Otthoni medence karbantartás, avagy mire figyeljünk?

Sokunknak már otthon is van medence a kertjébe, valakinek a nagyobb családi medence, valakinek a kisebb gyerek medencék egyike. Jön a jó idő, és vele a medencék felállítása. Na de mire figyeljünk, ha most állítjuk fel, vagy épp most vásároltunk magunknak egyet?

A medence karbantartása

A medencék karbantartása, takarítása, üzemeltetése néha a nem elegendő odafigyelésnek köszönhetően nem olyan kellemes feladat, de annál jobb a nagy melegben az otthoni lubickolás. 

A medence vízét és magát a medencét kell tisztán tartanunk. Ehhez szükség lesz a medence vízének szűrésére, kezelésére, és a medence takarítására. 

Ahhoz, hogy tiszta legyen a medencénk vize ezeket a feladatokat, naponta/hetente el kell végeznünk. 

stock-photo-young-woman-straw-hat-relaxing.jpg

A víz szűrése

A legtöbb medencéhez tartozik víz szűrő berendezés is, de mielőtt medencét vásárolunk mindenképpen nézzük meg adnak-e hozzá ilyet. berendezést. Ha pedig olyan medencét vásároltunk, amihez nincs, érdemes utána járnunk mekkora teljesítményű kell hozzá, és vásárolni egyet. Ez fogja a medencénk vízét megszűrni. 

Ha homokszűrős vízforgatónk van, akkor a 1-2 hetente érdemes magát szűrőt is kimosni. 

A víz kezelése

A víz kezelést lehet kézzel vagy géppel is végezni. Ha kézzel adagoljunk a vegyszereket, akkor ettől se rémüljünk meg, hetente csak pár percünket fogja igénybe venni, ha kitapasztaltuk mi a legjobb. 

A megfelelő víz minőség eléréséhez 4 féle vegyszerezés szükséges:

  • fertőtlenítés (Clór, Bróm, aktív oxigén)
  • pH- szabályozás (Ph- illetve Ph+ vegyszerekkel)
  • pelyhesítés (Multiflock, derítés elve alapján)
  • algamentesítés (habzó, habzás nélküli, kombi termékek)

A vegyszereket kézzel szkimmerbe, kiegyenlítő tartályba vagy úszó adagolóba téve juttatjuk a vízforgató rendszerbe, kivéve a Ph beállításnál használatos Ph- ill. Ph+ sav/lúg szabályzó vegyszereket.

A vegyszeradagolás valamivel kényelmesebb módja az auto- vagy félautomata adagolás. Folyékony kiszerelésű vegyszereket szivattyúval vagy automata vegyszeradagoló berendezés segítségével adagoljuk be a medence vizébe.

Kézi adagolás esetén néhány hét alatt kitapasztalható, hogy a medence hány naponként igényel vegyszerezést.

Addig érdemes 1-2 naponta ellenőrizni a víz minőségét, azaz a kézi teszterrel megmérni a vízben található vegyszer mennyiségét. Amikor már kialakult egy jól bevált rendszer, akkor is érdemes odafigyelni, a „medence életében” történő különleges eseményekre, pl: vihar, átlagosnál ember tömeg, nagyobb meleg stb. Ezeknél az eseményeknél a vegyszerezés a szokásostól eltérő lehet, de ezt úgyis látni fogjuk.

A vegyszerek vásárlása esetén figyeljünk arra, hogy OTH engedéllyel rendelkező vegyszereket vásároljunk!

A medence takarítása

A medence tisztításához automata porszívókat ajánljunk. A porszívó csöve a szkimmerben (fölöző) lévő csatlakozó csonkra kapcsolható rá, és a kék gégecső másik végére szerelt szívófejjel (porszívókefe) felszívjuk a medence aljára lesüllyedt szennyeződéseket, illetve ezeket rászívjuk a tisztítószűrőre.

stock-photo-cleaning-swimming-pool-of-fallen.jpg

A kefét, a csövet és a rudazatot használat előtt a medencébe téve fel kell tölteni vízzel. Porszívózás után mindig vissza mosatásos szűrőtisztítást kell tartanunk (eközben a szűrőnél ellenőrizhetjük a víz minőségét), majd be kell állítani a megfelelő vízmagasságot (víz utánpótlás).

A víz tetején lebegő kisebb-nagyobb szennyeződéseket, felszedhetjük a porszívó rúdjára szerelhető hálóval, vagy kézi fölöző hálóval. 

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8417838181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása