Nem kell lemondanod a sportról csakazért, mert fáj a hátad

A hátfájásról általánosságban azt gondolják az emberek, hogy kizárólag a felnőtt és idősebb korosztályt érintő probléma. Ez ebben a formában viszont nem igaz, hiszen gerincpanaszokat nem csak a kor előrehaladta okozza.

Mára a csapból is az folyik, hogy milyen mértékben befolyásolja a helytelen testtartás és az ülőmunka a hátat és a gerincet. Mivel a gerincoszlopot mindennap folyamatos terhelés éri, ezért ha egy hátfájással küzdő személy mégis a sportolás mellett dönt, amit nagyon is jól tesz, a sportágat érdemes körültekintően kiválasztani.

Az egyoldalú sportok ugyanis ahelyett, hogy javítanák a hát állapotát, csak rontanak a helyzeten. Emellett pedig fontos, hogy a gerincoszlopot óvó edzésformát válasszunk.

Olyan sportokkal, mint az úszás vagy futás, meg lehet előzni bizonyos gerincproblémák kialakulását.Ha azonban már jelentkeztek a tünetek, vagy korábban már volt egészségügyi panaszod a hátad miatt, mindenképp kérd gyógytornászok segítségét.  

Rendszeres testmozgással egyrészt megelőzhetők, másrészt kezelhetők a gerincpanaszok.  

A lovaglás például tipikusan olyan sport, ahol ki kell húznod magad. A helyes testtartás jó hatással van a gerincre, a nyakra és az izmokra, valamint az ízületekre is. A hátizmokat rendkívül jól edzi.  

lovaglas.jpg

Szinte az egyetlen sport az úszás, amely képes arra, hogy minden egyes testrészt alaposan megmozgasson. A hátra és a gerincre is nagyon jó hatással van. Ha hátfájással küzdesz, mindenképp a gyorsúszás és a hátúszás a neked való.  

Fiatalok és felnőttek számára különösen ajánlott a futás, mind megelőzés, mind kezelés szempontjából. Ebben az esetben azonban figyelni kell arra, hogy megfelelő futócipőt válasszunk, ez ugyanis befolyásolja a testtartást. A betonon és aszfalton történő futás helyett, a puha talajon való edzés javasolt.

Idősebbek részére a kerékpározás és a gyaloglás is jó hatással lehet. Előbbinél fontos, hogy nem szabad a kormányra görnyedni, amennyire csak lehet, a hátat ki kell húzni. Hosszabb távokon történő, rendszeres gyaloglással pedig elő lehet segíteni a hát állapotának mielőbbi javulását.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr528900072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása