Egyre inkább hódít a mezítlábas futás

Bár az ősz beköszöntével nem feltétlenül a lábbeli eldobása a legnépszerűbb döntés, de nem mehetünk el szó nélkül az új trend, a mezítlábas futás mellett. Egyre többeket foglalkoztat a téma, ezért összegyűjtöttük neked, hogy mit érdemes tudnod a mezítlábas futásról.

Nem egy új hóbortról van szó

Bár a köztudatba csak nemrégiben robbant be, a profi futók valójában már évtizedek óta beépítik a mezítlábas futást az edzéstervükbe. Vin Lanna, a Stanford pályaedzője a Nike tervezőinek elárulta, hogy a férfi futócsapat sikereihez nagyban hozzájárult, hogy a csapat mezítláb edzett a fűvön.

A szakértők ezt arra vezetik vissza, hogy a mezítláb történő futás megváltoztatja az izomaktiválási mintázatokat, így a csípő, a boka, a derék, a hát és a térd is más, intenzívebb igénybevételnek van kitéve. Ezáltal hatékonyabban erősít, mint a futócipőben történő futás.

aktivsport_38_2.jpg

Akkor mostantól el kell dobnunk a futócipőnket?

Ezt azért nem mondanánk, a helyzet ugyanis nem ilyen egyszerű. A sportsscientists.com szakértői kiemelik, hogy jelenleg nincs mérvadó kutatási eredmény arra vonatkozóan, hogy a futócipőben végzett vagy a mezítlábas futás van-e jobb hatással egészségünkre.

Létezik egyébként egy köztes megoldás is. Azok számára, akik nem szeretnének mezítláb futni, kifejlesztettek egy úgynevezett futószandált, amely egy nyitott lábbeli, egyszerű rögzítéssel és egy vékony talprésszel. Ez hivatott a mezítlábas futás élményét kölcsönözni. 

A futószandál hátránya azonban, hogy amíg a Margit-sziget rekortánjára kiváló, addig a kavicsos terepeken csődöt mond. A betont pedig kár is említeni, hiszen a betonon való futás mezítláb is, futószandálban és futócipőben is káros az ízületekre nézve. Előnye viszont, hogy egészen biztosan nem izzad bele a lábad.

Azt javasoljuk tehát, hogy fuss továbbra is úgy, ahogy te kényelmesnek tartod. Ha pedig még nem vetted rá magad, de tudod, hogy mozgásra van szükséged, adunk 12 okot, amiért érdemes elkezdened futni.

Oszd meg velünk, hogy te hogyan és hol szoktál sportolni, ha pedig még nem kezdted el, gyűjts motivációt blogbejegyzéseinkből!

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6818029906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása