Mikor kezdjen sportba a kisember?

A válasz egyszerű, ám egyben bonyolult is. Egyszerű, mert sportolni mindenképp jó, ha minél hamarabb elkezd a gyermek, mind fizikai, mind pedig szellemi frissességét elérendő. Bonyolult kérdés, mert a kezdés időpontja, valamint a megfelelő sport kiválasztása nem mindenki számára egyértelmű.

Van, aki szerint akkor kezdjen a szó szoros értelmében sportolni egy gyermek, amikor arra igénye van. Így nem kötelesség lesz számára, hanem egyéni döntése alapján választott elfoglaltság, amit kedvvel űz, s nem kényszerből. Ebben van valami, hiszen néha a szülők „erőltetik” – persze jó szándékból – a mozgást, ráadásul a nekik megfelelőt, nem pedig azt, amit a gyermek esetleg maga választ. Ennek több oka is lehet, sokszor például anyagi okokból tanácsolnak számukra olyan edzéseket, melyeket meg is tudnak fizetni, illetve az ahhoz szükséges sporteszközök nem kerülnek vagyonokba.

mikor_kezduk_a_sportot.jpg

Mások viszont azt mondják, ha már az első pillanatoktól élete része a mozgás, akkor van csak lehetősége kiválasztani a számára legszimpatikusabbat, hiszen van viszonyítási alapja.

Az igazság akkor odaát van? Nos, nem kell megijedni. A lényeg, hogy mozogjon az a gyermek, amilyen gyorsan csak lehet, legyen élete része a sport!

Szerettessük meg vele a mozgást és így valóban fontos lesz számára, épp úgy, ahogy a hétköznapi, szokványos tevékenységek. Érjük el, hogy ő akarjon mozogni, érjük el, hogy szeressen mozogni, érjük el, hogy azt a sportot válassza, ami valóban örömöt okoz neki, azzal együtt, hogy egészségesen nő fel.

Amit a legtöbben ajánlanak, és bizton állítható, hogy az egyik legegészségesebb sport, az nem más, mint az úszás. A tüdőt és a szívet is hatékonyan erősíti, kíméli a gerincet, egyenes testtartásra ösztönzi azt, valamint az összes izmot egy időben mozgatja meg. Erre a sportra nem lesz nehéz rávenni a gyermeket, hiszen magzati korából - minél korábban kezdjük el a vízhez „szoktatást” - még igen csak kellemes emlékei vannak, így igen könnyen alkalmazkodik ahhoz újra. Sporteszköz pici korban még nem igen szükséges hozzá, tehát anyagi oldalon sem kell nagyobb beruházásra számítani a szülőknek.

Ha a magzati korban elkezdett sportról már lecsúsztunk, akkor jó dolog a labdajátékok felé fordítani a figyelmet! A gyermekeknek ez még jó móka, sokkal inkább, mint irányzott sport. Ezáltal megmarad a mozgás szeretete a későbbi évekre is, és onnan már orientálódhatnak a kiszemelt konkrét labdajáték felé. Fejleszti a mozgáskoordinációt, erősíti a csapatszellemet és még szórakoztató is.

A lényeg, a lényeg. Kedvelje a mozgást, egy olyan sport által, mely jó hatással van izmai, csontozata fejlődésére úgy, hogy nem veszélyezteti sem ízületeit, sem gerincét.

A sporttal egy a „baj”: Nem lehet elég korán kezdeni, és elég későn abbahagyni sem!

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr218492616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása