Squash? Még nyáron is!

Hamarosan jön a meleg, a kinti sportok időszaka, de ilyenkor is érdemes bemenni egy hűsített squash terembe és játszani egy jót. Na de miért is? 

A squash


A fallabda vagy más éven squash a teniszben használatoshoz hasonló ütőkkel és egy kisebb gumilabdával, kizárólag erre a célra kialakított teremben játsszák, általában ketten. A pálya 9,75 m hosszú és 6,4 m széles. Rengetek olyan sport van amiben az emberek egymásnak adogatják a labdát, vagy falnak ütik, na a squash is ilyen. Ezt is, ahogy a többi hasonló játékot, a legtöbb ember szereti. Ez az is bizonyítja, hogy a Magyar Fallabda Szövetség adatai alapján országszerte napi 4 ezren, havi rendszerességgel 30-40 ezren űzik ezt a sportot. Az országban eddig több mint félmillió ember próbálta már ki a fallabdát és az igazolt versenyzők száma folyamatosan nő.

aktivsport_10_1.jpg

Miért jó a squash?


Kb. harminc perc fallabdázás helyett talán nincs jobb kardióedzés, a szív- és érrendszerre gyakorolt hatása lenyűgöző; a folyamatos le-fel, oldalra futás, a kitörések, kitámasztások, ütések, a hatalmas tempó mind-mind jó hatással van a szívre, az izomerőt és az izom elasztikusságát növeli, és mindez folyamatos koncentráció mellett történik. Ezért is gyakran észre sem vesszük mennyire elfáradtunk, mivel a játékra, a labda visszaütésére összpontosítunk. 

Öt pontot kiemelnénk amiben igazán jó a squash: 
- Keringési állóképesség javítás
- Izomerő építés
- Izom-állóképesség
- Rugalmasság fejlesztése
- 30 perc alatt elégetett kalória

Fallabda ütők


Az idők során rengeteget fejlődött az ütőgyártás technológiája. Pár évtizeddel ezelőtt még fából készült ütőket készítettek, míg manapság sokkal könnyebb grafit és szénszálas ütőkkel találkozhatunk. Például a Head márkának van egy szuper Graphene Touch technológia, ami teljesen újra írja a kényelem fogalmát. Új, fejlesztett anyaga ütéskor, az eddiginél is nagyobb rezgéselnyeléssel rendelkezik. Ennek köszönhetően ütéseink ereje és sebessége is megnő. Ez az újítás sokkal agresszívabb, támadóbb játékra bátorítja a játékost.
Mindezek mellett a squashütő érintése, tapintása sokkal kényelmesebb, komfortosabbá, súlya könnyebbé, a keret élettartama pedig hosszabbá vált.

A könnyű ütő előnyei, hogy könnyebb velük manőverezni és gyorsabban fel lehet emelni. Így ideális ütő a gyors játékosoknak, akik sokat röptéznek, és csak végső esetben mennek hátra a sarokba a labdáért. Hátránya, hogy az ütő könnyűségéből adódik, hogy nehezebben lehet vele igazán erőseket ütni. Sokkal gyorsabb lendítésre van szükség, mint egy nehezebb ütővel. Miközben a minél gyorsabb lendítésre törekszünk, az a pontosságunknak is árthat, illetve nehezebb lesz megtalálni a tökéletes pillanatot a labda megütésére. Ezek miatt a könnyebb ütőket inkább a technikailag képzettebb játékosoknak szokták javasolni.

Az átlagos játékos számára a 130-140 grammos tartomány az ideális választás, a legtöbb esetben. Nem túl nehéz, nem túl könnyű.

Reméljük tudtuk segíteni az ütőválasztásotokat! Nézzetek körül webáruházunkban squash termékeink között: https://www.aktivsport.hu/squash

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8814842194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása