Focikisokos: minden, amit a Bajnokok Ligájáról tudnod kell

Az idei UEFA Bajnokok Ligája már zajlik, ilyenkor a legtöbb férfi focilázban ég. Az 1955 óta megrendezett torna rekordmennyiségű sportkedvelőt vonz a televíziók elé hétről hétre. Ne lepődj meg, ha az elkövetkezendő hetekben, hónapokban sűrűn feljön majd a munkahelyeden vagy a baráti társaságodban, mi történt az aktuális fordulóban. A kellemetlen pillanatokat elkerülendő, összeszedtük, mit kell tudnod a BL-ről.


Egyáltalán mi az a Bajnokok Ligája?

Nem szégyen, ha nem ismered a versenykiírást, hiszen egy nemrégiben megjelent beszámolójában Marcelo, a Real Madrid balhátvédje maga is úgy nyilatkozott, gyerekkorában fogalma sem volt a Bajnokok Ligája létezéséről.

Az UEFA Bajnokok Ligája 1955-ben indult, akkor még BEK (Bajnokcsapatok Európa-kupája) néven. Azóta minden évben megrendezésre kerül az esemény, mely során az európai topbajnokságok legjobbjai mérik össze tudásukat.

Az 1992-93-as szezon óta hívjuk a sorozatot UEFA Bajnokok Ligájának, és erre a dátumra tehetjük a csoportkörök bevezetését is.

aktivsport_37_2.jpg

Bajnokok Ligája statisztikák

A ‘92-es névváltás óta 25 döntőt rendeztek, a BEK-kel összesen pedig 63-at. Ebből 12 alkalommal a Real Madrid csapata hódította el a trófeát, ezzel ők a kiírás legeredményesebb alakulata. Sőt, ők az elsők, akik címvédést hajtottak végre (két egymást követő évben is nyerni tudtak), mióta a sorozatot Bajnokok Ligájának nevezik.

A Bajnokok Ligájának legsikeresebb országa Spanyolország, mivel összesen 17 alkalommal vitték haza a győztesnek járó trófeát (Real Madrid: 12, Barcelona: 5). Magyar klubcsapat számára sajnos még sosem sikerült döntőbe jutni a BL-ben, legnagyobb sikerünk, hogy a Ferencváros az 1995-96-os, a Debrecen pedig a 2009-10-es szezonban be tudott kerülni a Bajnok Ligája csoportkörébe, onnan azonban mindkét csapat kiesett.

Plusz egy jó tipp
Ha van futballkedvelő a családodban, baráti körödben, többé nem kell gondolkodnod a szülinapi, évfordulós vagy a karácsonyi ajándékon. Mindennek örül majd, ami a focival kapcsolatos. Megvásárolhatod neki kedvenc csapata mezét, de akár hasznos futballfelszerelésekkel is megajándékozhatod.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr2612897984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása