Így étkezz a sportolás mellett – 2. rész

A sportolásban az a jó, hogy harmóniát teremt, legalábbis akkor, ha nem csupán az életed egy elszigetelt részeként tekintesz rá, amit napi/heti rendszerességgel, kötelességtudatból űzöl. Kiegyenlítő hatása akkor érvényesül igazán, ha katalizátorként értelmezed, ha a sport jelenti a mindennapjaid egyik legfontosabb mozgatórugóját. Hiszen életünk nem csupán szellemi téren zajlik, számolással, tárgyalásokkal, levelek megfogalmazásával stb., ugyan olyan fontos a fizikai oldalunk, még akkor is, ha a munkánk elsősorban agytornát kíván meg. Persze a sport sem merül ki a fizikai aktivitásban, hiszen a felelős, átgondolt étkezési szokások legalább olyan fontosak, mint maguk a mozdulatsorok. Előző bejegyzésünkben arról írtunk, hogy az aktív mozgás mellett mekkora mennyiségű ételre van szükség, s milyen időközönként érdemes feltölteni a készleteket. Azonban van még néhány szempont, amit érdemes figyelembe venned!

etkezes2.jpg

Inni, inni, inni

Egy felnőtt ember szervezetének kb. 2/3-a víz, s jobb, ha ez így is marad. Lehetőség szerint ne használd magad élő öntözőkannának, s ha valamiért ultra mennyiségű folyadék hagyja el a tested izzadság formájában, akkor azt feltétlenül pótold.

Függetlenül a sporttól, alapelv, hogy a dehidratáció állapotát lehetőség szerint messzire kerüljük el. A szomjúságérzet figyelmeztető jel, ami arra hívja fel a figyelmünket, hogy a szervezetünknek szüksége van folyadékpótlásra. Általános orvosi tanács, hogy jobb kisebb mennyiségekben, de folyamatosan bevinni a folyadékot ahelyett, hogy megvárnánk, amíg totálisan kiszárad a nyelvünk, hogy aztán fél liter vizet húzzunk le egy hajtásra.

Azok számára, akik aktívan sportolnak, ez halmozottan igaz. Fontos, hogy az edzést jól hidratált állapotban kezdjük meg, de az egyszeri, nagymennyiségű folyadékbevitel több szempontból is kedvezőtlen lehet. Egyrészt nehezíti a mozgást, másrészt durván terheli a szívet, ami az edzéssel egybekötve akár veszélyes kombináció is lehet. Érdemes tehát a nap folyamán egységesen elosztani a folyadékfelvételt. Az alapelv itt is, ahogy az étkezés esetében: a körforgás megismerése. Ehhez csupán annyit kell tudnunk, hogy a testünk átlagosan 2-2,5 liternyi folyadékot veszít naponta, amit ugye pótolni kell (ezért szokás a napi optimális folyadékbevitelt 2 liter környékén meghatározni). Persze edzés során több folyadékot veszíthetünk, s egyénenként is eltérő lehet, hogy ki mennyit izzad.

Fontos szempont még, hogy az izzadással nem csupán folyadékot, de rajta keresztül ásványi anyagokat is veszítünk, melyek visszapótlására ügyelni kell. Ez történhet folyadékbevitellel is, hiszen sok kiváló elektrolitos ital közül válogathatunk.



Az étrend-kiegészítők rengetegében

Manapság a boltok polcait elárasztják az étrend-kiegészítők, s úgy tűnik, hogy bőségesen mutatkozik is rájuk igény, hiszen az emberek valamiért hisznek a „pirulákban”. Persze sok a bevizsgált és elismert étrend-kiegészítő, melyek hatása valóban nem csupán pusztába kiáltott szó, s beszedésükkel nem kell tartanunk rettenetes mellékhatásoktól sem.

Azonban, sajnálatos módon, több olyan étrend-kiegészítő is létezik, melyek forrása megkérdőjelezhető, hatásuk pedig sok esetben kártékonyabb, mint amennyi javulást ígérnek (pedig ezzel nem szoktak szerénykedni).

Érdemes minden esetben alaposan megfontolni, hogy valóban szükségük van-e étrend-kiegészítőre, s azt, amit az ajánl, nem tudnánk-e megoldani egy kis plusz munkával, illetve némi életmódváltással. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy szükségünk van egy bizonyos étrend-kiegészítőre, vagy másfelől tekintve, egy bizonyos hatásra, akkor feltétlenül tiszta, jól ismert terméket/gyártót válasszunk, mert ha nem vagyunk elég óvatosak, még visszafordíthatatlan károkat is okozhatunk a szervezetünkben.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr837759912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása