A leggyakoribb sportsérülések és megelőzésük

Bármilyen sportot űzünk is, számtalan, az egészségünkre, az erőnlétünkre, az alakunkra és a hangulatunkra gyakorolt pozitív hatása mellett negatív következményeivel is találkozhatunk, ha nem fordítunk figyelmet a bemelegítésre, a nyújtásra, nem hagyunk magunknak pihenőnapot, vagy épp nem szerzünk be megfelelő védőfelszerelést.

serules.jpg


Az akut sérülések


A sportsérülések két típusa az akut és a túlterheléses sérülés. Az előbbi, azaz a sportbaleset egy egyszeri külső hatás eredménye, és az érintett szövet – például az izom – folytonosságának megszakadását okozza. Ilyen sérülés például a rándulás, a zúzódás, a ficam, a horzsolás, a törés vagy a szakadás. Tünetei a hirtelen, erős fájdalom, a nyomásérzékenység, a duzzanat, a végtaggyengülés vagy a látható ficam.


A túlterheléses sérülések


A túlterheléses sérülések oka értelemszerűen a túledzés; azaz, akkor jelentkeznek, ha a sokszor ismétlődő, kisebb behatás, helytelen vagy túlterhelés éri a szöveteket, amely meghaladja a szervezet öngyógyító folyamatainak mértékét. Ezek a sportsérülések általában bizonyos sporthoz kötődnek (pl. futótérd, teniszkönyök). Ilyen sérülés például az ízületi kopás, az íngyulladás, az izomgyulladás, a fáradásos törés vagy az ínhüvelygyulladás. Tünetei az aktivitás vagy pihenés közben jelentkező tompa fájdalom és a duzzanat.


A labdajátékok során történik a legtöbb sportsérülés


A legtöbb sportsérüléssel a labdajátékok járnak; elsősorban a boka és a térd sérül. Az izmok és a szalagok sérülése fordul elő leginkább. A túlterheléses sérülések jelentkeznek többször; arányuk 60 százalék: közöttük az izom- és ínsérülések a leggyakoribbak.


A sérülések kockázatának csökkentése

   
A sérülések gyakoriságát csökkenthetjük, ha figyelmet fordítunk a bemelegítésre és a nyújtásra, nem eddzük túl magunkat, időnként beiktatunk egy-egy pihenőnapot, illetve használjuk a szükséges védőfelszereléseket. Az Aktivsport.hu kínálatában fej-, térd- és könyökvédőt, védőgarnitúrát, gerincvédőt és protektort egyaránt beszerezhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr927389040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása