Squash-tippek kezdőknek, avagy mire figyelj, ha fallabdázni szeretnél?

A fallabda (vagy más néven squash) egyre népszerűbb sportnak minősül hazánkban is. Nem véletlenül, hiszen rendkívül jó edzés, ráadásul szórakoztató és pörgős játék is egyben. Aktuális cikkünkben azok számára szeretnénk tanácsokat adni, akik most szeretnének belevágni ebbe a remek sportba.

Mire kell figyelned az edzéssel kapcsolatban?


Kezdőként az a legfontosabb, hogy ne erőltesd túl magad, azonban azt az edzésmennyiséget mindenképpen végezd el, amely a fejlődésedhez szükséges. Ezt úgy tudod a legegyszerűbben elérni, ha hetente legalább két alkalommal eljársz edzeni, ha azonban bírsz hármat, még jobb.

Korábban már írtunk a bemelegítés és nyújtás fontosságáról, azonban tapasztalataink szerint ezt nem lehet elégszer és kellő mértékben hangsúlyozni. A napi edzésed során kövesd ezt a sorrendet: bemelegítés, koordinációs gyakorlatok, gyorsaságfejlesztés, erősítés, állóképesség-növelés, majd nyújtás.

Ha most kezdesz bele a sportágba - vagy egyáltalán az aktív testmozgásba -, akkor nem érdemes alkalmanként 60 percnél többet edzened, mert csak túlerőlteted az izmaid, ez pedig csak hátráltatni fog az edzésben. 

Érdemes kezdőként olyannal játszani aki már korábban játszott, el tudja mondani az alapokat, tud segíteni, hogy is kell fognod az ütőt, mire kell figyelned stb. Tapasztalunk szerint aki teniszezett már, annak nagy valószínűséggel a squash is tetszeni fog, és könnyebben sajátítja el az alapokat. 

aktivsport_27_2.jpg

Milyen felszerelésekre lesz szükséged?


Amennyiben abszolút kezdő vagy, azt javasoljuk, ne vásárolj azonnal ütőt és egyéb felszereléseket. Ugyanis egyáltalán nem garantált, hogy a squash-ban megtalálod azt, amit egy sportban keresel. Eleinte érdemes olyan felszereléseket venni, amelyeket más sportokhoz is használhatsz - pl. technikai ruházat, csuklószorító, sportzokni.

Eleinte tehát inkább béreld az ütőt, ami pár száz forintért a legtöbb squash terembe már elérhető, labdát pedig adnak. Az első alkalmakkor kék pöttyös labdát kérj, azzal lehet a legkönnyebben játszani.

Ha azonban néhány alkalmat követően megtetszik a sport, érdemes egy jó minőségű, strapabíró squash ütőt, valamint egyéb fallabda-kiegészítőket is beszerezned. Kezdőként egy alacsonyabb árkategóriás ütőt válassz, majd ha eleget játszottál tudni fogod, mikor érdemes lecserélned egy komolyabb ütőre.

Miért jó a squash?


A fallabda egy dinamikus, anaerob mozgást igénylő, remek állóképesség-fejlesztő sport, gyorsaságot, robbanékonyságot és jó technikai tudást igényel. Remek hatással van a szívre és érrendszerre, valamint az anyagcserére is. Nagy előnye továbbá, hogy energiaigénye nagy mértékben a testünkben tárolt szénhidrátokat emészti.

Ezenkívül akik szeretik ezt a sportot, azok tudják, hogy mivel a játékra figyelsz, ezért nagyon átmozgat, miközben csak a végén veszed észre mennyire fáradt is vagy. 

Ha további kérdésed van, írj nekünk bátran, ha pedig tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, hogy gyorsan találj egy párt a fallabdázáshoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6714226003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása