A test regenerációjának fontossága

Az, hogy valaki a legjobbat akarja kihozni magából, egyáltalán nem hátrány. A maximalizmus, a folyamatos fejlődés utáni vágy az, ami mozgásban tartja az embert a mindennapokban.

 

Az emberi test borzasztóan sokat elbír, felfoghatatlan dolgokra képes. Nekünk pedig hálásnak kell lennünk ezért.

 regeneracio.jpg

Sportolók körében az egyik legelterjedtebb jelenség, ami amúgy súlyos következményekhez is vezethet, az elégedetlenség.

 

Elégedetlenek, mert nem fejlődnek olyan gyorsan, mint ahogyan azt elképzelték. Elégedetlenek, mert nem tudnak megugrani egy bizonyos szintet, ami szerintük elvárható lenne saját maguktól. Elégedetlenek, mert amit csinálnak, az saját maguk számára soha nem elég jó.

 

A maximalizmust és az elégedetlenséget butaság lenne összekeverni, bár a kettő sok mindenben hasonlít egymásra. Például abban, hogy milyen következményei lehetnek.

 

Amikor valaki nem éri el meghatározott idő alatt a kívánt eredményt, még keményebben kezd edzeni. Még többet gyakorol, még többet kardiózik, még többet jár edzőterembe. Sokkal jobban odateszi magát, minden energiatartalékát a gyakorlatokba fekteti.

Hogy jobb legyen, hogy gyorsabb legyen, hogy ügyesebb legyen. Az erőltetés viszont ahelyett, hogy segítene, csak ront a helyzeten.

 

A túledzettségből adódóan csökkenhet a teljesítmény, a testtömeg és még az étvágy is. Az addigi fejlődés is elakad, a sok edzés nem hozza meg a várt eredményt, mert a test elfárad és nincs ideje regenerálódni.

 

Ahelyett, hogy az edzésterveken folyamatosan változtatunk és növeljük az edzés időtartamát vagy a feladatok nehézségét, inkább próbáljunk meg lazítani.

 

Mivel a testben lévő szerveknek pihenésre van szüksége ahhoz, hogy a következő edzés alkalmával legalább ugyanúgy vagy jobban tudjanak teljesíteni, mint korábban, ezért oda kell figyelni az alvás minőségére és mennyiségére is.

 

Az izmok gyengeségének számos oka lehet, ezek közé tartozik a túledzettség is.

 

Azért, hogy a szervezet képes legyen jobban, hatékonyabban teljesíteni, elengedhetetlen a pihenés. Nem várhatunk csodát magunktól, ha nem adunk időt a testünknek a regenerálódásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr878927988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása