Jön a hideg, vége a kinti futásnak?

A természetben futás nagyon jó programnak hangzik, hiszen amellett, hogy edzettebbek, fittebbek lehetünk, esetleg ledobhatunk néhány kilót, vagy épp megőrizhetjük az alakunkat, friss levegőn is vagyunk, töltődhetünk a napsütésben. Legalábbis tavasszal, nyáron, meg az ősz első felében. Aztán jönnek a nyirkosabb, ködösebb, hidegebb napok, majd a téli mínuszok – vajon akkor is lesz kedvünk kint  futni a szabadban?

Nos, a többségnek nincs, és nagyon sok lelkes futó lendülete éppen azért törik meg, mert bejön a hideg, az eső, a rossz idő. Vannak emberek, akiknek ez nem jelent problémát, mások még a napi kötelező köröket is nyögvenyelősen teszik meg, ha épp olyan az idő. Én az utóbbi csoportba tartozom, és bizony meggyűlik a bajom az időjárással, ami a futást illeti… menni kéne, menni kéne, de ebben az esőben? Ilyen ködben? És különben is, hideg van.

Szóval sokan ezen a ponton adják fel a futást, és ezt meg is tudom érteni. Én is számtalanszor elvéreztem már a hidegebb hónapok miatt, aminek nyilván az lett a következménye, hogy az év végi sütizős, evős időszakba sokkal több plusz kiló rakódott rám, mint szerettem volna, így az új évnek futhattam neki úgy, hogy kezdhetem elölről az egész „most végre lefogyok” projektet.

aktivsport_41_1.jpg

Idén másképp lesz!


Megfogadtam, hogy idén márpedig nem fog az időjárás eltántorítani, és ősszel-télen is folytatom a futóprojektet. Igazából ehhez csak elszántság kell, meg persze a megfelelő felszerelés, ha az ember nem akarja, hogy idén az akaraterő hiánya helyett egy masszív tüdőgyulladás döntse romba a célokat. Tehát akkor a megfelelő felszerelés. Nyáron még könnyű, póló, rövidnaci, persze jól szellőző, nedvszívó anyagból, meg a megfelelő futócipő, és mehetek is. Na de mit vegyek fel akkor, amikor már egyszámjegyű a hőmérséklet, pláne, ha esetleg nulla fok körül alakul, ne adj isten még alá is megy?

Mit is kéne felvenni a hidegben futáshoz?


Szóval a szokásos kérdés: mit vegyek fel, hogy ne fagyjak meg? Nos, a futás elég intenzív edzésforma, tehát semmiképpen se télikabátot, meg bélelt nadrágot. A réteges öltözködés javasolt, hogy ha melege lesz az embernek, legyen mit levenni – de azért csak ésszel! Amikor kimész, lehet, hogy fázni fogsz, de perceken belül garantáltan nem, ezt mindenképpen kalkuláld bele.

Még télen is fontos, hogy jól szellőző legyen a futóruhád, illetve sapkát, kesztyűt érdemes húzni, ha igazán hideg van, mert a fülek és a kezek nem biztos, hogy a hideg levegőben díjazni fogják a menetszelet. Valójában mindenki maga érzi, mennyire fázós, hány réteg ruhára van szüksége, kezdd inkább többel, amiket fokozatosan le tudsz venni – de persze csak annyival, hogy ne jelentsen gondot utána a derekadra kötni, ami fölöslegessé vált.

Számíthatsz rá, hogy az első pár nap elmegy majd azzal, hogy a megfelelő rétegszám belövésével kínlódsz, de hamar aztán sikerül kikísérletezni, mi az ideális mennyiség. Amire fontos figyelni, hogy ha megállsz picit hosszabb időre, fel kell venned valamit, mert az izzadt, nedves ruhán nem biztos, hogy annyira jó, ha átfúj a hideg szél. Ami még fontos, hogy amint végeztél a futással, zuhanyozz le, és vegyél fel száraz ruhát! Ha ezeket a szabályokat betartod, nem kell aggódnod a meghűlés miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8014330239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása