csillogó, mint egy jól csiszolt gyémánt. Az ilyen víz tiszta és áttetsző.

feet-1853291_1920_2.jpg

Az uszodavízben lebegő apró kolloid szennyeződéseket, mint például az algákat a szűrő nem képes kiszűrni. A medence vize ezektől az anyagoktól opálossá válik, amit csak pelyhesítő anyagok segítségével lehet megszüntetni.

A pelyhesítőszerek olyan vegyszerek, melyek a vízhez történő adagolás során semlegesítik a részecskék töltését, így azok összeállnak ún. pelyhekké és így szűrhetővé válnak. A pelyhesítő szerek hatására az apró részecskék nagyobb méretű pelyheket képeznek, melyek a szűrőn fennakadnak. 

Reméljük tudtunk segíteni a medence vízének tisztán- és karbantartásához, és hasznos tippeket adtunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1815913836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása