A sakk

A sakk a táblajáték, amely két személy játszhat, a táblajátékok egy komolyabb változata, amely időtállóbb és felnőtteknek is, gyerekeknek is nagyobb kihívást jelentenek.

A sakk egy hosszabb játékidő, megtanulása is hosszabb folyamat, mivel sok lépés, lépéskombináció közül választhatunk. 

Abban talán mindenki egyetért, hogy a játék rendkívül fontos a gyermek fejlődésében, főleg ha az igazi sport alapjait, szabályait a nagyobb közösségi játékokkal sajátítják el.

A sakk képességfejlesztő hatásai: növeli a koncentrálóképességet, jelentősen fejleszti a gyerekek önállóságát és a tudatos önfegyelmet. A gyermekek megtanulják kezelni a sikert, és elviselni a kudarcot.

chess-1483735_1920.jpg

Kialakítja a tárgyilagos szemléletmódot. A sakkjátékos cselekedeteit előre próbálja látni, illetve kiszámítani, így természetessé válik az, hogy tettei következményeit vállalni és elviselni kell. Megszokja, hogy minden egyes lépésnél viszonylag rövid idő alatt, egyedül kell gondolkodni és dönteni. Belátja, hogy minél többet tanul, minél több játszik, annál eredményesebb lehet. 

A sakkjáték fejleszti a gondos megfigyelést és észlelést, a pontos emlékezetet, a kritikai gondolkodást, a probléma-érzékenységet és a problémamegoldó képességet és a megosztott figyelem képességét. Az eredményes játékhoz szükséges az összpontosítást és az összefüggések keresése. 

A tervezett lépések következtében létre jöhető állások elképzelésével jelentősen fejlődik az absztraháló képességük és a térlátásuk.

Ma már többféle sakktábla anyag szín közül választhatunk ma már, ha nem akarjuk nem kell beérnünk a fekete, fehér játékosokkal. 

Ezenkívül egyre több helyen találkozhatunk, szállodákban, iskolákban is az óriás sakkokkal. Ezek még jobban felkeltik figyelmünket, nagy méretű sakkbábukkal, akár 60 cm-esek is lehetnek. Ilyen bábuval még szórakoztatóbbá tehetjük a játékot. 

Az óriás bábukhoz tartozó sakkpályát mi magunk is kialakíthatjuk, pl. festéssel, parkettázással, járólapozással, műanyagpadlóból, vagy fatáblára. De ha nincs kedvünk ilyet vásárolhatunk hozzá nagy sakktáblát is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6714675498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása