Így eddz és étkezz, ha endomorf testalkatú vagy

A legtöbb ember szeretné a lehető legtöbbet kihozni a saját testéből. Általában el is jutunk az elhatározásig, hogy változtatunk az étrendünkön, edzeni kezdünk, életmódot váltunk, a várt eredmény azonban sokszor elmarad. Éppen ezen szeretnénk segíteni háromrészes cikksorozatunkkal, melynek soron következő második részében az endomorf testalkatúak számára adunk étkezési és edzési tanácsokat.

Mint azt az első, az ektomorf testalkatúaknak szánt cikkünkben már leírtuk, három testalkattípust különböztetünk meg egymástól, az ektomorf, az endomorf és a mezomorf testtípusokat.

Az endomorf testalkatúak jellemzően alacsonyak, széles vállakkal és vastag végtagokkal rendelkeznek. Ez a testtípus hajlamos a hízásra, általában rendelkezik némi súlyfelesleggel, de tudatos diétával és edzéstervvel kiváló eredmények érhet el.

Rossz hír, hogy az endomorf testalkatúak nehezebben szabadulnak meg a zsírtól, cserébe viszont igen könnyen tudnak izomtömeget növelni.

aktivsport_33_3.jpg

Étkezési tippek endomorf testalkatúaknak

Gyerekkorodban már biztosan sokat hallottad, de rád különösen igaz is, hogy fogyassz minél több zöldséget! Gyümölcsöt a reggeli órákban tanácsos enned, és napi 5-7 étkezés javasolt, kis adagokban, hogy gyorsítsd az anyagcseréd.

Emellett ügyelj a magas folyadékbevitelre, valamint a testsúlykilogrammonkénti 2g proteinre is. A napi szénhidrátadagot tartsd 4 g alatt! Mivel a testtípusod számára a szálkásítás a legnagyobb kihívás, 3 naponta tarts egy szénhidrátmentes napot!  Az endomorf testalkat nagyon erősen reagál a szénhidrátokra, ami akár vércukorszint-ingadozással is járhat.

Edzési tippek endomorf testalkatúaknak

Elsősorban az összetett gyakorlatokat javasoljuk. Érdemes izomcsoportonként legalább 8 sorozatot végezned egy-egy gyakorlatból. Ezt a lehető legkevesebb pihenővel tedd, így fokozhatod az eredményt.

A magasintenzitású edzés is megfelelő lehet számodra, ez ugyanis elősegíti a zsírégetést. A tested gyorsabban regenerálódik, mint egy mezofmorf testalkatú emberé, de lassabban, mint egy ektomorfé. Ha már nem érzed az előző edzés utáni izomfájdalmat, újból leedzheted az adott izomcsoportot.

Következő heti cikkünkben a mezomorf testalkatúak számára adunk étkezési és edzési tanácsokat, az előző héten pedig ektomorfok számára szolgáltunk tippekkel. Tartsatok velünk és osszátok meg a cikket, hogy minél többen válthassanak életmódot!

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr2517905915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása