Így eddz és étkezz, ha ektomorf testalkatú vagy

Biztosan te is megfogadtad már néhányszor, hogy holnaptól rendszeresen lejársz edzeni, odafigyelsz a táplálkozásodra, és eléred az áhított testalkatot. Majd ezek az ambíciók kudarcba fulladtak, és jöttek a genetikával kapcsolatos kifogások. A genetikának valóban van köze a testalkat alakulásához, azonban némi kitartással és tudatossággal ezek a kódok is felülírhatók.

Alapvetően három testalkattípust különböztetünk meg egymástól, az ektomorf, az endomorf és a mezomorf testtípusokat. Háromrészes cikksorozatunk első részében azzal foglalkozunk, hogyan eddz és étkezz, ha ektomorf testalkatú vagy.

Az ektomorf testtípus jellemzően magasabb, vékonyabb termetet jelent. Hosszú, vékony végtagokkal és kevés zsírfelhalmozódással. Az ektomorf testalkatúak tehát alapvetően szálkásabbak, illetve könnyebben szálkásítanak és adnak le zsírt. Ezt leginkább gyors anyagcseréjüknek köszönhetik. 

Ennek hátránya, hogy nehezen izmosodnak, és szednek fel tömeget. Válluk keskeny, mellkasuk lapos. Előnye viszont, hogy a túlzott és rossz minőségű táplálékbevitel sem okoz magas zsírképződést.

aktivsport_33_1.jpg

Étkezési tippek ektomorf testalkatúaknak

Éppen a fentiekben felsoroltak miatt, az ektomorf testalkatúaknak érdemes sűrűn étkezniük egy nap. A gyors anyagcserének köszönhetően a magas fehérjebevitel is szükségessé válik. Fitnesztanácsadók és testépítők 2,5 g/ testsúlykilogramm fehérjebevitelt javasolnak. Ha pedig izomtömeg-növelés a cél, akkor 6-7 gramm szénhidrátot is.

Azok számára, akik szálkásítani szeretnének, a gyors anyagcseréjük miatt javasolt 3 óránként étkezniük.

Edzési tippek ektomorf testalkatúaknak

A legfőbb, hogy ektomorf testtípusúak magas ismétlésszámmal dolgozzanak, és mindenképpen törekedjenek a gyakori pihenésre. Mivel az ektomorf test rendkívül gyorsan regenerálódik, heti akár 3-4 teljes testes átmozgató edzésnapot is tarthatsz.

Emellett érdemes kerülni az aerob és kardió típusú mozgásokat, ezek ugyanis csak hátráltatják az ektomorf testalkatúak izomfejlődését.

Következő heti cikkünkben az endomorf testalkatúak számára adunk étkezési és edzési tanácsokat. Tartsatok velünk és osszátok meg a cikket, hogy minél többen válthassanak életmódot!

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6517905855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása