Száguldás – sí és fegyelem! II. rész

Folytatva előző írásunkat, most jöjjön néhány fontos dolog a sízés előtti tudnivalókról, gyakorlati témában.

Elkerülhetetlen, hogy saját önkontrollunkat tanuljuk meg először, saját tűrőképességünket, hogy ezt tudjuk is majd mozgósítani, amikor már lábunkon a léc. Fontos az oktatói segítség, a tanultak betartása, és saját higgadtságunk. A rossz mozdulatok, a helytelen beidegződések miatt a sí veszélyes játékká módosulhat, ne vegyük tehát félvállról mindezt!

si2.jpg

Mi történik az oktatáson?

Az oktató feladata nem más, mint, hogy olyan gyakorlatokat javasoljon, ami segít minket a megfelelő mozgás, a megfelelő mozgáskoordináció elsajátításában. Elméleti oktatásban is részesít, melynek fontos eleme, hogy óva int bennünket a felelőtlen „mutatványoktól”, melyek komoly balesetek okozói lehetnek, sőt a tanulást is hátráltatják. Az oktatást nagyon komolyan kell venni!

Amikor az alaptartásokat már megtanultuk, a helyes mozgásfajták már berögződtek, akkor lehet begyakorolni a további lépéseket. Akkor lesz hatékony - és nem mellékesen – biztonságos a sport, ha mindig az adott pillanatban meglévő szintünkhöz igazítjuk a mozgást, vagy később majd a gyakorlatokat.

A technikai alaptudás nagyon fontos dolog és a tanulási idő betartása, annak türelmes elfogadása is. Tartsuk szem előtt, hogy mint minden mozgástanulás ez egy hosszabb folyamat. Elsősorban nem a száguldás a cél, hanem az alaptudás, s ezzel aztán majd redukálható a fejlődési idő. Egy pár hét alatt már megszerezhetjük az alaptudást, s kellő gyakorlással már nagyon gyorsan, jó eredményeket fogunk elérni. Sok tanulni és gyakorolni való van, ne akarj egyszerre minden tudni!

A kezek megfelelő tartása, a térdek szöge, billentése a lelke mindennek. Az alap technikák nélkül nem tudjuk elsajátítani kellően ezt a csodálatos sportot, és ennek súlyos következményei lehetnek. Állóképességi sport révén, ha teheted menj úgy síelni, hogy van állóképességed. 

A sízés az egyik legcsodálatosabb sport a világon, mely örök életre szóló élményeket ad annak, aki él vele, aki óvatos és a sport iránti kellő alázattal viseltetik. A vélt tudásnak teret adni sohasem szabad! A síelésben nem csak siklás, hanem a pálya-és program feeling is hatalmas élmény!

Amikre érdemes odafigyelni és mindig betartani:

  • mindig Neked kell figyelned az előtted lévőre
  • mutogatáshoz mindig a kezedet használd
  • mindig a pálya szélén állj meg pihenni
  • pályakereszteződésnél fokozottan figyelj másokra
  • ha felszerelést találsz, azt tedd a pálya szélén lévő széljelző póznára, az értékesebb dolgot pedig a felvonókezelőnek add
  • ha elvesztesz akármit Te is ezeken a helyeken keresd először
  • a felvonóról semmit ne dobálj le
  • a felvonókabinhoz való topogás során a vállra vett léccel ne forogj, ha tudod inkább a kötésnél fogva, függőlegesen vidd a sílécet
  • plusz egy saját tapasztalat: a kesztyűt ne a hóba dobjátok le (kezdők előszeretettel csinálják) mert ha elázik, belemegy a hó, nagyon fagyos érzés lesz a nap további részében

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9712122655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása