Folyadékfogyasztás sportolás alatt, mikor és mennyit?

Az edzés közben és utáni folyadékfogyasztás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Testünk hidratáltságát, körülbelül 70 százalékos víztartalmát folyamatosan fenn kell tartani, és mivel sportolás során sok vizet veszítünk izzadás formájában, ilyenkor fokozottan figyelnünk kell a megfelelő folyadékbevitelre.

Vízfogyasztás

Gyakori hiba, hogy az ivás összefügg a szomjúságérzéssel, holott amikor már azt érezzük, hogy szomjasak vagyunk, az nem jó jel, a szerveztünk akkor más későn jelzi, hogy inni kellene. Ezt tartsuk szem előtt, főképp sportoláskor, mivel közben izzadunk, és így folyadékot is veszítünk.

Minél hosszabb ideig és minél intenzívebben mozgunk, annál fontosabb, hogy a megfelelő típusú, mennyiségű folyadékpótlás megtörténjen.

vizfogyasztas.jpg

A folyadékpótlás megfelelő mennyisége számos tényezőtől függ, beleértve a testedzés hosszát és intenzitását, illetve az egyéni különbségeket. 

A folyadékbevitel sportolás alatt 0.5-1l/óra kell, hogy legyen, mert ez az a mennyiség, ami szükséges és el is juttatható a szervezet azt igénylő pontjaira. Akár több liter folyadék is kiizzadható óránként, ezt a mennyiséget sajnos nem lehet teljes mértékben a mozgás közben pótolni hosszú edzés, vagy egy verseny közben, a visszapótlás, a terhelést követő időszak feladata lesz.

Mikor és mennyit?

Sportolás előtt, közben és utáni folyadékpótlás: 

Az edzés közbeni folyadékbevitelnél fontos, hogy a szervezetünket ne terheljük még jobban, így egyszerre keveset igyunk és ezt a mennyiséget több részletben vegyük magunkhoz!

Edzés előtt 1-2 órával mindenképpen fogyasszunk 4-6 dl folyadékot, közvetlenül edzés előtt 10-15 perccel pedig igyunk kb. 2-3 dl folyadékot.

viz.png

Edzés közben, alatt ajánlott kb. 15-20 percenként érdemes vizet kortyolgatni, még a szomjúságérzet kialakulása előtt, hogy megelőzzük a folyadék-, és elektrolit veszteséggel járó teljesítménycsökkenést!

Edzés után, a normális folyadékszint elérése érdekében, fogyasszunk 1-1,5 liter folyadékot, minden elveszített kg után! Ezt a mennyiséget nem azonnal kell elfogyasztanunk, hanem inkább elosztva, kisebb adagokra. A legegyszerűbb módszer a folyadék mennyiségének megállapítására, ha megmérjük testsúlyunkat edzés előtt és után.

De tegyük hozzá, hogy a víz önmagában önmagában nem hidratál eléggé, ha sportolsz és izzadsz, ilyenkor értékes ásványi anyagokat is veszítesz. Ezért egy jó elektrolit mix segíthet ezen a problémán. 

Edzés után 30 percen belül a megfelelő mennyiségű fehérje és szénhidrát fogyasztása is ajánlott, válassz magas fehérjeforrású ételeket, vagy turmixokat, pl. egy tejes banánturmix. 

Reméljük, tudtunk segíteni a vízfogyasztás kérdésében, ha pedig bármilyen sporteszközre van szükséged, keress minket bizalommal! 

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6217956112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása