Melyik jógatípust válasszuk?

A jóga egy a testre és a lélekre egyaránt számos jótékony hatást gyakorló, egyre népszerűbb sportág. Az izmok erősítése és a test hajlékonyabbá tétele mellett segít elsajátítani a helyes légzést, illetve megnyugtat és kikapcsol. Mivel egy-egy pozíciót esetenként hosszú időn át kell megtartania a jógázóknak, az izmok erőssé, a test feszessé válik. Azonban nagyon sok jógatípus létezik, így nehéz megtalálni a számunkra leginkább megfelelőt. Az alábbiakban ehhez nyújtunk segítséget.

 

Bikram jóga

Ezt a jógatípust „forró jógának” is nevezik, ugyanis az edzés egy 37-39 fokos levegőjű teremben zajlik. Az izzasztó melegben végzett gyakorlatok rövid időn belül látványos változást hoznak, azonban ez a típus csak edzettebb sportolóknak ajánlott, illetve nem szabad megfeledkezni a folyamatos folyadékpótlásról sem.

 

Hatha jóga

Az egyik legrégebbi jógatípust kezdők is bátran választhatják. Az edzés jól átmozgatja a testet, és a gyakorlatok relatíve könnyűek: sem fokozott hajlékonyságot, sem átlagon felüli erőnlétet nem igényelnek. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy kevésbé lenne hatékony: az izmok fejlesztése itt is megtörténik, de kényelmesebb tempóban, lépésről lépésre.

 

Iyengar jóga

Ez a típus a fizikai fejlődésen kívül a spirituális és mentális fejlesztésre is ugyanakkora hangsúlyt fektet. Az edzésen rendszeresen használnak különböző eszközöket, például párnákat, padokat, köveket vagy téglákat.

 

Kismamajóga

A várandós nőknek sem kell mellőzniük a testedzést: számukra fejlesztették ki a kismamajógát, amely felkészíti őket a szülésre, és segíti az azt követő regenerálódást.

joga.jpg

Mantra jóga

A mantra jóga a meditációra épül: a gyakorlatok közben mantrákat ismételgetnek, amelyek a közérzet megváltoztatására szolgálnak, és elsősorban a szellemi és lelki fejlődést segítik elő.

 

Nalini jóga

A kifejezetten nőknek szánt jógaforma a medencealapi záróizmokat erősíti, fejleszti a testtudatot, és segít felderíteni és kezelni a különböző női betegségeket.

 

Bármelyik jógaformát is választja, szüksége lesz megfelelő felszerelésekre, például jógaszőnyegre. Az aktivsport.hu kínálatában minden eszközt megtalál.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr187157799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása