Az úszás jótékony hatásai a szervezetre

Nem feltétlen kell a kertbe medence ahhoz, hogy valaki kiélvezze az úszás minden egyes pillanatát, de akár azt is vásárolhatunk. Szinte az egyetlen sport, amely minden (tényleg minden) izmot megmozgat. A legtöbb fizikai betegség ellen gyógyírként javasolják az orvosok, hiszen amellett, hogy a teljes légzőrendszer fejlődik általa, az összes izom dolgozik.

 

Egy órányi úszással akár 600 kalóriát is elégethetünk, ezért valamilyen formában fogyókúrás sportként is felfogható. Az úszás olyan betegségekkel szemben jelenthet megoldást vagy legalábbis látványos javulást, mint a csontritkulás, az érrendszeri betegségek vagy a cukorbetegség.

uszas5.jpg

Úszással nem csak a fizikai, hanem a szellemi teljesítmény is növelhető, mivel az agyunk edzés közben összehangoltan dolgozik az izmainkkal. A sejtek oxigénellátása is javul, mivel az úszás pozitív hatással van a szív- és érrendszerre, valamint az előbb már említett légzőrendszerre is. Ez az a sportág, amely nem csak a felső, hanem az alsó testtájra is ugyanakkora terhet ró.

 

A ritmikus mozdulatoknak köszönhetően a végtagok is folyamatos terhelés alatt vannak, az izmok pedig azért dolgoznak, hogy a testet a vízen tudják tartani. Az úszás előnyei közé tartozik még az is, hogy a túlterhelés valószínűsége nagyon alacsony. Azért, mert a test minden részére ugyanakkora teher hárul. A megfelelő úszásforma kiválasztása azonban egyéntől függ, hiszen mindenkinek más a szervezete és a teherbíró képessége.

 

A szorongás, a folyamatos stressz, a tudat alatt nyomasztó gondolatok képesek nyomorba taszítani az embert. Jó hír, hogy ezek ellen úszással is lehet tenni, mivel mozgás közben rengeteg boldogsághormon szabadul fel. Sportolás közben csak magunkkal vagyunk elfoglalva, így az agyunk arra a néhány órára biztosan ki fog kapcsolni. Viszlát, depresszió!

 

Általánosságban tehát elmondható, hogy az úszás az egyik legjobb mozgásforma, amely jó hatással van az anyagcserére, az izmokra és számos betegségre gyógyírként alkalmazható. Mire van szükségünk hozzá? A fürdőruhán, úszósapkán és a vízen kívül semmire. Persze, ha speciálisabb testmozgásra vágyunk, vagy épp a tanulásról van még szó, számos kiegészítőt is beszerezhetünk, amiknek nagy hasznát vesszük.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr358784032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása